In de Aziatische keuken komt een goedgevulde noedelsoep vaak voor. Mij kan je er echt voor wakker maken: eten in een kom, verwarmend, Aziatisch, soep. Need I say more? Deze Laksa soep is een currysoep uit Singapore, vol van smaak en lekker pittig.
Het is alweer een tijd geleden toen ik deze soep voor het eerst maakte. Ik heb sindsdien verschillende varianten geprobeerd (wat makkelijk is omdat je extra Laksa pasta maakt die je in de vriezer bewaard). Ik heb gevarieerd met kip, maar ook een vegetarische variant gemaakt. Toch viel dit authentieke Laksa soep recept het meest in de smaak. Laksa soep maak je oorspronkelijk met garnalen, en er hoort een eitje bij.
De curry pasta is heel makkelijk zelf te maken. Laat je niet afschrikken door de ingrediëntenlijst, bijna alles is wel in de supermarkt te vinden en anders bij de Toko.

Deze currysoep uit Singapore bestaat eigenlijk uit drie delen: de Laksa pasta, de soep/bouillon en de toppings. En dat is ook weer typisch Aziatisch. Er is een smaakvolle basis en die wordt aangevuld met toppings. Pho Bo uit Vietnam heeft dat bijvoorbeeld ook, een krachtige bouillon als basis met verschillende verse toppings op de soep te vullen.
Check hier het recept voor Pho Bo
Zoals gezegd is de pasta erg makkelijk te maken. En in dit recept geef ik een hoeveelheid ingrediënten waar je behoorlijk wat pasta mee maakt. Voor de soep zelf (voor 4 personen) heb je maar 1.5 eetlepel nodig. De rest raad ik aan om in te vriezen in een ijsklontjes vorm. Zo heb de je deze Laksa soep de volgende keer binnen no time op tafel. Haal twee ijsblokjes uit de vriezer en de basis is er.
Je kan ervoor kiezen om de toppings alvast te verdelen over de soepkommen, of wat ook leuk is: de toppings in bakjes op tafel zetten zodat iedereen zelf zijn soep kan samenstellen.
Ik hoop dat jullie net zo enthousiast zijn over dit recept als wij thuis!

Kookworkshops Aziatisch koken
Met mijn foodcoachingpraktijk Proef het leven geef ik trouwens kookworkshops. Dus mocht je meer willen leren over de Aziatische keuken en authentieke recepten leren maken, neem een kijkje op mijn website voor meer informatie.

Laksa soep is een pittige currysoep uit Singapore met onwijs veel smaak.
- 3 stengels citroengras
- 3 tenen knoflook
- 10 cm verse gemberwortel
- 2 verse rode pepers
- 3 lente uitjes
- 1 bos verse koriander
- scheut witte wijnazijn
- scheut vissaus
- 1 theelepel komijn
- 1 theelepel kurkuma
- 80 ml kokosmelk
- 1 eetlepel olie
- 1,5 eetlepel laksa pasta
- 600 ml visbouillon
- 320 ml kokosmelk
- 225 gram rijstnoedels
- 1 limoen
- 200 gram garnalen
- 1 rode peper
- 4 stengels paksoi
- verse koriander
- 100 gram tauge
-
Kneus de stengels citroengras, verwijder het buitenste blad en snijd in vier stukken. Pel de knoflook en schil de gember. Snijd de pepers en lente uitjes in grove stukken. Doe al deze ingrediënten in de blender.
-
Houd wat blaadjes koriander apart. Doe de rest van de Laksa pasta ook in de blender, samen met de kokosroom en een flinke scheut vissaus en witte wijnazijn. Voeg ook de komijn en kurkuma toe. Blend nu alles tot een gladde pasta. Voeg eventueel een beetje water toe als het te droog is.
-
Verwarm wat olie in een grote pan en voeg 1,5 eetlepel currypasta toe. De rest kan je bewaren en invriezen.* Verwarm de pasta 1 minuut tot de geuren vrijkomen.
-
Voeg nu de visbouillon en de rest van de kokosmelk toe. Verwarm tot het bijna kookt. Proef en voeg limoensap naar smaak toe.
-
Kook de rijstnoedels volgens de aanwijzingen op de verpakking.
-
Pel de garnalen en bak samen met gesneden paksoi een paar minuten in een koekenpan gaar.
-
Verwijder de zaadjes uit de peper en snijd in dunne reepjes.
-
Verdeel de noedels over 4 kommen. Giet de laksasoep over de noedels. Verdeel nu de toppings over de kommen, of zet alles op tafel en laat iedereen zijn eigen soep samenstellen.
*doe de rest van de laksa pasta in een ijsblokjes vorm en vries in. Als de blokjes bevroren zijn kan je ze eventueel in een zakje doen. Je kan de pasta zo’n drie maanden bewaren.
Volg je It’s a Food Life al? Facebook | Instagram | Bloglovin’ | Pinterest
Heb je een recept van It’s a Food Life gemaakt? Leuk! Deel het via social media en tag @itsafoodlife of gebruik #itsafoodlifenl dan kan ik je creatie bewonderen!
Ook lekker:
Geroosterde Bloemkool-Mosterdsoep
Thaise kokossoep
No Comments