Gastblog door Merel – Eind vorig jaar maakte ik gevulde zoete aardappels. Ik beloofde ‘binnenkort’ een ander recept te posten, waarmee je de ongebruikte stukjes zoete aardappel kon verwerken tot iets nieuws. Nu, meer dan vier maanden later, is het zover: zoete aardappelburger! Met saus van gepofte knoflook, om het wat specialer te maken.
Uiteraard was het de bedoeling dat ik hier een leuk verhaaltje bij zou schrijven, bij voorkeur iets relevants ten opzichte van het recept. Ik had zondagavond vrij gepland om het een en ander op papier te zetten. Die middag zou ik een verjaardag hebben, waar ik waarschijnlijk genoeg hapjes voorgeschoteld zou krijgen waarop ik nog dagen zou kunnen teren. Hartstikke handig, dan hoef ik niet te koken die avond en kan ik ’s avonds gelijk aan de slag met de blog. Helaas kauwde ik tijdens de terugrit naar huis iets te enthousiast op een pepermuntje, waardoor de helft van mijn kies afbrak. Niet overdreven, de helft van mijn kies. De ene helft zit nog niets vermoedend op zijn plek, de andere helft bungelt aan een zijden draadje (of, lapje tandvlees?). Volgens de spoedtandarts is het geen spoedgeval, dus ik zal moeten wachten tot morgen. Gelukkig doet het geen pijn, want deze kies heeft vorig jaar een wortelkanaalbehandeling ondergaan. Maar vervelend is het wel. Ik durf de afgespleten helft niet los te trekken. Voor je het weet ruk ik mijn halve wortel mee en dan zijn we ongetwijfeld verder van huis.
Vroeger was ik altijd bang van de tandarts. Tot vorig jaar. Ik moest een wortelkanaalbehandeling waar ik voor in mijn broek scheet. Een week voor mijn tandartsbezoek kreeg ik te horen dat een collega van mij, een ogenschijnlijk gezonde jongen van in de 30, een hartoperatie moest ondergaan. Dat zette alles wat meer in perspectief. Wat loop ik te zeiken over zoiets kleins. Om nog een voorbeeld te noemen: mijn moeder kreeg vorige maand een beroerte op vakantie in Portugal. Ook iets waarbij een sneu tandartsbezoekje verbleekt. Een mens kan zoveel nare dingen overkomen, maar een gebroken kies staat niet eens in de top 100.
Dus ik ga nu wijselijk mijn mond houden. Morgen zie ik wel verder. Hopelijk kan ik vroeg terecht bij de tandarts en kan ik de rest van mijn leven weer naar hartelust pepermuntjes vreten.
Maar waar hadden we het over? Ohja, burgers. Maak ze maar gewoon. Zoete aardappels is lekker, noten zijn lekker, feta is lekker. Er kan vrij weinig misgaan. Tenzij je natuurlijk een kies breekt op een pinda, maar daar gaan we maar niet van uit.
Recept notige zoete aardappelburger met saus van gepofte knoflook
Bereidingstijd ongeveer 60 minuten
Ingrediënten voor 4 grote zoete aardappelburgers:
Burgers:
1 grote zoete aardappel
1 klein blikje kikkererwten
100 gram feta
30 gram havermout
50 gram amandelmeel
1 eetlepel pindakaas
30 gram pitten/zaden/nootjes (ik gebruikte een mix van pompoen– en zonnebloempitten, lijn- en sesamzaad. Maar neem wat wilt. Cashewnoten, pinda’s, amandelstukjes etc.)
1 rode ui
1 teen knoflook
1 theelepel gerookte paprikapoeder
Peper/zout
4 broodjes
Groente naar keuze (sla, tomaat, komkommer, avocado bijv.)
Saus van gepofte knoflook:
2 bollen knoflook
4 flinke eetlepels kwark of Griekse yoghurt
1 eetlepel creme fraise
1 theelepel agavesiroop of honing
Peper/zout
Hoe maak je het:
Verwarm de oven voor op 200 graden. We gaan de zoete aardappel en de bollen knoflook poffen.
Aardappel poffen:
Boen de aardappel schoon onder de kraan. Snijd eventuele vieze plekjes weg. Droog hem af. Smeer de aardappel hierna goed in met wat olijfolie, zodat de hele schil bedekt is met een dun laagje. Prik er met een vork of scherp mesje gaatjes in. Wikkel hem in aluminiumfolie (niet te strak, maar wel luchtdicht).
Pof de aardappel in ongeveer 30 tot 60 minuten gaar (afhankelijk van de grootte en hoe enthousiast je was met gaatjes prikken). De aardappel is gaar als er makkelijk met een mes in kunt steken.
Haal de aardappel uit de oven, verwijder de folie en laat hem eventjes afkoelen.
De burgers:
Wanneer de aardappel wat afgekoeld is: gooi hem in de keukenmachine. Gooi ook de kikkererwten, amandelmeel, pindakaas, paprikapoeder en peper/zout erbij. Laat de keukenmachine mixen tot het een goed gemengde massa is.
Snijd ondertussen de rode ui in kleine stukjes en pers de knoflook.
Zet de keukenmachine uit en schep het aardappelmengsel in een kom. Gooi de ui, knoflook, noten en havermout erbij. Verkruimel de feta boven de kom. Kneed het met de hand of meng het met een lepel door. Je kunt wat meer havermout toevoegen als het deeg erg plakkerig is. Je kunt de kom ook even in de koelkast zetten.
Maak er met de hand 4 mooie burgers van. Of 8 kleine.
Bak de zoete aardappelburgers tot ze bruin zijn in een koekenpan met wat olie. Dit zal zo’n 10 minuten duren, afhankelijk van de grootte en dikte.
Leg de burgers op een broodje en bekleed ze met groente en/of saus naar jouw keuze.
Knoflook poffen:
Haal de dikste witte velletjes van de bollen af, maar zorg ervoor dat de bol niet uit elkaar valt. Snijd de top van de bol af (ongeveer 1/5e), zodat je van alle teentjes de binnenkant ziet. Giet er een klein beetje olijfolie overheen en wikkel de bollen in aluminiumfolie.
Pof de knoflookbollen in oven in ongeveer 30 minuten. Ze zijn goudbruin van kleur als ze gaar zijn.
De saus:
Knijp de teentjes knoflook uit boven de kom van de keukenmachine. Omdat de teentjes zacht zijn geworden in de oven kun je ze letterlijk uit hun velletje knijpen. Schep de kwark, creme fraise, peper/zout en agave siroop erbij en zet de keukenmachine aan tot er een gladde massa ontstaat.
Proef en voeg zo nodig meer kruiden/peper/zout/agave siroop toe.
Schep een lepel saus over je zoete aardappelburgers.
Volg je It’s a Food Life al?
Facebook | Instagram | Bloglovin’ | Twitter | Pinterest
Heb je een recept van It’s a Food Life gemaakt? Leuk! Deel het via social media en tag @itsafoodlifenl of gebruik #itsafoodlifenl leven dan kan ik je creatie bewonderen!
Ook lekker:
Gegrilde aubergine burgers met hazelnootpesto en gebakken brie
Vega BBQ: Pittige quinoa-linzen burgers
No Comments