Bijgerechten/ Food Inspiratie/ Keukengeheimen/ Recepten

Wat is tofu en hoe maak je tofu klaar?

Tofu marinade recepten - It's a Food Life

Gastblog door Merel –  Een tijd geleden nam ik een bakje bulgursalade met tofustukjes als lunch mee naar werk. Een collega vroeg me of dat nou lekker was. Ik antwoordde: ‘Ja, eigenlijk wel. Maar het blijft natuurlijk tofu’. Tofu is het lekkerst wanneer je het goed klaarmaakt met een lekkere marinade. Daarom geef ik je uitleg over tofu en 3 marinade recepten.

Dat is een beetje de relatie die ik, en volgens mij meer mensen, heb met tofu. Het is best te vreten, maar je hoeft me er echt niet ’s nachts voor wakker te maken. Maar wat is het nou eigenlijk? Is het echt zo vies? En waarom zou je het dan eten? En hoe moet je het bereiden?

Wat is tofu?

Tofu (ook wel tahoe genoemd) is een product op basis van sojamelk. Het makingsproces lijkt op dat van kaas: aan warme sojamelk wordt stremsel toegevoegd waardoor het begint te klonteren. Deze klontjes worden samengeperst en het eindproduct hiervan is tofu.
Twee soorten tofu zijn het meest bekend in Nederland: de stevige soort, in blokvorm te vinden in het koelvak bij de vleesvervangers, én zogenaamde silken tofu. Dit laatste heeft een zachte textuur en ligt vaak in de buurt van de Japanse producten in de supermarkt. Silken tofustukjes zijn die witte flubbers die je soms in Aziatische soepen ziet drijven en veganisten maken er pudding van. In deze tekst zal ik me richten op de ‘gewone’, stevige soort. Silken tofu is meer een onderwerp voor gevorderde sojagebruikers.

Waarom zou ik tofu eten?

Tofu bevat veel eiwit en weinig calorieën. Ook is het rijk aan ijzer en calcium, is het cholesterolvrij en licht verteerbaar. Voor vegetariërs en veganisten is het dus een ideale manier om aan de dagelijkse proteïne te komen, zonder het eten van dierlijke producten. Je kunt het bijvoorbeeld verwerken in pasta’s, sauzen, burgers, sandwiches en salades. Het zorgt voor dat ene ‘net iets extra’s’. Bovendien is het ook nog eens relatief goedkoop, goed in te vriezen, op verschillende manieren te bereiden en, omdat het zo neutraal van smaak is, makkelijk naar eigen wens te kruiden.

Hoe moet ik tofu klaarmaken?

Zoals ik hierboven al liet vallen heeft tofu geen uitgesproken smaak. En hiermee bedoel ik: als je op een blok tofu dat net uit de verpakking komt kauwt, proef je papierige drab. Dit schrikt af. Ik kan me voorstellen dat een doorgewinterde vleeseter in blinde paniek alle sojaproducten afzweert, wanneer hij een bord ongemarineerde tofublokjes gedwangvoederd krijgt. De meeste mensen met tofutrauma’s zijn slachtoffer geworden van een slechte bereiding, want er ís een manier om van die smakeloze sponzigheid af te komen.
Tofu is namelijk vrij letterlijk een spons. Het is aan ons de taak om dat viezige vruchtwater waarin het is verpakt eruit te knijpen en dit te vervangen met smaakvolle zaken. Het stappenplan is als volgt:

  1. Uitknijpen
    Zoveel mogelijk vocht moet uit de tofu verwijderd worden. Snijd de tofu in plakken of blokjes, stop deze tussen een boel keukenpapiertjes en leg er iets zwaars op om het uitlekproces te versnellen. Dit duurt zo’n 30 minuten.
  2. Marineren
    Het zojuist uitgeknepen water dien je te vervangen met lekkere smaakjes, oftewel we gaan de tofu marineren. Maak een marinade klaar, giet het in een ondiep schaaltje of bord over de tofu en laat het zolang mogelijk staan (het liefst een paar uur).
  3. Grillen, (roer)bakken – whatever
    In de oven wordt tofu het meest knapperig en smaakvol. Maar bakken of grillen in een pan is een stuk sneller. Je kunt het natuurlijk ook in de frituur flikkeren, maar mijn advies is om dit niet te doen.
    Pan: Giet een klein beetje olie in de pan en leg de stukjes erin. Bak het tot de randen bruin worden. Wat langer bakken op een lage temperatuur is aan te raden, omdat de tofu hier knapperiger en minder sponzig van wordt.
    Oven: Verwarm de oven voor op 220 graden. Verdeel de tofu op een bakplaat. Bak het 15 minuten en draai de stukken dan om. Je zou op dit punt nog wat marinade over de tofu kunnen smeren voor extra smaak. Laat het nog 15 minuten in de oven staan. Het is klaar als de randjes er een beetje aangebrand uitzien.

Tofu 101| It's a Food Life

3 geslaagde tofu marinade recepten

Genoeg voor minimaal een half blok tofu.
De ik-ben-lui-en-heb-niks-in-huis-marinade
4 el ketjap
4 el ketchup
Halve tl knoflookpoeder
Halve tl cayennepeper

Gember-sesam marinade
2 el sojasaus
2 el rijstazijn
1 el limoensap
1 el bruine suiker
halve el verse gember in stukjes
1 tl sesamolie
1 tl hot sauce of sambal
1 teentje knoflook
el sesamzaadjes

Zoete citrus marinade
2 el sinaasappelsap
1 tl sinaasappelrasp
2 el citroensap
1 tl citroenrasp
2 el sojasaus
halve el bruine suiker
halve el verse gember in stukjes
halve el olijfolie
1 teentje knoflook

Zo maak je het:
Voor alle marinades geldt hetzelfde: gooi de ingrediënten door elkaar en laat de tofu er zolang mogelijk in weken. Let op met sesamzaadjes, deze kun je beter later over de tofu strooien aangezien ze nogal snel verbranden.

Ik hoop dat meer mensen nu positief staan tegenover tofu. Volgende week maak ik in ieder geval een veganistische Pad Thai waarvoor ik tofu ga gebruiken, dus ik ga me er sowieso aan wagen. Good luck!

Tofu 101 marinade| It's a Food LifeTofu 101| It's a Food LifeTofu 101| It's a Food Life


Meer vegetarische recepten? Probeer ook eens:
Creamy couscous met gebakken kikkererwten
Vegan tempeh bowl met quinoa
Makkelijke paddenstoelen risotto

Volg It’s a Food Life op Facebook | Instagram | Bloglovin’ | Twitter | Pinterest

Heb je een recept van It’s a Food Life gemaakt? Leuk! Deel het via social media en tag @itsafoodlifenl of gebruik #itsafoodlifenl leven dan kan ik je creatie bewonderen!

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply
    Lies
    19 mei 2015 at 08:53

    Jup, ik ben zo iemand die getraumatiseerd is door slecht bereide tofu (bij een stay okay ongemarineerd op een BBQ terwijl de vleeseters grote hompen gemarineerd vlees kregen, de enige salade die wellicht vega had kunnen zijn bleek sluipkip te bevatten, oftewel: trauma). Maaarrrr, de pittige tofureepjes van AH/jumbo hebben tofu een beetje in ere hersteld, wellicht probeer ik als onderdeel van mijn therapie binnenkort ook wel ‘gewone’ tofu ;-).

  • Leave a Reply