Bijgerechten/ Recepten/ Vegetarisch

Hartige havermoutkoekjes met mais, erwtjes en komkommer

hartige Havermoutkoekjes | It's a Food Life

Gastblog door Merel – Ik heb al eens verteld dat mijn eerste ik-eet-geen-vlees-meer-vlaag voorbij kwam toen ik op de basisschool zat. Helaas voor mijn ouders was ik ook niet de meest avontuurlijke eter in de wereld, dus ze moesten op zoek naar vegetarische gerechten die kindvriendelijk genoeg waren om niet gelijk als ‘blergh’ bestempeld te worden. Ik kan me onderstaande recept herinneren als één van de eerste vleesloze experimenten die daadwerkelijker vaker dan twee keer werden gemaakt.

Of nou ja, ik zeg nu wel ‘experimenten’, maar ik geloof dat mijn moeder dit recept gewoon ooit uit de Allerhande heeft gescheurd. Die goede oude tijd, toen mensen nog recepten uit tijdschriften verzamelde om later een keer in een fotoalbum te plakken zodat je je eigen samengestelde kookboek had. Dit valt natuurlijk in dezelfde categorie als ‘alle vakantiefoto’s van de afgelopen jaren uitzoeken en inplakken’ en ‘de berging opruimen’: never gonna happen. Dit havermoutkoekjesrecept heeft dan ook geen eeuwige roem behaald door in het album ‘door Merel goedgekeurd’ geplakt te zijn (voornamelijk omdat dit boek nooit is gemaakt). Het is me bijgebleven omdat ik het gewoon vaak at.

Hartige havermoutkoekjes met mais, erwtjes en komkommer | It's a Food Life

Dus mocht je een moeilijk etend kind zijn of hebben: maak dit recept. Het is makkelijk en snel, plus de meeste ingrediënten heb je vaak toch wel in huis. Ook zeer geschikt als lunchpiratie; Weer eens wat anders dan de gebruikelijke boterhammen. Overigens is het niet alleen voor kinderen hoor. Ik ken zat volwassenen met de onderontwikkelde smaakpapillen van een kleuter. Zelfs zij zullen dit weg krijgen.

Hartige havermoutkoekjes met mais, erwtjes en komkommer | It's a Food Life

Recept voor hartige havermoutkoekjes met mais, erwtjes en komkommer

Bereidingstijd ongeveer 15 minuten

Ingrediënten voor 8 koekjes (2 personen)
3 eieren
110 gram havermout
Klein blikje mais
100 gram (diepvries) tuinerwtjes
2 bosuitjes, in ringetjes
1 teentje knoflook, geperst
1 komkommer
Theelepel gedroogde dille
Kwart theelepel chilipoeder
Scheutje azijn
Peper/zout
Theelepel nigellazaadjes

Hoe maak je het:
Klop de eieren los in een kom. Voeg de havermout, mais (uitgelekt uiteraard), erwtjes (bevroren kan prima, ontdooit vanzelf), bosuitjes, knoflook, kruiden, peper en zout toe en roer het goed door.

Verhit wat olie in een koekenpan en schep er een flinke eetlepel van het havermoutbeslag in. Probeer met je lepel een rond, plat pannenkoekje te maken. Bak de koekjes een paar minuten per kant tot ze goudbruin zijn.

Schaaf ondertussen de komkommer in plakjes. Giet er een scheutje azijn overheen en breng het op smaak met peper en nigellazaadjes. Hussel het door elkaar.

Houd de al gebakken koekjes warm tussen een aluminiumfolietje tot je klaar bent met de rest, of gooi alle koekjes vlak voordat je ze serveert met z’n allen nog even in de pan.

Volg It’s a Food Life op Facebook | Instagram | Bloglovin’ | Twitter

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply