Hoofdgerechten/ Recepten/ Vegetarisch

Groenteballetjes van pastinaak

Balletjes van pastinaak | It's a Food life

Gastblog door Merel – Van de exotische Vietnamese gerechten en rijstwijn met slangengif van Laura, naar oer-Hollandse winterse aardappels, pastinaak en sperziebonen. Zolang het hier in Nederland nog winter is (en we niet toevallig een paar maanden door Azië aan het reizen zijn) stel ik voor dat we gebruik maken van de lokale seizoensproducten. Want, zoals Laura ons in de herfst al vertelde is ‘eten uit het seizoen’ duurzamer, gezonder, goedkoper en, niet onbelangrijk, lekkerder.

Balletjes van pastinaak | It's a Food life

Ik heb het idee dat de pastinaak nog niet vaak op het menu staat bij de meeste mensen. Het is ook niet de meest sexy groente ter wereld: een beige stronk, die altijd een beetje onbestemd voor zich uit ligt te staren op de groenteafdeling tussen de kousenband en schorseneer en andere items waar niemand raad mee weet. Het valt niet voor niets in de categorie ‘vergeten groentes’. Sneu, want eigenlijk is de pastinaak best een gewillige wortel. Je kunt het rauw eten, stomen, bakken, grillen. Je kunt er puree van maken, frietjes, pannenkoekjes, stamppot en ook groenteballetjes.

Balletjes van pastinaak | It's a Food life

Nu moet ik toegeven dat ik eigenlijk pastinaakgnocchi wilde maken. Dit mislukte jammerlijk. Maar omdat ik het concept van groenteballetjes wel ook wel leuk vond, paste ik het recept wat aan en gooide ik de balletjes in de koekenpan in plaats van in kokend water. Het resultaat was succesvol. Ik wilde het recept vegan houden, maar ik denk dat het erg lekker is als je wat romigs door de sperziebonen en erwtjes husselt (creme fraiche). Plus, een beetje Parmezaanse kaas kan nooit kwaad. Dus geef pastinaak het voordeel van de twijfel en probeer er iets van te maken (deze balletjes bijvoorbeeld).

Balletjes van pastinaak | It's a Food life

RECEPT GROENTEBALLETJES VAN PASTINAAK, MET SPERZIEBONEN EN ERWTJES

Bereidingstijd ongeveer 60 minuten

Ingrediënten voor 2 personen:
Voor de balletjes:
2 medium aardappels
2 medium pastinaken
Handje rucola
1 teentje knoflook
Peper en zout
2 eetlepels sesamzaad

Rest:
150 gram sperziebonen
100 gram diepvries tuinerwtjes
2 handjes rucola
15 gram amandelschaafsel
Olie om in te bakken
Peper en zout
Eventueel: chilivlokken
Eventueel: chilisaus of salsa

Non-vegan optie:
Flinke eetlepel creme fraiche of huttenkase
Parmezaanse kaas

Zo maak je het:
Verwarm de oven voor op 200 graden.

Schil de aardappels en de pastinaken en snijd ze in grove stukken van ongeveer gelijke grootte. Leg deze stukken op een bakplaat en rooster ze in de oven voor ongeveer 30 minuten (of tot alle stukjes lichtbruin zijn).

Dop je sperzieboontjes en breek ze doormidden.

Rooster in een droge koekenpan de amandelschaafsels lichtbruin (duurt ongeveer 4 minuten).

Als de aardappel- en pastinaakstukken klaar zijn: pak de keukenmachine erbij (je kunt ook met een stamper te werk gaan, maar daar ben ik persoonlijk te lui voor). Hak allereerst een teentje knoflook fijn in de keukenmachine. Gooi vervolgens de stukken aardappel en pastinaak erbij en mix het tot er een glad goedje ontstaat. Breng het op smaak met peper en zout. Gooi er ook een handje rucola bij en mix het nog een paar seconden door.

Strooi de sesamzaadje op een bordje (of gewoon op je aanrecht als je het aandurft). Rol kleine balletjes (zo’n 3cm doorsnee) van het aardappelpastinaakdeeg (let op, plakkerig!) en rol ze door de zaadjes.

Pak een koekenpan en een steelpannetje. Doe olie in de koekenpan en bak de balletjes tot ze goudbruin zijn.
Kook tegelijkertijd de sperzieboontjes in ruim water, ongeveer 5 minuten. Gooi de tuinerwtjes erbij en kook ze nog 3 minuten mee. Giet af. Eventueel: roer er een eetlepel creme fraiche of huttenkase doorheen.

Leg een handje rucola op twee borden. Verdeel de balletjes, boontjes er erwtjes over de borden. Strooi er amandelschaafsel, peper en zout en chilivlokken overheen. En eventueel nog wat Parmezaanse kaas.

Lekker met chilisaus of salsa als dipsaus.

Balletjes van pastinaak | It's a Food life

Tip 1: het aardappelpastinaakdeeg wordt minder plakkerig als het afgekoeld is/ een tijdje in de koelkast heeft gestaan. Het is dus ideaal om (een dag) van tevoren te maken en pas hierna in balletjes te rollen.
Tip 2: je zou de pastinaak en aardappels ook kunnen koken of stomen, in plaats van roosteren. De smaak wordt er wel wat minder uitgesproken door en ook zal je deeg plakkeriger zijn. Maar het scheelt wel veel tijd. Om extreme plakkerigheid tegen te gaan, kun je ook wat paneermeel of bloem (of amandelmeel) door je deeg mengen.

Op It’s a Food Life staan nog meer koolhydraat arme recepten:
Gevulde zoete aardappel uit de oven
Italiaans kipgehaktbrood
Mexicaans gevulde courgette bootjes

Volg It’s a Food Life op Facebook | Instagram | Bloglovin’ | Twitter | Pinterest

Heb je een recept van It’s a Food Life gemaakt? Leuk! Deel het via social media en tag #itsafoodlife & #proefhetleven dan kan ik je creatie bewonderen!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply