Sapjes en smoothies zijn helemaal hot. Ook ik waag mij regelmatig aan een groene smoothie. Als jij dat nog niet doet dan moet je er toch eens mee beginnen. Het is namelijk een bijzonder makkelijke en lekkere manier om je groente en fruit saldo op te krikken.
Erg belangrijk aangezien wij Nederlanders amper aan onze dagelijkse behoefte groente en fruit komen. Voor mij zijn smoothies een aanvulling op mijn dieet en geen vervanging van mijn groente en fruit porties. Het is namelijk heel belangrijk om je fruitjes en groentjes ook in hun geheel te snoepen.
Wat is een smoothie?
Even voor de mensen die onder een steen leven of nooit health blogs lezen: een smoothie is een drankje, gemaakt van gepureerde vruchten en/of groente. Je maakt het in een blender, (staaf)mixer of je stampt het fijn met je blote voeten in een badkuip (wel eerst goed je voeten wassen!). Vaak wordt er ook nog vloeistof aan toegevoegd in de vorm van water, melk, yoghurt of verse sap.
Hoe maak je een groene smoothie?
Stap 1: Kies de vloeistof die je wilt gebruiken. Bijvoorbeeld: water, (noten)melk, verse zelf geperste vruchtensap, kokoswater of koksosmelk, groene thee (gewoon een zakje in koud water laten trekken tijdens het groente en fruit snijden).
Stap 2: Kies je fruit. Avocado (jeej vet!) en banaan maken je groene smoothie lekker romig. Maar eigenlijk is bijna al het fruit wel geschikt. Appel, peer, kiwi, mango… you name it! Ik gebruik meestal twee soorten fruit.
Stap 3: Kies je groente. Bladgroenten zijn uitermate geschikt, denk aan: spinazie, boerenkool, andijvie of rucola. Maar ook bleekselderij, rode bietjes en worteltjes doen het goed in een groene smoothie.
Stap 4: Boost it up! Met smaakmakers zoals kaneel of cacao. Maar ook met superfoods (yes, I said it) zoals hennepzaad, chiazaad of gebroken lijnzaad. Als je geen avocado gebruikt is het ook goed om wat vet toe te voegen in de vorm van kokosolie bijvoorbeeld.
Zo maak je het: Doe eerst de vloeistof en fruit in de blender, en pureer smooth. Voeg daarna de groente toe en blend minimaal 1 minuut. Voeg dan de smaakmakers/vetten/superfoods toe en blend nog een keer een minuutje. Een blender is een geweldige smoothie maker, maar een staafmixer doet het werk ook prima.
Groene smoothie tips
De groene smoothie heeft veel voorstanders, maar er zijn ook genoeg tegenstanders die denken dat groene smoothies helemaal niet zo gezond zijn voor je lijf. Ik ben zeker een voorstander maar ik wil je toch nog een paar tips meegeven:
- Eet ook gewoon je groente en fruit porties: nogmaals, het heel belangrijk is om fruit en groente ook in zijn geheel te eten. Waarom? Omdat daar – zeker in vergelijking met een sapje en smoothie – nog altijd de meeste vezels inzitten. En vezels zijn oh zo belangrijk voor ons! Ze dienen onder andere als voer voor onze darmflora (goede darmbacteriën) en hebben een gunstige werking op onze stoelgang. Daarnaast helpen ze je bloedsuikerspiegel meer stabiel te houden en zorgen ze voor een verzadigt gevoel.
- 40% groente/60% fruit: groene bladgroenten zijn een belangrijke bron van eiwitten, vitaminen, voedingsvezels, flavonoïden en mineralen. Fruit bevat van nature veel suikers en is dus een grote bron van energie. Daarnaast zit het zit vol voedingsvezels, vitaminen, mineralen en flavonoïden. Merk je dat je maag al die rauwe groente niet zo goed kan handelen (lees: opgeblazen gevoel)? Begin dan met 10% of 20% groente en bouw dit langzaam op.
- Smoothies vs. sapjes: fruitsuikers behoren tot de enkelvoudige suikers, en worden dus vrijwel direct opgenomen in het bloed. Dit kan leiden tot een suikerpiek. Daarom ben ik ook meer een voorstander van smoothies dan van sapjes. Bij smoothies blijven de voedingsvezels namelijk aanwezig. Net heb je al gelezen dat vezels belangrijk zijn voor de balans van je bloedsuikerspiegel, komt dat even goed uit met al die fruitsuikers die je opeens in je lichaam giet.
- Kauwen: je spijsvertering begint al in je mond. Speeksel bevat het enzym amylase die sommige voedingsstoffen (waaronder fruitsuikers) afbreekt. Ookal is je smoothie drinkbaar probeer toch te kauwen bij iedere slok die je neemt. Zo zorg je ervoor dat het speeksel zijn werk kan doen en dat de spijsvertering al in de mond begint, zoals het hoort. Tip: eet je groene smoothie met een lepel, dan begin je vanzelf al te kauwen.
- Voeg vet toe: vetten geven het lichaam energie en het wordt gebruikt voor de celmembranen, zenuwweefsel en hersenen. Ook zijn er een aantal vitamines (A, D, E en K) die alleen in vet oplossen en zonder vet dus geen werking hebben. Zonde van al die vitamientjes in je groene smoothie! Wees dus niet zuinig en gooi een eetlepel kokosolie of lijnzaadolie door je smoothie, of voeg een avocado toe die zit ook vol gezonde vetten.
Volg It’s a Food Life op Facebook | Instagram | Bloglovin’ | Twitter | Pinterest
Zoek je een recept voor groente smoothies?
Mango en wortel smoothie
3x Groene Smoothie Recepten
Heb je een recept van It’s a Food Life gemaakt? Leuk! Deel het via social media en tag @itsafoodlifenl en gebruik #itsafoodlifenl leven dan kan ik je creatie bewonderen!
3 Comments
Divine Vitality
29 mei 2015 at 11:36Heel erg interessant, goed dat je er bij zegt dat je eigenlijk moet kauwen! Veel mensen vergeten dat er altijd bij te vermelden! Ik denk ook dat de een beter tegen smoothies kan dan de ander omdat we allemaal verschillende constitutie / temperament hebben, de een is meer kouwelijk dan de ander. Heb daar ook een stukje over geschreven Raw.. Gezond of toch niet zo gezond als gedacht? Leer jij dit allemaal trouwens bij je studie of ben je hier zelf achter gekomen?
Laura
29 mei 2015 at 11:50Je hebt helemaal gelijk dat het per persoon verschilt, elk lichaam is anders en reageert ook anders op bepaalde voeding zoals je ook uitlegt in je artikel. Daarom vind ik het ook altijd belangrijk om mensen goed te informeren en meer uitleg te geven dan enkel te zeggen: ‘groene smoothies zijn gezond’. 🙂 Ik leer zeker veel van mijn studies maar ik leer ook veel van van zelfstudie.. Veel lezen, kijken en zelf uitproberen. En dan mijn eigen weg vinden en kijken waar ik achter sta. Mooie blog heb je! Ik lees je artikelen regelmatig 🙂
alexa
29 mei 2015 at 12:26Groene smoothies zijn idd erg lekker!