In deze rubriek vertellen Nederlandse foodbloggers over hun favorieten en delen ze hét recept van hun blog wat jij absoluut een keer moet maken. Vandaag geeft Cynthia van blog Cynspirerend een kijkje in haar keuken en deelt het recept voor luie spekkoek cake.

Ik ben Cynthia, 35 jaar en ik woon samen met mijn man en dochtertje (geboren in 2016) in Ede. Naast mijn part-time baan als secretaresse en zorgen voor mijn gezin, het huishouden (en ook niet te vergeten!) mezelf, schrijf ik wekelijks een nieuwe blog op Cynspirerend.nl.
Tijdens mijn heftige zwangerschap met HG in 2016 ben ik begonnen met online mijn gedachtespinsels en inspiratie te delen. Dit mondde binnen een jaar uit in een eigen blog: Cynspirerend, waarin ik me vol passie focus op de onderwerpen die mij raken, namelijk lekker koken, moederschap, bewust leven en bordspellen.
Volg Cynspirerend op Instagram, Facebook & Pinterest
Waar komt je passie voor koken vandaan?
Op mijn website deel ik voornamelijk eigen recepten, maar ook een paar klassiekers van mijn moeder. Als kleine uk hielp ik mijn moeder al in de keuken met cakes bakken (en proeven!) en lekker koken. Die liefde voor bakken, koken en proeven is nooit overgegaan.
Waar haal je inspiratie vandaan?
Ik verzin graag recepten zonder pakjes en zakjes en met eigen kruidenmixen. Enerzijds omdat ik bewust met mijn voeding om wil gaan, anderzijds omdat ik helemaal blij kan worden om al proevend nieuwe recepten te creëren.
Als ik de tijd heb, vind ik experimenteren in de keuken superleuk. Maar na een werkdag of vermoeiende ‘mama-dag’ vind ik het heerlijk om simpel en snel een lekkere maaltijd op tafel te kunnen zetten. Dit soort recepten vind je terug op mijn website.
Zijn er kooktechnieken, gerechten of stijlen die je nog heel graag wilt proberen?
Door de maatregelen rondom het Corona Virus zijn we veel thuis en ben ik met mijn dochter flink aan het bakken geslagen. Naast de suikerbommetjes ben ik ook aan het experimenteren met gezondere baksels, zodat we niet tonnetje rond uit deze periode komen.

Wat is je nummer 1 bak/kooktip?
Als het kan: Kook en bak zonder pakjes en zakjes. Het is niet alleen beter voor je portemonnee (want: vaak goedkoper dan een kant en klaar pakje), maar je eet ook geen onnodige suikers en zouten die gebruikt worden om pakjes en zakjes langer houdbaar te maken. Bovendien gebruik je die kruiden in je voorraadkast eens! Je kan veel meer zelf dan je denkt!
Wat is je favoriete gerecht dat je ooit hebt gegeten en waar was dat?
Met stip op één: De saté van mijn Indische opa. Daarnaast zijn de cakes van mijn moeder overtroffen en kun je me altijd wakker maken voor de gamba’s van restaurant Resy’s in Ede.
Wat is je favoriete kookboek?
Ik heb er meerderen, maar ‘het Groot Indonesisch Kookboek’ en ‘Het Nieuwe Kookboek’ zijn mijn absolute favorieten. Dit zijn beiden basiskookboeken die boordevol staan met goede basisrecepten en –technieken. Hieruit haal ik veel inspiratie. Maar ook de kookboeken van ChicksloveFood en Jamie Oliver vind ik erg fijn om te lezen.
Wat is je favoriete tool in de keuken?
De oven. Als het even kan, gooi ik er van alles in. Bijvoorbeeld de makkelijke groenteovenschotel. Dat recept is zo makkelijk: De oven doet al het werk. Maar ik zou ook niet zonder mijn mixer, keukenmachine en staafmixer willen hoor!
Welke tool staat hoog op je verlanglijstje?
Ik ben erg benieuwd naar de airfryer. Of dit echt zo gezond en makkelijk is.
Zijn er ingrediënten waar je niet tegen kunt? En wat is je favoriete ingrediënt?
Ik kan echt niet tegen snoeptomaatjes! Die ontploffen in je mond. En wat andere mensen dan een ‘smaakexplosie’ noemen, vind ik meer een onsmakelijke explosie. Nee, daar maak je me echt niet blij mee.
Ik ben wel dol op kruiden. Ik gooi ze in mijn lunch, avondeten en zelfs in mijn thee. Ik vind het heerlijk om de smaken te combineren. Waarschijnlijk komt daar ook mijn liefde voor koken zonder pakjes en zakjes deels vandaan.

Welke smaakmaker staat er bij jou altijd in de kast?
Heb je even? Ik heb dus sowieso een hele lading aan kruiden. Ik heb zelfs een lade in mijn keuken, speciaal voor kruiden. Jammie! Natuurlijk zijn ketjap, olijfolie, balsamico azijn en sojasaus onmisbaar in mijn voorraadkast!
Welke ingrediënten zou je meenemen op een onbewoond eiland? Je kunt er maar drie kiezen..
Bananen, eieren en meel. Met die combinatie kun je voorlopig even vooruit door bananenpannenkoekjes, koekjes, cakejes, omeletjes, broodjes en nog veel meer te maken.
Heb je een positieve tip voor tijdens de coronacrisis?
Deze tijden zijn moeilijk voor iedereen. Het thuisblijven zorgt voor stress, verveling en voor velen heeft het ook impact op het inkomen. Ik zie het belang van de maatregelen rondom het Corona Virus zeker in, maar ben bang dat het ten koste zal gaan van kleine ondernemers die te weinig inkomen krijgen in deze tijd. Ik maak me zorgen. Dus ik dacht bij mezelf: Wat kan ik doen? Daarom heb ik besloten om tijdens deze lockdown periode lokale ondernemers uit mijn woonplaats een podium te geven op mijn website.
Neem eens een kijkje op mijn ‘Steun Lokale Ondernemers in Ede en Omgeving’ pagina.
Ik hoop hiermee Edenaren te motiveren om juist in deze tijden veel te kopen bij lokale ondernemers. Ook hoop ik andere (food)bloggers te inspireren om ook zo’n pagina te maken voor lokale ondernemers bij hen in de buurt, zodat we onze invloed als bloggers belangeloos kunnen inzetten om lokale ondernemers te ondersteunen.
Als ik maar één gerecht van je blog ga maken, welke zou dat dan moeten zijn? En waarom?
Maak dan mijn ‘luie spekkoek cake’! Dit lekkere bakrecept vertegenwoordigd veel van waar de recepten op mijn website voor staan: Het is een combinatie van de bakkunsten van mijn moeder, mijn Indische opa, je maakt het zonder pakjes en zakjes én het is ongelofelijk lekker!
Zie het recept hieronder.


- 4 theelepels kardemom
- 3 theelepels kaneel
- 1 theelepel kruidnagel
- 1 theelepel noodmuskaat
- 200 gram boter
- 200 gram suiker
- 1 zakje vanillesuiker
- 4 eieren
- 200 gram zelfrijzend bakmeel + 1 tl om cakeblik te bestuiven
- 3 gram zout
- spekkoek kruidenmix
- 6 eetlepels bruine basterdsuiker
- scheutje melk
-
Laat de boter even een kwartiertje buiten de koelkast staan.
-
Verwarm je heteluchtoven voor op 140 graden (Electrische oven 160 graden). Vet je cakeblik in en voeg een theelepel zelfrijzend bakmeel toe. Zorg dat het zelfrijzend bakmeel het hele bakblik aan de binnenkant bedekt.
-
Doe de boter, suiker en vanillesuiker in de kom van de mixer en mix het beslag ongeveer 8 minuten, totdat het zacht is.
-
Voeg vervolgens één voor één de eieren toe aan het beslag. Voeg 1 ei toe, mix even op een lage stand, totdat het ei goed door het beslag is gemixt. Ga dan pas door naar het volgende ei.
-
Als alle eieren toegevoegd zijn, laat je het beslag 5 minuten op de hoogste stand van je mixer lekker doormixen.
-
Zet je mixer uit en voeg (het liefst met een meelzeef om klontjes te voorkomen) een kwart van het zelfrijzend bakmeel toe. Mix het beslag daarna kort op de laagste stand door elkaar. Is het zelfrijzend bakmeel goed door het beslag gemixt? Voeg dan de volgende kwart van het zelfrijzend bakmeel toe. Ga zo door tot alle zelfrijzend door het beslag is gemengd.
-
Zet je mixer uit en verdeel het beslag over 2 kommen. 1 is de vanille laag, daar hoef je niets meer aan te doen.
-
Heb je veel klontjes in de kruidenmix en de basterdsuiker? Zeef ze dan even van te voren.
Voeg aan je tweede kom met beslag de spekkoek kruidenmix, debasterdsuiker en het scheutje melk toe en roer dit met een spatel door jebeslag.
-
Vul nu je cakeblik met de helft van je vanillebeslag. Maak daarna een laag met de helft van je donkere beslag. Vervolgens nog een laag met vanillebeslag. En als laatst maak je de laatste laag met het donkere beslag.
-
Zet de cake circa 70 minuten in de voorverwarmde oven.
-
Je cake is klaar als je er met een lange satéprikker in prikt en je satéprikker niet vochtig is.
Nog meer favoriete recepten van Cynthia:
Haverkoekjes met Banaan en Chocolade
Lekkere Nasi Goreng zonder pakjes en zakjes
De makkelijkste groenteschotel uit de oven

Heb je een foodblog en vind je het leuk om mee te doen aan Foodies Favorites? Stuur een mailtje met een linkje van je blog naar laura@itsafoodlife.nl. Ik neem zo snel mogelijk contact met je op.
Volg It’s a Food Life op
Facebook | Instagram | Bloglovin’ | Pinterest
No Comments