Hoofdgerechten/ Recepten/ Vegetarisch

Eenpansgerecht Mexicaanse quinoa

Mexicaanse-quinoa | It's a Food Life

Gastblog door Merel – Lekker koken op de camping. Het is niet makkelijk maar dat is juist een mooie uitdaging. Dit eenpansgerecht voor Mexicaanse quinoa is een prima campinggerecht.

Na drie weken rondgereisd te hebben in Europa met een tentje, een auto zonder airco en een mijn eveneens niet-campingdeskundige vriend, kan ik met absolute zekerheid zeggen: ik ben geen kampeerliefhebber. Denk ik.

eenpans mexicaanse quinoa | It's a Food Life

Tot mijn twaalfde jaar stonden mijn ouders en ik iedere zomervakantie op een camping in Zeeland, waar ik het altijd erg naar mijn zin had. Ook na die tijd heb ik nog regelmatig in een tentje geslapen, voornamelijk tijdens festivals. Dus een totale kampeerleek wil ik mezelf niet noemen. De drie beginselen van het kamperen had ik echter nog nooit ervaren: koken op gammele gaspitjes, (regelmatig) de tent op- en afbreken en jezelf vermaken zonder internet. Want laten we eerlijk zijn, in de rol van zowel kind als festivalganger krijg je deze beginselen niet bewust mee. Je wordt gevoerd door je ouders ofwel de friettent naast het hoofdpodium, het opzetten van de tent laat je door andere mensen opknappen en het vermaak komt in de vorm van een stripboek of een optreden.

eenpans mexicaanse quinoa | It's a Food Life

Deze vakantie was ik voor deze drie dingen zelf verantwoordelijk en ik heb ondervonden dat het niet makkelijk is om jezelf in leven te houden in de wildernis*. Laat ik in deze blog beginnen met het koken. Nadat je hebt uitgevonden hoe je het gasflesje in het kooktoestelletje moet wrikken en je vijf minuten hebt gezocht naar lucifers, kom je erachter dat je nog water moet gaan halen bij de wc’s 100 meter verderop. Als een uur later het water eindelijk kookt en je wonder boven wonder nog niet in de fik staat door een onvoorspelbare steekvlam of bent vergast door de butaandampen, is het tijd om de pasta toe te voegen. Want waarschijnlijk eet je de halve week pasta. Uiteraard maak je per ongeluk genoeg klaar voor de hele camping. Jammer genoeg zit niemand te wachten op je natte fusilli (afgieten is een ramp als je net als ons geen vergiet meeneemt) met dubieuze saus (alle groentes zijn nét iets anders dan je gewend bent) en vliegjes (je kookt buiten ergo je eet vliegjes). Met een beetje pech begin je net met eten als de zon onder is, waardoor je geen enkel idee hebt of het knapperige stukje dat je net inslikte een ongaar stukje courgette was of een sprinkhaan.

Het koken zou een stuk minder chaotisch zijn geweest als ik wat eenpansrecepten had meegenomen. Want het mooie aan eenpansgerechten is, zoals de naam suggereert: je mikt al het eten in één pan en wacht tot het klaar is. Je hebt maar één gaspitje nodig, je hebt er bijna geen omkijken naar en je hebt minder afwas. Elk gerecht zou een eenpansgerecht moeten zijn. Dus doe jezelf een plezier en maak onderstaande recept. Want het is ook nog eens erg lekker.

eenpans mexicaanse quinoa | It's a Food Life

Recept voor eenpansgerecht Mexicaanse quinoa

Bereidingstijd ongeveer 25 minuten

Ingrediënten voor 2 grote eters of 3 minder grote eters
175 gram ongekookte quinoa
250 ml groentebouillon
1 paprika
1 gele ui
3 teentjes knoflook
1 pepertje
Blik tomatenblokjes
Klein blikje mais, uitgelekt
Klein blikje zwarte bonen, uitgelekt
Klein blikje kidneybonen, uitgelekt
Halve theelepel cayennepeper
Theelepel paprikapoeder
Theelepel komijnpoeder
Halve citroen of limoen
Handje verse koriander
Peper/zout
Olie om in de bakken
(Eventueel zure room ter garnering)

Hoe maak je het:
Snijd de ui, het pepertje en de knoflook in stukjes. Verhit wat olijfolie in een grote hapjespan of wok en bak de ui, knoflook en het pepertje ongeveer een minuut.

Snijd ook de paprika in stukjes. Voeg de bouillon, de quinoa, paprika, tomatenblokjes, bonen, mais en de kruiden toe aan de pan. Wacht tot het kookt, verlaag het vuur en laat het afgedekt ongeveer 20 minuten pruttelen. De quinoa is als het goed is hierna gaar. Je kunt eventueel meer water toevoegen als je quinoa er droog uitziet of juist het deksel eraf halen als er te veel vocht in de pan blijft staan.

Serveer de quinoa met stukjes avocado en koriander en knijp er wat citroensap overheen. Lekker met zure room.

Geïnspireerd op: damndelicious.net

*Goed onderhouden familiecampings in Oostenrijk en Kroätie.

Volg It’s a Food Life op Facebook | Instagram | Bloglovin’ | Twitter | Pinterest

Heb je een recept van It’s a Food Life gemaakt? Leuk! Deel het via social media en tag @itsafoodlifenl of gebruik #itsafoodlifenl leven dan kan ik je creatie bewonderen!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply