Een gezonde salade met bulgur en verse munt. Bulgur.. Ik had het wel eens voorbij zien komen op andere blogs maar nog nooit in huis gehaald. Toen ik laatst bij de Toko aan het snuffelen was zag ik volkoren Bulgur liggen. Het was wel weer eens tijd om iets nieuws uit te proberen dus ik nam het mee. Ik heb het gebruikt in een salade en dat pakte goed uit!
Bulgur wordt veel gebruikt in de Oosterse keuken en wordt gemaakt van verschillende soorten tarwe. Het graan wordt gekookt, gedroogd en gebroken. Wat overblijft zijn kleine goudgele graankorreltjes met een nootachtige smaak. Bulgur heeft een hoge voedingswaarde en is een prima alternatief voor couscous of rijst. Het zit vol voedingsvezels en daar zijn we blij mee zijn omdat dit zorgt voor een goede spijsvertering en een lang verzadigd gevoel.
Deze bulgur salade kan je prima serveren als bijgerecht maar ook als maaltijdsalade doet ie het goed. Eigenlijk kan je er van alles in gooien maar mijn versie zag er zo uit:
Recept voor bulgur salade met verse munt
Ingrediënten:
150gr volkoren bulgur
200ml kokend water
1 rode paprika
½ komkommer
1 rode ui
2 tomaten
witte/feta kaas
Sap van 1 citroen
Extra vierge olijf olie
Verse munt
Peper en zout
Zo maak je het:
Doe de volkoren bulgur in een kom en giet het kokend water eroverheen. Zorg ervoor dat alle bulgur is vermengd met het water. Dek af met aluminiumfolie en laat 20 minuten staan.
Snijd de paprika, komkommer, rode ui en tomaten in stukjes.
Voeg het citroensap toe aan de bulgur en roer goed door.
Meng de groenten, fetakaas en bulgur goed door elkaar. Voeg peper, zout en munt naar smaak toe. Giet er een goede plons olijf olie overheen.
Meer recepten met bulgur? Probeer ook eens:
Italiaanse salade met bulgur en quinoa
Bulgur salade met groene asperges
Kisir: Turkse bulgur salade
Volg It’s a Food Life op Facebook | Instagram | Bloglovin’ | Twitter | Pinterest
Heb je een recept van It’s a Food Life gemaakt? Leuk! Deel het via social media en tag @itsafoodlifenl & #itsafoodlifenl dan kan ik je creatie bewonderen!
4 Comments
Sjoerd
12 maart 2015 at 08:06Is Bulgur dan ook gezonder dan (volkoren) couscous? Het ziet er zo herzelfde uit… 😉
Laura
12 maart 2015 at 09:09Hey Sjoerd,
Eigenlijk is er niet heel veel verschil en zijn beide producten gezond. Couscous is gemaakt door deeg van harde tarwe en water te laten drogen en dit weer te vermalen. Dit zijn dus eigenlijk kleine pasta bolletjes.
Bulgur wordt gemaakt door hele tarwekorrels te pletten, stomen en dan licht te roosteren of drogen. Qua voedingswaarde liggen ze echt heel dicht bij elkaar, maar je kan een lichte voorkeur geven aan Bulgur denk ik. Per 100gr heeft bulgur minder Calorieën en meer vezels.
Bianca
14 maart 2017 at 14:00Voor hoeveel personen is dit gerecht?
Laura
17 maart 2017 at 10:46Hoi Bianca,
Dit recept kan voor 2 personen dienen als maaltijd. Maar als bijgerecht kan je het ook met zijn vieren eten, dan moet er nog wel een stukje vlees of wat meer groenten bij 🙂