Als ik het over koken en bakken heb dan kan je er vanuit gaan dat ik praat over zelf iets creëren vanuit het niets, met pure natuurlijke ingrediënten. Niets is mooier en gezonder dan dat. Deze bolognesesaus bijvoorbeeld, puur en eerlijk zonder troep, zoals de Italianen hem maken. Zie hier het beste recept voor spaghetti bolognese.
Dus geen zogenaamde ‘pakjes en zakjes’ uit de supermarkt. I know, het is ons ontzettend makkelijk gemaakt door de voedingsindustrie. Kies een pakje en/of zakje, voeg wat water en wat andere ingrediënten toe en voilà een (wereld) gerecht. Ik vind dat niet zo werelds. Waarom laten we anderen bepalen welke gekke stoffen we in onze mond stoppen?
Wat betekent dat nou weer?
Neem nou de ‘mix voor spaghetti met Italiaanse tomatensaus’ van Knorr. Je hoeft zelf maar 3 ingrediënten toe te voegen: spaghetti, rundergehakt en Italiaans groentepakket. Lekker makkelijk, want de rest zit in het zakje: Tomaat 33%, aardappelzetmeel, suiker, zout, aroma (bevat TARWE, GERST), ui, prei, gehydrolyseerde plantaardige eiwitten, knoflook, tomatenstukjes 1,5%, rode paprika, palmvet, gistextract, kruiden (oregano, peterselie, basilicum, rozemarijn, laurierblad), specerijen (zwarte peper, SELDERIJZAAD).
Wow. Dat zijn veel ingrediënten! Allemaal in poedervorm uiteraard. Gehydrolyseerde plantaardige eiwitten, wat betekent dat nou weer?
A protein generally obtained from plant sources (soybeans, corn or wheat), then broken down into amino acids by a chemical process called acid hydrolysis. Used as a flavor enhancer in numerous processed foods because of its “umami” (savory meat flavor) taste. It has a high level of sodium and MSG, and is a low-quality protein source.
– befoodsmart.com
Smakelijk! Eigenlijk is het dus gewoon een variant van MSG, oftewel de inmiddels welbekende E621. De slimmerds, er gewoon een andere moeilijke naam aan geven. De laatste tijd is er veel ophef ontstaan over dit goedje. Er worden veel gezondheidsproblemen in verband gebracht met de inname van E621. Om maar iets op te noemen: verergering van bestaande gezondheidsproblemen zoals astma en fibromyalgie, depressie, moeite met ademhalen en het wordt ook geassocieerd met overgewicht.
Check het etiket
De ingrediëntenlijst vertelt ons de precieze inhoud van het product. Wist je dat de volgorde van de ingrediënten niet puur toeval is? Nope, de verschillende ingrediënten staan in afnemende volgorde van gewicht in de ingrediëntenlijst vermeld. Dat betekent dat bij de mix van Knorr tomaat, aardappelzetmeel, suiker en zout de grootste bestanddelen zijn. En dat er dus meer van de smaakversterker E621 in zit, dan natuurlijke kruiden.
Zonde! Want tomatensaus is juist zo makkelijk zelf te maken. Tomaten, ui, knoflook, tomatenpuree, olie, Italiaanse kruiden (basilicum, oregano, peterselie), wat peper en zout. Zo, dat is mijn ingrediënten lijst voor een simpele basis tomatensaus.
Recept voor bolognesesaus
Vandaag gaan we net een stapje verder en serveer ik bolognesesaus met spaghetti. Ja je leest het goed. De bolognesesaus verdient namelijk de hoofdrol in dit recept. Je zult zien dat het helemaal niet ingewikkeld is. Het fijne aan zelf koken is dat je naar smaak ingrediënten kan toevoegen. Zo vind ik het lekker om aan deze saus champignons en paprika toe te voegen. Maar je kan ook kiezen voor courgette of wortel of juist geen extra groente.
Recept voor spaghetti met bolognesesaus
Bereiding: 30 minuten + 1 ½ uur sudderen, kan eventueel ook een half uur.
Ingrediënten voor 4 personen:
1 el olijfolie
200 gram (biologische) spekreepjes
2 grote uien
2 tenen knoflook
500 gram (biologisch) gehakt
200 ml rode wijn* of (runder)bouillon
400-500 gram tomaten (4 á 5 tomaten), of 1 blikje gepelde tomaten
2 eetlepels tomatenpuree
2 stengels bleekselderij
1 rode paprika (eventueel)
125 gram champignons (eventueel)
1 el oregano (of een Italiaanse kruiden mix)
2 laurier blaadjes
300-400 gram volkoren spaghetti
Parmezaanse kaas, voor het serveren
Verse basilicum, voor het serveren
Zout en peper
Zo maak je het:
Snipper de uit en hak de knoflook fijn. Snijd de (paprika, champignons en) bleekselderij in stukjes.
Verhit de olijfolie in een pan. Bak de spekjes enkele minuten op middelhoog vuur. Voeg de knoflook en ui toe en bak nog een paar minuten mee tot de ui zacht is. Voeg dan oregano toe en roer goed door. Verhoog het vuur en voeg het gehakt toe, bak dit tot het mooi bruin is. Giet de wijn of bouillon in de pan en laat dit een tijdje koken tot het 1/3 in volume is afgenomen. Zet het vuur laag en voeg de tomaten, de tomatenpuree, bleekselderij en eventuele extra groente (champignons, paprika) toe. Roer een keer goed door en leg de laurier blaadjes in de pan.
Doe de deksel op de pan en laat de saus 1 ½ uur pruttelen. Heb je minder tijd dan is een half uur ook voldoende. Maar korter niet hoor. Een lange pruttel tijd komt de smaak zeker ten goede. Roer af en toe even door. De saus zal nu wat indikken.
Kook de spaghetti zoals aangegeven op de verpakking. Verdeel de spaghetti over de borden en strooi hier alvast een beetje Parmezaanse kaas over. Schep dan de bolognesesaus over de pasta en strooi er flink wat peper op. Serveer met basilicum blaadjes en extra Parmezaanse kaas.
*Rode wijn is wel echt een aanrader bij dit gerecht. De kooktijd zorgt er voor dat alle alcohol verdampt. Als je toch liever geen rode wijn gebruikt dan kan je (runder)bouillon nemen.
Deze bolognesesaus kan je gemakkelijk invriezen. Ik maak altijd lekker veel en vries het dan in porties in. Zo heb ik altijd heerlijke pastasaus klaar!
Volg It’s a Food Life op Facebook | Instagram | Bloglovin’ | Twitter | Pinterest
Heb je een recept van It’s a Food Life gemaakt? Leuk! Deel het via social media en tag @itsafoodlifenl & #itsafoodlifenl dan kan ik je creatie bewonderen!
Bronnen:
Knorr, Foodwatch, Befoodsmart.com
9 Comments
Michael
10 april 2015 at 15:11Hallo Laura,
Na de lekkere wentelteefjes uit de oven gaan we de bolognese saus ook.
Proberen.
Bedankt voor je tips.
Laura
14 april 2015 at 20:40Hey Michael!
Ben benieuwd of het recept jullie bevalt 🙂
groetjes!
Claudia
25 juni 2015 at 11:53Beste Laura, helaas staat bij de pastasaus niets aangegeven over de hoeveelheid tomaten, kun jij mij dat vertellen? Groet Claudia
Laura
25 juni 2015 at 12:05Hoi Claudia,
Ik zie dat ik inderdaad tomaten ben vergeten, slordig ;). Fijn dat je het zegt. Ik gebruik meestal 400 tot 500 gram tomaten. Dat zijn 4 tot 5 tomaten (dan voeg ik nog 2 eetlepels tomatenpuree toe) of 1 blikje gepelde tomaten.
Ik hoop dat ik je hiermee geholpen heb. Eetsmakelijk!
Willeke
7 maart 2018 at 10:48En wanneer voeg je de tomaten + tomatenpuree toe?
Sascha
24 september 2015 at 23:08is deze saus ook te gebruiken voor lasagne?
Ik eet glutenvrij en dit recept spreekt mij wel erg aan… simpel maar lekker….
Laura
25 september 2015 at 14:58Hoi Sascha,
Ja hoor je kan deze saus zeker ook gebruiken voor lasagne!
Je kan hem zo aanpassen naar je eigen smaak natuurlijk 🙂
groetjes,
Laura
Eileen
11 juli 2018 at 11:03Hallo Laura,
Gebruik je verse of gedroogde kruiden?
Alvast bedankt voor je reactie.
groetjes
Eileen
Laura
12 juli 2018 at 12:43Hoi Eileen,
Ik gebruik droge kruiden in het recept en ter garnering verse basilicum 🙂