Food Inspiratie/ Keukengeheimen

Keukengeheimen #2: Pompoen

keukengeheimen pompoen - It's a Food Life

Het zijn de pompoen weken op It’s a Food Life. Zoals je misschien al gemerkt hebt deze week. Op maandag kwam er een heerlijk recept online van Merel: gevulde Halloween pompoen. Woensdag gooide ik er nog een pompoen lasagne bovenop. En vandaag kan je je kennis over deze smakelijke groente.. uhm fruitsoort vergroten. In keukengeheimen zet namelijk wat leuke, gekke, (on)interessante, verbazingwekkende en uiteenlopende weetjes over pompoenen op een rijtje. Pumpkin overload!

  1. De oorsprong van de pompoen ligt in Mexico en het noordelijk deel van Zuid-Amerika. Er zijn aanwijzingen dat de pompoen er al 7000 jaar voor Christus geteeld werd. bron
  2. De naam ‘pompoen’ komt van het Griekse ‘pepon’, wat ‘grote meloen’ betekent.
  3. Een pompoen is eigenlijk geen groente maar een fruitsoort. De pompoen behoort tot de komkommerachtigen, het is dus familie van de augurk, komkommer, courgette en meloen.
  4. De populaire Halloween traditie om lantaarns uit pompoenen te snijden is honderden jaren geleden onstaan in Ierland. In die tijd werden de lantaarns gemaakt van rapen of aardappelen. Pas toen de Ierse immigranten in Amerika aankwamen en pompoenen ontdekten werd deze nieuwe Halloween traditie geboren. bron
  5. Pompoenen bevatten bèta-caroteen (vooral de oranje pompoenen), ook wel pro-vitamine A genoemd. Dit bijzonder gezonde goedje zorgt voor de mooie oranje kleur van de pompoen. Bèta-caroteen wordt in het lichaam omgezet in vitamine A. Het is een sterke antioxidant die de veroudering van je (huid)cellen door een teveel aan zon tegen gaat. Daarnaast zorgt voor een goede weerstand en is erg belangrijk voor het gezichtsvermogen, maar ook voor gezonde botten, tanden, en voor de groei. bron
  6. Het wereldrecord voor de zwaarste pompoen staat op 1054 kg, deze reusachtige pompoen werd gekweekt door Beni Meier (Zwitserland). bron
  7. Het oorspronkelijke pompoen seizoen is oktober, november en december. Maar in Nederland zijn ze het hele jaar verkrijgbaar. Ze worden in Nederland geteeld en zodra ze op zijn worden ze geïmporteerd uit Argentinië, Spanje en Egypte. bron
  8. Pompoenen zijn makkelijk te kweken. Je zaait ze in april of mei, binnen of in een kas. Vanaf half mei kan je ze ook in de volle grond zaaien. Pompoenen vragen veel ruimte, zeker 1,5 tot 2 meter per plant.
  9. Pompoenen groeien op zes van de zeven continenten! Ze groeien alleen niet op Antarctica.
  10. Een hele pompoen is heel lang houdbaar. Bewaar hele pompoenen op een koele (12-15 C), droge plek. Niet kouder dan 8 graden. Dan zijn ze tot wel 2 maanden houdbaar. Een stuk gesneden pompoen kun je in de koelkast 3-5 dagen goed houden, goed verpakken in vershoud- of aliminiumfolie. bron
  11. Elke pompoen heeft zo’n 500 zaden. 

Lees ook Keukengeheimen #1

Volg It’s a Food Life op Facebook | Instagram | Bloglovin’ | Twitter

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply