Blog/ Downloads/ Food Inspiratie/ Keukengeheimen

Groente- en fruit kalender: herfst

groente en fruit kalender herfst | It's a Food Life

Wil je weten welke groente en fruit tijdens de herfst in het seizoen zijn?  Ik heb een makkelijke groente en fruit kalender voor je gemaakt.

Het weer liegt er niet om. Het regent, het waait, het wordt kouder en de dagen worden korter. De bomen beginnen langzaam van kleur te veranderen en het dekentje voor op de bank wordt weer uit de kast getrokken (bij ons wel tenminste). Water met een smaakje wordt vaker ingeruild voor warme thee of misschien al wel chocomelk. De herfst heeft haar intrede gemaakt. De seizoenen veranderen en zo ook de producten die wij eten. Tenminste, als je kiest voor het fruit en groente van het seizoen.

De seizoenen bieden ons een prachtige natuurlijke diversiteit aan voedingsmiddelen waar we van kunnen profiteren voor onze eigen gezondheid en voor het welzijn van onze planeet. Een paar voordelen van het eten uit het seizoen op een rijtje:

 1. Het is duurzamer.
  Lokale seizoensproducten leggen minder lange afstanden af, dit komt het milieu natuurlijk ten goede. Daarnaast hebben seizoensproducten vaak minder chemicaliën ‘nodig’. Levensmiddelen die ver moeten reizen worden vaak te vroeg geplukt en vervolgens ‘geholpen’ door middel van chemicaliën om er mooi uit te blijven zien voor ons in de supermarkt. Ook de lokale economie help je een handje want je koopt meer van onze eigen boeren*.
 2. Het is goedkoper.
  Voedsel is makkelijker te kweken in het juiste seizoen. Het is minder tijdrovend en de producten zijn overvloedig waardoor het ook voor de consument goedkoper is. Er zijn niet voor niets vaak aanbiedingen op seizoensproducten, dit komt omdat de oogst simpelweg veel groter is.
 3. Het is gezonder.
  Wanneer producten worden geteeld in het juiste seizoen, onder de juiste groeiomstandigheden, blijven veel meer van de natuurlijke voedingstoffen, vitaminen, mineralen en micro-nutriënten bewaard. Daarnaast eet je meer gevarieerd en zoals je misschien weet is gevarieerd eten bijzonder belangrijk voor je gezondheid.
 4. Het is lekkerder.
  Seizoensgroenten en -fruit zijn verser en hebben vaak meer smaak. Proef het verschil maar eens tussen een tomaat in de winter en een tomaat in de zomer. In de winter smaakt de tomaat veel wateriger.
 5. Je krijgt een betere band met de natuur en seizoenen.
  Dit klinkt een beetje zweverig en je hoeft echt geen bomen te gaan knuffelen, maar moeder natuur is nu eenmaal bijzonder ingenieus. En het is goed om daar af en toe bij stil te staan.

Hieronder zie je een groente en fruit kalender voor de herfstmaanden September, Oktober en November. Kijk er eens naar en probeer de volgende keer in de supermarkt te kiezen voor seizoensproducten. Je kan de groente en fruit kalender ook hier downloaden: pdf van groente en fruit kalender herfst.

groente en fruit kalender herfst | It's a Food Life

*Tip: kijk eens in jouw gemeente naar initiatieven op het gebied van lokale boodschappen of boerenmarkten. Wij doen al maanden mee aan boerschappen, een boodschappenbox met pure en seizoensgebonden producten van de lokale boer (Breda en omgeving).

Tip: diepvries groente en fruit worden meteen na het oogsten ingevroren in de juiste seizoenen. Want het is belangrijk voor de smaak dat deze producten lekker kunnen groeien en perfect kunnen rijpen. En nog een meevaller, hierdoor blijft de voedingswaarde beter bewaard. Dus als je graag aardbeien wilt eten in de winter, kijk dan eens in het diepvries schap.

Volg It’s a Food Life op Facebook | Instagram | Bloglovin’ | Twitter | Pinterest

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply