Food Inspiratie/ Keukengeheimen

Foodwatch nomineert 7 producten voor het Gouden Windei 2015

Foodwatch gouden windei 2015

Voedselwaakhond Foodwatch nomineert ook dit jaar weer een aantal producten voor het Gouden Windei. Er zijn zeven nominaties voor het meest misleidende product van 2015. De verkiezing is op 7 december gestart en je kan nog stemmen tot 31 december.

Bron: Foodwatch.org

Foodwatch houdt de verkiezing elk jaar om misleiding in de voedingsindustrie onder de aandacht te brengen. Je kan stemmen op het meest misleidende product van 2015. Vorig jaar won het drankje Capri-Sun, een drank ‘met vruchtensappen en bronwater’. Het drankje bevat net zoveel suiker als coca cola en maar 12% vruchtensap uit concentraat. Dit jaar staan er ook weer een aantal misleidende producten op het lijstje.

De genomineerden voor het Gouden Windei 2015:

Plus pindakaas light

Foodwatch Gouden Windei 2015 pindakaas light

Light pindakaas met 30% minder vet maar met 451% meer suikers. De pinda’s worden vervangen door pure glucosestroop. Als er ‘light’ op een product staat dan heeft het vergeleken met het gewone product minimaal 30% minder energie (kcal), vet of suikers. Het staat op de verpakking waarvan er minder inzit. Zo kan vet worden omgewisseld voor suiker of andersom, het hoeft niet perse 30%minder calorieën te bevatten. Stem hier.

AH mini roomboter amandelstaaf

Foodwatch Gouden Windei 2015 roomboter amandelstaaf

Foodwatch nomineert de AH mini roomboter amandelstaaf omdat het een behoorlijk grote verpakking is voor een mini amandelstaaf. Zo vult de amandelstaaf net iets meer dan de helft van de verpakking. Gebakken lucht dus. Stem hier. 

Appelsientje halfzoet

Foodwatch Gouden Windei 2015 appelsientje halfzoet

Foodwatch heeft Appelsientje genomineerd omdat zij het nieuwe product Appelsientje halfzoet verdunnen met water. Het is dus gewoon appelsap met water maar ze vragen en natuurlijk wel meer geld voor. En dan is het nog niet eens echt half zo zoet want er zitten maar 34% minder suikers in. Stem hier. 

Cranberries

Foodwatch Gouden Windei 2015 cranberries

‘Bron van vezels’ en ‘zoet van smaak’ staat er op de verpakking van de cranberries van Albert Heijn. Zoet zijn ze zeker want de inhoud bestaat voor 30% uit cranberries en voor maar liefst 68% uit ananassiroop. Stem hier.

Liga melk-aardbei

Foodwatch Gouden Windei 2015 liga melk-aardbei

Er staat op de verpakking meerdere keren dat het een ‘verantwoord tussendoortje’ is. Mwah not so much.. Er zit 0% echt fruit in dit koekje maar wel 0,03% aardbeienpoeder. Stem hier.

Aldi pasta met truffel

Foodwatch Gouden Windei 2015 pasta met truffel

Super chique denk je natuurlijk, deze pasta met truffel. Truffel is tenslotte chique en duur. De EU-etiketteringsrichtlijn verplicht fabrikanten om ook daadwerkelijk het voedsel in het product te stoppen als dat voedsel op de verpakking staat. Er is alleen geen regel waarin staat hoeveel je in het product moet stoppen..  De truffel pasta van de Aldi bevat slechts 0,0006% truffel. Stem hier. 

Amandeldrink biologisch

Foodwatch Gouden Windei 2015 almond drink
Wie geen koemelk wilt drinken kan tegenwoordig los gaan op de havermelk, sojamelk, rijstmelk en amandelmelk. De biologische Rude Health amandelmelk bestaat voor 1% uit amandelen. Foodwatch rekent uit dat dat ongeveer 2 amandelen per glas is. Stem hier.

Je kan nog 3 dagen stemmen! Op wie ga jij stemmen? Ik geef mijn stem aan de pindakaas.  

Volg It’s a Food Life op Facebook | Instagram | Bloglovin’ | Twitter

Fotocredits: foodwatch

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply