Food Inspiratie/ Reviews & evenementen

Event: Groentecongres 2015

groente congres |itsafoodlife.nl

Donderdag 26 maart Rotterdam WTC –  Het GroenteCongres

Iedereen weet dat het eten van groenten en fruit gezond is. Toch eten wij in Nederland bar weinig groente. Van de kinderen tussen de 7 en 18 jaar eet slechts 1% de aanbevolen hoeveelheid groente. Van de volwassenen tot 68 jaar eet 3-14% van alle mannen en vrouwen de aanbevolen hoeveelheid. Tijdens het GroenteCongres werd er vanuit diverse sectoren gesproken over de kracht van groente en gezocht naar het antwoord op de vraag: hoe krijgen we Nederland aan de groente?

Het GroenteCongres 2015 werd georganiseerd door de groente- en fruitsector in samenwerking met het platform Gezonde Voeding 0-4 jarigen. Kinderarts Koen Joosten, van Erasmus MC, en Rob Baan, van Koppert Cress, waren dagvoorzitters.

Opening GroenteCongres 2015

Opening GroenteCongres 2015

Staatssecretaris Dijksma (EZ), opent de dag met een toespraak, waarin zei trots vertelt over de groente- en fruithandel van Nederland. Dijkstra: “De Nederlandse groenten- en fruitsector wordt wereldwijd geroemd. Onze producten liggen in drie op de vier landen in het schap van de supermarkt.” Maar toch eten we te weinig groenten en fruit. “Van een land dat zijn groente en fruit zo succesvol exporteert, zou je een bevolking verwachten die de producten met enthousiasme en in grote hoeveelheden consumeert. Maar het tegendeel is waar”, aldus Dijksma. De Staatssecretaris gaat verder in op het economische en maatschappelijke belang van gezond eten. Lees hier de volledige toespraak.

Het belang van goede voeding voor en tijdens je zwangerschap
Prof. Regine Steegers, van Erasmus MC, spreekt over het belang van groente eten voor en tijdens de zwangerschap. Verschillende onderzoeken wijzen uit dat de preventie van ziektes en afwijkingen al start vóór de conceptie. Namelijk in de preconceptionele periode; 14 weken voor de zwangerschap. Wist je dat in deze weken bij zowel de vrouw als de man de geslachtscellen die verantwoordelijk zijn voor het genetisch materiaal (DNA) van het embryo worden aangemaakt? Ik niet. Foliumzuur (B11) is al vóór de zwangerschap een heel belangrijke vitamine. Groenten zijn een bron van foliumzuur. Een tekort aan groente en fruit in dit stadium kan al leiden tot ziektes bij het kind op latere leeftijd.

Prof. Steegers snapt dat het lastig is om gewoontes te verbeteren wanneer je de resultaten pas na 20 jaar ziet. Samen met haar team ontwikkelde zij het concept Slimmer Zwanger: een persoonlijk coaching traject van 26 weken voor aanstaande moeders en vaders. Coaching naar een gezonde leefstijl en zo de kans op een gezonde zwangerschap verhogen.

Gepersonaliseerde voeding
Ben van Ommen, van TNO, geeft een erg inspirerende toespraak over gepersonaliseerde voeding. Van Ommen is wetenschapper en werkt dus volgens het principe: meten = weten. Daarom prikt hij zichzelf vaak lek om te kijken wat voeding doet met de biochemische processen in het lichaam.  “Wat maakt mij gezond?”, wil hij weten.

Een systeemvisie op gezondheid. GroenteCongres 2015

Een systeemvisie op gezondheid. GroenteCongres 2015

Van Ommen ziet gezondheid als schokbreker. Het hele fysiologische systeem is gebaseerd op veerkracht; de mogelijkheid om aan te passen aan veranderende omstandigheden. Dit systeem moet op alle facetten optimaal werken. Wanneer dit systeem hapert ontstaat er een probleem. Nu wordt dit probleem vaak opgelost met medicijnen. Helaas drukken medicijnen het natuurlijke veerkrachtsysteem in, zo ontstaan er nog meer problemen en worden er alsmaar meer medicijnen voorgeschreven. Voedingsstoffen daarentegen, zorgen er juist voor dat de lichaamsprocessen worden geoptimaliseerd.

De focus moet van geneesmiddelen naar gezonde voeding en leefstijl.
– van Ommen

Gezonde voeding kan een groot deel van de leefstijl gerelateerde ziekten voorkomen. Als wij met z’n allen gezonder gaan eten kan dit leiden tot: 95% minder obesitas, 80% minder diabetes type 2, een afname van 40% van hart- en vaatziekten en 50% minder kanker. Laat dat maar eens tot je doordringen.

Groenten en fruit bevatten veel ingrediënten die hieraan bijdragen. We moeten en kunnen als consument zelf gezonder worden. Volgens van Ommen hebben we daar het volgende voor nodig:

  1. verstand van onszelf
  2. bezit van eigen gezondheid data (volgens van Ommen is in de toekomst ieders DNA en persoonlijke metabole kaart bekend.)
  3. een gezondheidseconomie die services verleent ipv producten.

Dit werkt als volgt: Als je weet hoe gezond je bent kan je je gezondheid sturen. Wanneer je in het bezit bent van je eigen gezondheidsdata kan je jezelf de volgende vraag stellen: Wat is het beste dieet om mijn fysiologische veerkracht te verbeteren? Vervolgens kan de (gezondheids)economie hierop inspelen door gepersonaliseerde aanbevelingen te doen voor voeding en leefstijl.

Een veerkrachtig persoon eet meer groente en fruit.

Een veerkrachtig persoon eet meer groente en fruit.

Voeding als medicijn
De volgende spreker is Martijn van Beek, initiatiefnemer van stichting Voeding Leeft, met als missie de kwaliteit van leven te verbeteren door smaakvolle voeding en leefstijl.

Van Beek sprak over de zorgkosten van potentieel omkeerbare ziektes. Bizar hoeveel geld dat de maatschappij kost. Veel westerse ziektes ontstaan door slechte leefgewoonten maar zijn ook omkeerbaar door aanpassing naar een gezonde leefstijl. Er is bijvoorbeeld wetenschappelijk aangetoond dat Diabetes Type 2 tot 80% van de gevallen om te keren is!

De missie van huisartsen is dat voeding als medicijn moet worden gezien. De eerste keuze is voeding en daarna komt pas het medicijn. In die volgorde.
– van Beek.

Voeding Leeft heeft een programma ontwikkeld om Diabetes Type 2 om te keren, door het structureel aanpassen van leef- en voedingsstijl. Geen calorieën tellen, dat is demotiverend. ‘Je moet het tastbaar maken, mensen zelf laten ervaren wat groenten en fruit eten met je doet. De relevantie is van belang,’ aldus Martijn van Beek.

Hij eindigt met een uitdaging voor de groente en fruitsector: Wat is de echte relevante boodschap? Wat wil de consument werkelijk horen om meer groente en fruit te eten?

Wat wil de consument werkelijk horen om meer groente en fruit te eten?

Wat wil de consument werkelijk horen om meer groente en fruit te eten?

Effect van groente en fruit op vitaliteit
Na een korte pauze begint het middagprogramma. Ik schuif aan bij de sessie: “effect van groente en fruit op vitaliteit”.

Daar spreekt hoogleraar Aalt Bast over het gevaar van oxidatie. Enkele interessante uitspraken op een rijtje:

  • “Zuurstof heb je nodig, maar we gaan er ook aan onderdoor (=oxidatie). Onze escape? Veel groente eten! Want groente draagt bij aan de instandhouding van ons netwerk antioxidanten.”
  • “Gezondheid is het vermogen om je aan te passen aan veranderde omstandigheden. Door polyfenolen in groente en fruit wordt je veerkracht verbeterd. Want deze gezondheid bevorderende stoffen hebben kleine effectjes op het lichaam die je immuunsysteem versterken.”
  • “Groente heeft meer waarde dan een voedingssupplement met één stof.”
  • “Gezondheid = zieke mensen beter maken en gezonde mensen nog gezonder maken.”
  • Boodschap aan consument: “Er zitten gezondheid bevorderende stoffen in groente en fruit.”
"Er zitten gezondheidsbevorderende stoffen in groente en fruit."

“Er zitten gezondheidsbevorderende stoffen in groente en fruit.”

Sport diëtist Rob van der Werf benadrukt het belang van een juiste vezel inname. Want een tekort aan vezels kan maag/darmproblemen veroorzaken. Maar wanneer je te veel vezels consumeert kan dat leiden tot een te hoge verzadigingswaarde, wat weer kan leiden tot te weinig energie inname. En je krijgt ook last van diarree, dat vinden we allemaal niet leuk. Zeker niet tijdens het hardlopen! Het gaat voornamelijk om balans. Te veel van één bepaald voedingsmiddel is nooit goed, want dat leidt tot tekorten bij andere voedingsstoffen.

De invloed van voedingsvezels op het maag-darmkanaal.

De invloed van voedingsvezels op het maag-darmkanaal.

De sessie wordt afgesloten door Michael Bakker van Google Food. Hij verdiepte zich in de vraag: hoe maken we groente en fruit net zo gewild als protein (vlees)? Het antwoord vinden we volgens Bakker bij deze drie punten:
1. Geur en smaak
2. De beschikbaarheid van producten, plaatsing en interactie
3. Gedragswetenschappen

Make the healthy choice, the easy choice!
– Bakker.

Wat vinden de kids ervan?
In samenwerking met Missing Chapter Foundation, komen ook kinderen (groep 8) aan het woord. Ook de kids probeerden antwoord te vinden op de vraag hoe we meer groenten en fruit kunnen eten. Zij komen met uiteenlopende oplossingen: groenten lekkerder maken; wortelfriet en groente-ijsjes, minder reclame voor snoep, spaarkaarten bij het kopen van groente en fruit, groente bij de kassa leggen en een heus groente- en fruit circus creëren.

Wat vinden de kids ervan?

Het begin is gemaakt
Als gewichtsconsulente en voedingsdeskundige i.o, maar ook door persoonlijke ervaringen weet ik intussen het belang van een gezonde levensstijl. Ik vind het een zeer interessante en noodzakelijke ontwikkeling dat de zorgsector en de groente- en fruit sector de handen ineen slaan. En dat ook binnen de gezondheidssector steeds meer artsen de kracht van gezonde voeding erkennen.

Hebben we een antwoord op de vraag hoe krijgen we Nederland aan de groente? Tja, de discussie is gestart, ideeën worden gedeeld en samenwerkingen komen tot stand. Het begin is gemaakt.

groente congres 1


Volg It’s a Food Life op Facebook | Instagram | Bloglovin’ | Twitter | Pinterest

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply