Blog

Wat is een vrouwencirkel? En waarom dit ritueel voor elke vrouw belangrijk is

Wat is een Vrouwencirkel - It's a food life

Een vrouwencirkel is een bijeenkomst voor en door vrouwen. Het is een moment waarin vrouwen samenkomen in een veilige omgeving, samen delen, helen en manifesteren. Ik zie een vrouwencirkel echt als instrument voor een vrouw om weer contact te maken met haar eigen natuur en innerlijke vrouwelijke kracht. En als je je innerlijke kracht samenbrengt met die van andere vrouwen dan gebeurt er iets magisch.

“A circle of women may be the most powerful force known to humanity. If you have one,
embrace it. If you need one, seek it. If you find one, for the love of all that is good and holy, dive in. Hold on. Love it up. Get naked. Let them see you. Let them hold you. Let your reluctant tears fall. Let yourself rise fierce and love gentle. You will be changed. The very fabric of your being will be altered.”

– Jeanette LeBlanc

Een kleine geschiedenis van de vrouwencirkel, een eeuwenoud ritueel

Terwijl vrouwelijke energie  steeds meer ruimte begint terug te nemen op onze aarde – divine feminine rising –  zie je meer en meer sisterhoods ontstaan; vrouwencirkels en andere spirituele samenkomsten voor en door vrouwen. Het lijkt een nieuw fenomeen, maar dat is het verre van. Onze voorouderlijke moeders, grootmoeders en zussen hebben al duizenden jaren lang deelgenomen aan deze heilige bijeenkomsten.

Onze vrouwelijke voorouders kwamen samen tijdens de menstruatie en/of Volle of Nieuwe Maan. Om samen te delen, helen en verbinden. Dit gebeurde over de hele wereld, in verschillende religies, volken en culturen. Wij, de vrouwen van nu, worden weer wakker, en beginnen het ritueel te herontdekken. Maar deze ceremonies zijn al duizenden jaren oud.

Vrouwen ontmoetten elkaar rond het vuur. Er werd gekookt, gepraat, gezongen, gedanst. Goden en godinnen werden aanbeden en wijsheden doorgegeven van generatie op generatie. Want dat was zo heilig aan deze samenkomsten tussen vrouwen; alle leeftijden zaten bij elkaar. Oude wijze vrouwen gaven hun geleerde levenservaringen door. De nieuwe generatie meisjes gaven hun kinderlijke verwondering en speelsheid terug.

Vaak nam je deel aan een vrouwencirkel wanneer je eerste menstruatie zich aandiende. Daar zit nog wat pijn in de geschiedenis van deze vrouwenbijeenkomsten; de ‘menstruatie hut’ of ‘moon lodge’ waar vrouwen naar ‘verdreven’ werden tijdens het bloeden, buiten hun community.

Maar, zo aan de rand van de samenleving, ontstond er eigenlijk iets heel moois: heilige momenten waarin vrouwen zichzelf konden zijn, en zichzelf seksueel en spiritueel konden ontdekken in contact met andere vrouwen. Vrouwelijke kracht groeide en in sommige culturen werden de wijsheden en inzichten die werden verworven tijdens deze samenkomsten gebruikt om de samenleving en kansen voor de stam/het volk te verbeteren.

Als vrouwencirkels zo’n eeuwen oude practice is, waar is het dan al die jaren gebleven?

Verdreven door angst, de angst van het mannelijke geslacht en het Christelijke geloof. Want als vrouwen samenkomen ontstaat er een krachtige spiritueel en intellectueel veld, en dat is bedreigend als je de wereld onder de duim wilt houden met jouw geloof. In 1484 werd het boek Malleus Maleficarum gepubliceerd, ook bekend als The Hammer of the Witches. Een handboek voor het vervolgen van heksen en ketters. Een omvangrijke impuls in de toen al gaande heksenvervolgingen.

Als vrouwen samenkwamen werd dit gezien als hekserij, wat verboden was, en dan had je kans om vervolgd te worden en op de brandstapel te eindigen. Maar niet alleen de vrouwencirkels werden uiteengedreven, vrouwen werken ook tegen elkaar opgezet. Als je als vrouw een andere vrouw aanwees als heks, kon je zelf strafvermindering krijgen. Er ontstond een groot wantrouwen tussen vrouwen. Precies wat de kerk en het patriarchaat nodig had om in macht te winnen.

Generaties langs zijn de heilige samenkomsten van vrouwen verdwenen, maar de laatste decennia neemt de populariteit steeds meer toe. Dat is niet vreemd, de aarde en wij mensen hebben behoefte aan meer vrouwelijke energie. En nu je niet meer vervolgd kan worden wanneer je als vrouwen samenkomt, kunnen we deze rituelen gebruiken om verschuivingen in ons bewustzijn en op onze planeet te veroorzaken.

We all know we need some divine feminine energy. The world needs balans.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

Wat is een Vrouwencirkel - It's a food life

De moderne vrouwencirkel, hoe ziet dat eruit?

Vrouwencirkels kunnen verschillende invullingen hebben. Je hebt vrouwencirkels die zich richten op heling, op support, spiritualiteit en/of het ondernemen van actie en manifestatie. Vaak is er ruimte voor rituelen, meditatie en samen delen en verbinden met anderen vrouwen.

Voor veel vrouwen is het een belangrijk moment voor rust, om écht contact te maken met sisters en te focussen op fysiek, mentaal en emotioneel welzijn. Een belangrijk moment voor jezelf, om even los te komen van dagelijkse beslommeringen, werk, gezin en alle verantwoordelijkheden waar je als moderne vrouw mee te maken hebt.

Met Woman Nature – het bedrijf waarmee ik en soulsister Sabrina vrouwencirkels en retreats organiseer – laten we altijd een aantal aspecten terugkomen in onze cirkels: cacaoceremonie, meditatie en lichaamswerk. Ons doel is vrouwen weer in contact te brengen met hun kern, hun vrouwelijke natuur. Dit doen we door te zakken van hoofd, naar lichaam, naar ziel. De basis is hetzelfde, de invulling elke keer anders.

Als (soon to be) Women’s Soul Coaches, Holistisch gezondheidscoach (Laura) en Kunstzinnig Dynamisch coach en mindfulness trainer (Sabrina) geloven wij in de kracht van het samenspel tussen meditatie en lichaamswerk. Spiritualiteit speelt zich niet af met de hoofd in de wolken. Het is een embodied practice, iets wat je ervaart met heel je lichaam, en die ervaring willen we vrouwen bieden in onze cirkels.

Wij houden ervan om de vrouwencirkel rond Volle of Nieuwe Maan te organiseren, een moment wat onze vrouwelijke voorouders al eeuwenlang gebruikten om samen te komen. Als vrouwen zijn we diep verbonden met de kracht en energie van de Maan. Dit nemen we mee in onze avond en rituelen.

Zo ziet een Woman Nature vrouwencirkel avond er globaal uit:

  • Opening cirkel, vertelling over het (Maan)thema en intentie voor de avond
  • Cacaoceremonie en hartopener ritueel
  • Orakelkaart trekken & deelronde
  • Meditatie & visualisatie
  • Lichaamsoefening
  • Deelronde & afsluiting

Maar zoals ik al zei; elke avond heeft een andere invulling. En als wij voelen dat er iets anders nodig is, dan passen we onze avonden aan op de energie van dat moment.

Een ander aspect waar we voor waken tijdens onze samenkomsten is het bieden van een sacred space. Een veilige plek waar iedere vrouw welkom is om te delen en helen. De samenleving heeft vaak manieren gevonden om de heilige banden tussen vrouwen te verbreken. Onze vrouwencirkel herinnert zusters eraan om elkaar als bondgenoten te zien in plaats van als concurrentie. We verbannen of roddelen niet. We wijzen niet op gebreken of strijden niet om een man of status. In plaats daarvan omarmen we vrouwen als onze zussen door elkaar op te liften, toe te juichen en emotioneel te ondersteunen.

Waarom zijn vrouwencirkels belangrijk?

De wereld is uit balans. Dat zien we aan Moeder Aarde, in de samenleving en in onszelf. In het Patriarchaat (een door mannen gedomineerde samenleving) overheerst de mannelijke energie van doorzetten, presteren, ambitie, succes, doelen stellen, geven en vechten. Met deze kenmerken op zichzelf is niks mis. Maar het is uit balans. Wij en onze aarde zijn uitgeput.

De wereld heeft meer vrouwelijke energie van zachtheid, warmte, flow, ontvangen, intuïtie, creativiteit en overgave nodig. Door met andere vrouwen samen te komen, rituelen uit te voeren en ons volledig over te geven aan onze vrouwelijke energie creëren we meer balans tussen Yin en Yang, tussen feminine en masculine.

Daarnaast is het tijd dat vrouwen hun plek terugkrijgen in de samenleving. We mogen ons weer uitspreken, samenkomen en krachten bundelen. We mogen tijd nemen voor onszelf in plaats van enkel dienstbaar te zijn voor man en gezin.

Door samen te komen in vrouwencirkels eren we ook onze voorouders. De vrouwen die voor ons de weg vrij hebben gemaakt, hebben gevochten en gestreden. Het is belangrijk dat te eren en de strijd voort te zetten, die is namelijk nog niet gestreden.

Wanneer worden vrouwencirkels georganiseerd?

Door heel Nederland (en de wereld) worden tegenwoordig vrouwencirkels georganiseerd. Vaak rond Nieuwe en/of Volle Maan. Met Woman Nature organiseren we onze vrouwencirkels in Noord-Braband, Dongen. Bekijk hier de komende maan vrouwencirkels en andere evenementen van Woman Nature. Wees welkom lieve vrouw!

Een jaar lang leven met de maan!

Enthousiast geworden na het lezen van dit blog? Maak het komende jaar een prachtige reis naar binnen met de maan als kompas met de Volle Maan Journey van Woman Nature.

Elke 4 weken komen we samen met een groep vrouwen tijdens de Volle Maan. Er gebeurt iets magisch wanneer vrouwen met open hart, kracht en een open blik samenkomen. Het creëert een veld van verdieping, steun, verbinding en veiligheid. In dit veld mag elke vrouw er zijn zoals zij is en is er plek om te delen en helen.

Wat zou er gebeuren in jou leven wanneer jij 10 maanden lang ruimte maakt voor jou? Jezelf elke maand een avond helemaal voor jezelf gunt? Een avond waarin je mag zakken, ontspannen, naar jezelf mag kijken met een nieuwsgierige blik, stappen mag zetten en de steun mag voelen van andere krachtige vrouwen. Wij kunnen niet wachten om deze reis samen met jou te maken. Let’s make some magic!

Klik hier voor meer informatie: Volle Maan Journey 2022-2023
Update! De Journey is uitverkocht, maar er zijn uiteraard nog wel losse tickets te koop voor onze maancirkels.

Een kleine sfeerimpressie:

Inspiratie en bronnen voor dit artikel:

https://www.wellandgood.com/womens-circle-history-ancient/
https://www.spiritualityhealth.com/womens-circles-divine-feminine
https://projects.history.qmul.ac.uk/thehistorian/2020/01/24/the-malleus-maleficarum-an-earthquake-in-the-early-witch-craze/


Volg It’s a Food Life op Facebook | Instagram | Bloglovin’ | Pinterest

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply