Blog/ Bullet Journal

Wat is een Bullet Journal?

Wat is een Bullet Journal? Hoe gebruik je een Bullet Journal? | It's a Food life

Ik heb een nieuwe liefde! Don’t worry, Chris is op de hoogte. I’m in love with my Bullet Journal! Mijn wat? Mijn Bullet Journal! Mijn agenda, planner én dagboek in een. Het is écht ideaal voor de planners onder ons, en als je niet vies bent van een beetje doodlen en hand lettering dan kan jij ook zo maar eens verliefd worden op de Bullet Journal! Nieuwsgierig geworden? Ik leg je uit wat een Bullet Journal is en geef je een kijkje in mijn Leuchtturm 1917.

Definitie van een Bullet Journal: het analoge systeem voor het digitale tijdperk.

Ryder Carrol – de bedenker van de Bullet Journal – beschrijft het systeem als volgt:

“De Bullet Journal is een aanpasbaar en vergevingsgezind organisatiesysteem. Het kan uw to-do lijst, schetsboek, notitieblok en dagboek zijn, maar waarschijnlijk zal het al het bovenstaande zijn. De Bullet Journal zal  je leren om meer te doen met minder.”

Wat is een Bullet Journal? Hoe gebruik je een Bullet Journal? | It's a Food life

1. Hoe gebruik je een Bullet Journal?

Oké voordat ik meer ga vertellen over de Bullet Journal wil ik je aanraden om onderstaande video te kijken. Hierin legt Carrol kort en bondig uit hoe het systeem werkt.

2. De voordelen van een Bullet Journal:

 • Je bepaalt zelf de lay-out van je Bullet Journal. Je kan je creativiteit de vrije loop laten maar je kan het ook erg minimalistisch houden.
 • Het is een super makkelijk systeem.
 • Je hebt je agenda, to-do lijst, notitieboek en dagboek op één plek. Dat betekent geen losse lijstjes of honderd verschillende (notitie)boekjes meer.
 • Het helpt je om je (gezonde) gewoontes bij te houden.
 • Het helpt je doelen stellen en je progressie inzichtelijk te houden.
 • Het werken in een Bullet Journal is ontspannend en mindful.

3. Belangrijke begrippen van het Bullet Journal Systeem:

 • Index: inhoudsopgave waarin je al je onderwerpen en collecties verwerkt.
 • Dagelijkse planning (Daily Log): taken, afspraken en notities van vandaag.
 • Maandelijkse planning (Monthly Log): overzicht van de maand met taken, doelen en evenementen.
 • Jaarlijkse planning (Future Log): overzicht van het jaar met belangrijke data en langdurige activiteiten.
 • Snel Logboek (Rappid Logging): symbolen die helpen bij het plannen met behulp van symbolen (zie punt 4).
 • Key: pagina met symbolen en hun betekenis.
 • Lijstjes (Collections): bucket list, films die je nog wilt kijken, kado ideeën, goede voornemen etc etc..

4. Rapid Logging – Snel Logboek

De basis van je Bullet Journal: het snelle logboek. Een manier om taken, afspraken en notities snel te verwerken. Hiervoor gebruik je bullets. Bullets zijn kleine tekens die je koppelt aan categorieën. Het originele Bullet Journal systeem heeft 3 hoofdcategorieën (Taak – Evenement – Notitie), met enkele subcategorieën. Je kan dit aanpassen naar eigen inzicht, in de afbeelding hieronder staat de ‘officiële’ BuJo symbolen afgebeeld. Maar je kan ook je eigen symbolen bedenken, deze schrijf je op je Key-pagina.

Wat is een Bullet Journal? Hoe gebruik je een Bullet Journal? Uitleg over Rapid Logging | It's a Food life

5. Wat heb je nodig om te starten met een Bullet Journal

Eigenlijk heb je maar twee dingen nodig om te starten met je Bullet Journal: een pen en een notitieboek. Ik kan je wel aanraden om een goede fineliner te kopen (ik ben fan van Steadler). Je kan elk notitieboek gebruiken maar vele gebruiken een notitieboek met ‘dotted grid’ oftewel met puntjes.

Populaire notitieboeken:

Wat is een Bullet Journal? Hoe gebruik je een Bullet Journal? | It's a Food life

Ik heb mijn Bullet Journal collectie al wel iets uitgebreid, het is vrij verslavend..

Wat is een Bullet Journal? Hoe gebruik je een Bullet Journal? Dit heb je nodig om met een Bullet Journal te starten. | It's a Food life

6. Hoe gebruik ik mijn Bullet Journal?

Ik gebruik mijn Bullet Journal voor mijn dagelijkse planning, voor lijstjes en voor mijn blog. Ook doodle ik erop los als ik even een mindful momentje nodig heb.

Een Bullet Journal is een ongoing process, door gewoon te doen kom je er vanzelf achter wat voor jou werkt. Ik merk dat ik doordeweeks het meest heb aan mijn week-planning. Ik schrijf mijn afspraken en evenementen alvast in de week en kijk per dag welke taken ik af wil hebben. Aan het einde van elke dag spendeer ik 5 minuten aan een review van de dag. Ook schrijf ik dagelijks op waar ik dankbaar voor ben.

Dit is een voorbeeld van mijn weekoverzicht:

Wat is een Bullet Journal? Hoe gebruik je een Bullet Journal? Voorbeeld van een weekly log - wekelijkse planning. | It's a Food life

Per maand gebruik ik een ‘Habit Tracker’ om mijn gewoontes bij te houden.  Dit helpt mij om in de gaten te houden hoe het met mij gaat, wat ik doe om goed voor mezelf te zorgen maar ook hoe vaak ik een blog online zet en op social post.

Wat is een Bullet Journal? Hoe gebruik je een Bullet Journal? Voorbeeld van een Habit Tracker. | It's a Food life

Verder gebruik ik mijn Bullet Journal om notities te maken en lijstjes bij te houden. Dit doe ik dus in mijn ‘collecties’. Zo heb ik bijvoorbeeld een lijstje met boeken die ik in 2017 al heb gelezen/geluisterd:

Wat is een Bullet Journal? Hoe gebruik je een Bullet Journal? | It's a Food life

Wat vind je van de Bullet Journal? Vinden jullie het leuk als ik vaker ga schrijven over Bullet Journaling?

Kijk voor meer inspiratie eens op:

Ik heb sinds kort een Instagram account gewijd aan mijn Bullet Journal avonturen. Je kan mij volgen op @itsabujolifenl. Kijk ook eens op mijn Pinterest bord: Bullet Journal Inspiration. 


Volg It’s a Food Life op Facebook | Instagram | Bloglovin’ | Twitter | Pinterest

Dit blog bevat affiliatie links. Lees de Disclaimer.

You Might Also Like

6 Comments

 • Reply
  Beau Bewust
  7 mei 2017 at 17:24

  Ja ik zou het heel leuk vinden als je hier vaker over schrijft!

 • Reply
  Jessica
  7 mei 2017 at 21:29

  Ziet er heel leuk uit! Misschien dat ik hier ook eens mee ga beginnen… Eerst even inspiratie opdoen op pinterest denk!

  • Avatar foto
   Reply
   Laura
   8 mei 2017 at 09:32

   Is echt leuk jessica! En op pinterest kan je inderdaad heel veel leuke inspiratie vinden. Have fun!

 • Reply
  Lyanne
  7 mei 2017 at 22:10

  Jaaaa ik ben er ook gek op! Maar ik doe het eerlijk gezegd maar half, ik heb namelijk nog steeds meerdere boekjes. Gewoon om een excuus te hebben om nieuwe te kopen haha.

  • Avatar foto
   Reply
   Laura
   8 mei 2017 at 09:32

   Hihi wel herkenbaar hoor! Ik ben echt een sucker voor boekjes, schriftjes en papieren frutsels. liefs!

 • Reply
  Rachel
  8 mei 2017 at 14:18

  Ik ben er ook mee begonnen! (de eerste video staat op mijn kanaal) misschien kunnen wij elkaar inspireren!? ik vind vooral de trackers erg leuk!

 • Leave a Reply