Blog/ Persoonlijk

Wat is een Bucket List? (en waarom moet je er één hebben?)

Bucket List |It's a Food Life

Zo’n anderhalf jaar geleden, toen het allemaal even niet zo tof met mij ging (kleine understatement), heb ik mijn Bucket List weer eens uit het stof gehaald. Ik had iets nodig om aan vast te houden; dingen waar ik als kind van droomde, dingen die ik wilde meemaken in mijn leven en doelen die ik als volwassene waar wilde maken. Het was een tijdje geleden dat ik die lijst in handen had gehad.

Ik heb hem toen die dag bekeken en aangevuld. Hoe rot ik mij ook voelde en hoe weinig zin ik had in het leven en hoe onmogelijk het ook leek om überhaupt over de toekomst na te denken, laat staan dromen op te schrijven, ik heb er toen bewust voor gekozen om dit wel te doen. En ik kan het iedereen aanraden. Al is het maar om even dat vonkje levenslust te doen oplaaien.

Wat is een Bucket List?

Een Bucket List is een lijst met dingen die je wilt doen voordat je doodgaat – ‘before you kick the bucket’. Een droom-doelen-lijst. Op je Bucket List kunnen activiteiten staan maar ook gebeurtenissen en doelen. Het is niet zomaar een simpel TO DO lijstje waarop staat dat je morgen moet hardlopen en maandag de hond moet wassen. Hallo, het gaat hier wel over levensdromen.

Maar dat betekent niet dat elk item op je bucket list levensveranderend of wereldverbeterend moet zijn. Het mogen natuurlijk ook fijne kleine doelen zijn. Dat is zelfs belangrijk want een bucket list met alleen maar moeilijk haalbare doelen is demotiverend. Wij mensen houden immers van afstrepen.

bucket list eiffeltoren | It's a Food Life

bucket list, bovenop eiffel | It's a Food Life

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hoe maak je een Bucket List?

Een Bucket List is dus een levende lijst waarop je dingen kan aanvullen, verwijderen en (hopelijk) afstrepen. Als persoon verander je, dus je doelen en wensen veranderen ook en daar is niks mis mee. Het opschrijven van je dromen en doelen geeft je inzicht en focus. Door het afstrepen besef je hoeveel je al hebt bereikt en meegemaakt. En als jij nou iets heel tofs hebt gedaan dat niet op je lijst staat dan kan je dat natuurlijk gewoon toevoegen en gelijk afstrepen. Hoppa!

Op de blog Open Circles staat een heel mooi lijstje vragen die je jezelf kan stellen bij het maken van een Bucket List:

 1. Als je nog 1 jaar te leven had, wat zou je doen en wie neem je mee…?
 2. Als je deloterij zou winnen, waar zou je heen gaan en wat zou je doen…?
 3. Wat wilde je als kind altijd al doen…?
 4. Op je sterfbed, waarvan zou je het meeste spijt hebbenals je het NIET had gedaan?
 5. Als de geest uit de fles je 3 wensen zou geven, wat zou je vragen…?

Nog een paar aanvullende vragen, gewoon ter inspiratie:

 1. Wat wil ik nog graag leren of proberen?
 2. Welke plekken, landen en steden wil ik nog bezoeken? (aanvulling vraag 2)
 3. Wie wil ik nog ontmoeten?
 4. Wat wil ik bereiken op het vlak van familie, vriendschappen, liefde, carrière, geld, gezondheid en geestelijk/spiritueel?

Je kan je lijst indelen in categorieën (reizen, fitness, koken & bakken, avontuur, concerten) of gewoon een lange lijst maken. Op bucketlist.org kan je een online Bucket List aanmaken en daar kan je ook veel inspiratie vandaan halen. Veel mensen gebruiken ook pinterest. Maar ik raad je aan om eerst zelf met pen en papier te gaan zitten en zonder invloed van buitenaf antwoord proberen te geven op bovenstaande vragen.

Nog een tip: check de site bucketlistjourney, die chick heeft een blog volledig gericht op het waarmaken van haar Bucket List. Haar lijst heeft een 864 items, shiiiit. Om jaloers op te worden.

bucket list, leren skieën |It's a Food LifeLeren Skiën: check!

Mijn Bucket List

Het viel mij op dat ik al behoorlijk wat dingen kon afstrepen van mijn lijst (oa ‘bloeddonor worden’, ‘10km hardlopen’, ‘in een helikopter vliegen’, ‘leren skiën’). Terwijl ik er helemaal niet zo bewust mee bezig ben geweest blijkt dat ik toch sommige doelen en dromen toch (onbewust) waar maak. Ik ben nu weer met een revisie bezig en ga hem binnenkort hier plaatsen onder Life Inspiratie.

Ik wilde hier niet zo’n zeikverhaal neerzetten over hoe belangrijk het is om je dromen waar te maken. Maar dat is eigenlijk wel de essentie. Dus aan de slag! Make your dreams come true!

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply
  Anne Marie
  25 juni 2015 at 21:23

  Goed verhaal Laura, helemaal mee eens. Grappig, ik roep bij dingen die me gaaf of mooi lijken: ‘Als ik een bucket list had zou dit erop staan!’ De laatste tijd ben ik me daar steeds bewuster van en daarom roep ik nu: ‘Dat komt op mijn bucket list!’ Een klein maar groot verschil.
  Dus, maak die lijst, droom, maak waar en blijf aanvullen!! Een mens moet wat te wensen houden, nietwaar?

  • Avatar foto
   Reply
   Laura
   26 juni 2015 at 10:19

   Hey Anne Marie! Dat is zeker een groot verschil 🙂 vastberaden zijn ok je dromen waar te maken!

 • Reply
  Dolex
  20 april 2017 at 10:42

  ‘Haar lijst heeft een 864 items, shiiiit.’

  Een bucketlist is bedoeld om keuzes te maken.
  864 items betekent gewoon dat ze niet kan kiezen. Typerend. Niet iets om jaloers op te zijn.

  • Avatar foto
   Reply
   Laura
   20 april 2017 at 11:09

   Haha ja zo kan je het ook zien Alex 🙂 Ik vind het inspirerend! Groetjes, Laura

  Leave a Reply