Blog/ Coaching/ Gezondheid

Wat doet een voedingsdeskundige?

Wat doet een voedingsdeskundige | It's a Food Life

Wat doet een voedingsdeskundige en wat is het verschil tussen een voedingsdeskundige en een gewichtsconsulent?

Wat doet een voedingsdeskundige?

De opleiding voedingsdeskundige die ik  heb afgerond is een deeltijd HBO studie en is BATC, KTNO en VBAG erkent.

Een voedingsdeskundige is, je raadt het al, deskundig op het gebied van voeding. Tijdens mijn studie heb ik alles geleerd over het functioneren van het menselijk lichaam en wat voeding voor je gezondheid kan betekenen.

Als voedingsdeskundige leer je alles over de anatomie en fysiologie van de mens. Dit betekent dat je leert hoe het lichaam van binnen in elkaar steekt. Celleer, weefselleer, botten, spieren, het spijsverteringsstelsel, het zenuwstelsel, de stofwisseling, de huid en alles wat daarmee te maken heeft komt aan bod. Daarnaast leer je alles over micro- en macronutriënten, dus koolhydraten, eiwitten, vetten, vitamines, mineralen, spoorelementen en andere bioactieve voedingsstoffen die invloed hebben op het functioneren van het lichaam.

Verder wordt er aandacht besteed aan voeding gerelateerde klachten (zoals allergieën en intoleranties, candida, diabetes, spijsverteringsproblemen, migraine, vermoeidheid, huidproblemen) en individuele voedingsbehoeften bij sporters, kinderen, ouderen en zwangeren. En ook onderwerpen als supplementen, belangrijke diëten, hygiëne en milieu, voeding en geloof, voedingsinstanties en wetgeving en de reguliere en alternatieve benadering van gezonde voeding worden behandelt.

Een voedingsdeskundige kan een belangrijke rol spelen bij het herstellen van de gezondheid van haar cliënten.

Je kan met veel uiteenlopende klachten bij een voedingsdeskundige terecht. Een voedingsdeskundige analyseert klachten en geeft vervolgens persoonlijk advies op het gebied van voeding en leefstijl.

Zomers en gezond mango kokos taartje (raw, vegan, glutenvrij) | It's a Food Life

Wat doet een gewichtsconsulent?

De opleiding gewichtsconsulent die ik heb afgerond is een MBO studie met praktijkdagen. Deze studie is BATC en BGN erkent. Deze opleiding maakt gebruik van de lesstof van de opleiding voedingsdeskundige, maar de nadruk ligt meer op een goede begeleiding en coaching van cliënten.

Als gewichtsconsulent begeleid je gezonde mensen met een licht overgewicht (BMI 25-30) naar een gezond gewicht (BMI 18-25).

Je coacht dus gezonde mensen en behandelt geen ziektebeelden of specifieke klachten. Dat is het verschil tussen een gewichtsconsulent en voedingsdeskundige. Een gewichtsconsulent adviseert en begeleidt mensen met overgewicht op het gebied van gewichtsbeheersing, voeding, beweging en gezonde leefstijl.

Visie Coachtraining

Naast bovenstaande opleidingen heb ik ook een Visie Coachtraining gevolgd. Ik ben van plan mij nog verder te specialiseren op het gebied van orthomoleculaire voeding en mindfulness. En als de tijd rijp is zal ik hopelijk ooit een eigen praktijk beginnen en mensen begeleiden naar een gezonde leefstijl.

Volg It’s a Food Life op Facebook | Instagram | Bloglovin’ | Twitter

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply