Blog/ Gezondheid

3x tips om productiever te werken

3 tips om productiever te werken - It's a Food Life

Ik las laatst dit artikel over mulitasken en waarom vrouwen mindfulness harder nodig hebben dan mannen. Zoals een ‘echte vrouw’ betaamd doe ik fanatiek aan multitasken – vrouwen schijnen daar blijkbaar meer bedreven in te zijn dan mannen. Maar is dat wel zo’n goede eigenschap? Ik kan mij heel moeilijk op één ding tegelijk (blijven) concentreren omdat ik in mijn hoofd alweer met 2 andere taken bezig ben. Welke trucjes mij helpen om te focussen en dus productiever te zijn beschrijf ik hieronder.

Mensen die vaker multitasken zijn er eigenlijk juist slechter in. Zij hebben meer tijd nodig om te switchen van één taak naar de ander dan wanneer zij één ding tegelijk zouden doen en afmaken. Fanatieke multitaskers hebben meer moeite met het uitfilteren van irrelevante informatie; ze worden door alles afgeleid. Hoe meer dingen je tegelijk doet, hoe moeilijker het is om daadwerkelijke focus te krijgen wanneer dat echt nodig is.
Harvard business review

1. 3 minuten mindfulness

Als ik veel dingen op mijn to-do lijstje heb staan vind ik het heel moeilijk om tijd vrij te maken voor zoiets ‘onbelangrijks’ als mindfulness. Natuurlijk weet ik dat het juist heel belangrijk is om mindful te zijn als ik veel op mijn lijstje heb staan maar tijd lijkt soms nog belangrijker. Het stomme is dat mindfulness juist helemaal niet veel tijd hoeft te kosten en dat het je juist tijd kan opleveren omdat je na een paar minuten focus veel productiever bent.

Je hebt genoeg briljante mindfulness apps die begeleide meditaties bieden van enkele minuten zoals Headspace, Prana Breath (Pranayama), Pacifica of één van mijn favorieten omdat het zo verdomd simpel is: OMM – One Moment Meditation. (Binnenkort komt er een blog online over verschillende fijne health apps.)

Natuurlijk kan je ook gewoon op youtube ‘minute mindfulness’ intypen en je krijgt zo duizenden resultaten op je scherm.

2. Zet je wekker

Als ik eenmaal in de flow zit kan ik mij makkelijk een uur focussen op mijn werk. Maar ik merk ook dat na dit uur ik mijn concentratie verlies, sneller op Facebook zit of ga dagdromen. Soms let ik ook niet echt op de tijd en zit ik na een kwartier alweer helemaal iets anders te doen dan mijn werk en ben ik zo tien minuten verder voor ik mijn focus terug heb.

Wat bij mij heel goed werkt (en wat ik weer vaker zou moeten doen) is de wekker zetten. Ik ga aan de slag en zet de wekker over een uur. Dan neem ik mijzelf voor om dat uur mij te focussen om één taak of als het meerdere kleine taken zijn dan stel ik als doel om taak voor taak af te werken tot het uur rond is. Wanneer de wekker gaat laat ik het werk los en neem ik even afstand. Ik ga bijvoorbeeld een kopje koffie of thee zetten of kijk een kattenfilmpje op youtube.

Zo zorg ik ervoor dat ik een uur productief bezig ben en niet elke 10 minuten wordt afgeleid. Maar zo zorg ik er ook voor dat ik niet langer dan een uur bezig ben en mijn concentratie verlies waardoor ik fouten ga maken. Let wel op dat je pauze niet te lang duurt. Ga dus niet na elk uur een half uur kattenfilmpjes kijken maar pak na 5 tot 10 minuten de draad weer op en zet weer de wekker voor een uur.

3. Kom achter het bureau vandaan

Hoe vaak ik wel niet hoor dat mensen achter hun bureau lunchen en er eigenlijk alleen maar achter vandaan komen om even koffie te pakken en naar de wc te gaan. Dat is echt NIET bevorderlijk voor je productiviteit en ook niet voor je gezondheid trouwens. Want door snel, niet of zonder aandacht te lunchen eet je vaak te weinig, te snel of kauw je niet goed waardoor je lijf later om voeding gaat vragen. En zo heb je een grotere kans dat je ’s avonds meer gaat eten dan nodig is. Of dat je om vier uur al zonder energie zit en je jezelf door de laatste uurtjes van je werkdag heen moet slepen. Dat is toch niet chill?

Ga even naar buiten en adem wat frisse lucht in. Het is heel belangrijk om echt even pauze te nemen zodat je je hoofd leeg kan maken en weer vol goede moed met de tweede helft van je werkdag kan beginnen. Dat maakt je niet alleen productiever maar ook gelukkiger en enthousiaster over je werk.

Soms zit je in de ‘flow’ en lijkt het werken vanzelf te gaan. Probeer deze week eens te kijken op welke momenten jij in zo’n heerlijke flow zit. Zo kan je er misschien achter komen wat voor jou goed werkt en hoe je productiever kan worden. 

Volg It’s a Food Life op Facebook | Instagram | Bloglovin’ | Twitter | Pinterest

Meer Food for thought:
Challenge: 10 ideeën per dag
Hoe meer ik moet hoe verrotter het leven doet
De ramp van negatief denken

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply
  Yvonne
  11 juli 2016 at 21:00

  Inderdaad echt lastig om tijd vrij te maken om even te ontspannen als je het druk hebt! Ik doe dat echt te weinig, terwijl het wel echt helpt om productiever te zijn. Gek genoeg helpt elke 10 minuten even wat anders doen (social media, mailtje sturen) mij juist om daarna weer 10 minuten keihard te kunnen werken. Zo heeft ieder toch weer z’n eigen manier denk ik. 🙂

  • Avatar foto
   Reply
   Laura
   12 juli 2016 at 11:27

   Hoi Yvonne,
   Ja iedereen heeft zijn eigen manier natuurlijk 🙂 Toch helpt het wel vaak om het op te delen in tijden he? Dat merk ik tenminste, en jij doet dan dan iets sneller met 10 minuten pure focus en dan even ontspannen. Fijne dinsdag!

 • Reply
  Mylene
  12 juli 2016 at 10:06

  Een wekker zetten, wat een goed idee! Ik ga dat ook eens proberen. Misschien wel vandaag 😀

  • Avatar foto
   Reply
   Laura
   12 juli 2016 at 11:25

   Hoi Mylene,
   Ja dat werkt voor mij echt super goed!

  Leave a Reply