Blog/ Gezondheid

Laat de herfstdip achter je: 9 tips voor een sprankelende en energieke herfst

9 tips om de herfstdip te verslaan | It's a Food Life

Bij het vallen van de blaadjes keldert vaak ook mijn humeur naar beneden. Niet omdat ik een hekel heb aan de herfst maar omdat ik best gevoelig ben voor seizoensgebonden dipjes. Ik ben niet de enige want wist je dat veertig procent van de bevolking last heeft van een sombere stemming bij het wisselen van de seizoenen? Ik geef je tips om je herfstdip te verslaan!

Tien procent van ons krijgt te maken met een zogenaamde herfstdip. En zo’n 450.000 Nederlanders maakt een seizoensgebonden depressie door. We voelen ons dan minder fit en minder gelukkig in de herfst en winter dan in de warme, lichte zomermaanden.

Als je last hebt van een herfstdip dan voel je sneller vermoeid en futloos waardoor je minder productief bent. Het kan ook voorkomen dat je slaap- en eetproblemen hebt die niet bijdragen aan een gezond energie niveau. Ook emotioneel ben je minder stabiel. Je kan je somber en onzeker voelen en zelfs last hebben van stemmingswisselingen.

9 tips om beter om te gaan met je herfstdip | It's a Food Life

9 tips om de herfstdip te verslaan

Geen pretje hè die herfstdip? Maar niks om je voor te schamen en weet je, het komt wel weer goed. This too shall pass. Ondertussen zijn er een aantal dingen die je kan doen om goed voor jezelf te zorgen. Zowel mentaal als fysiek

1. Blijf in je ritme

Zet de wekker elke ochtend om dezelfde tijd en snooze niet (te lang). Hoe donkerder de dagen hoe moeilijker het vaak is om je nest uit te komen maar het is raadzaam om in je ritme te blijven. Dit geeft rust en rust heb je nodig om sombere gevoelens de baas te blijven.

2. Ga buiten wandelen

Ga naar buiten en adem de frisse buitenlucht in! Ja ook als het koud en nat is. Gewoon een lekkere warme muts op en sjaal om en gaan! Een wandeling in de natuur verkleint de kans op depressie. Daarnaast is licht heel belangrijk, het is langer donker. Je gaat in het donker van huis weg en komt na het werk in het donker weer thuis. Voorkom een herfstdip door overdag een stuk buiten te gaan wandelen. Vind je het lastig om voldoende daglicht op te vangen? Er bestaan daglichtlampen; lampen die het daglicht dus nabootsen en hetzelfde effect hebben.

3. Eet voedzaam en slik (eventueel) supplementen

In de zomer is het vaak makkelijker om fruit en salades te eten. Ook hebben we in de wintermaanden een grotere kans op Vitamine D tekort wat onder andere kan leiden tot versterking van sombere gevoelens. Soms is het aan te raden om tijdens de koudere seizoenen een goede multivitamine te slikken ter ondersteuning van de gezondheid en om je immuunsysteem een handje te helpen.

4. Douche koud af

Ja ook in de koude maanden! Door koud af te douchen geef je je lijf een enorme boost, versterk je je immuunsysteem én je hebt het waarschijnlijk veel minder snel koud.

5. Sta stil bij de kleine dingen en beoefen dankbaarheid

Soms is het gewoon allemaal even kut en is het leven echt even heel moeilijk. Ik weet het. Maar vergeet niet dat er altijd iets is om dankbaar voor te zijn! Begin een dankbaarheidsdagboek en schrijf elke avond drie dingen op waar je dankbaar voor bent.

6. Blijf bewegen en ga sporten

Sporten zorgt ervoor dat je lijf de natuurlijke feel good drug endorfine aanmaakt. Endorfine zorgt voor een euforisch gevoel en helpt de wereld om je heen er een stuk mooier uit te laten zien. Vooral duursporten zoals hardlopen zijn effectief voor de aanmaak van endorfine.

7. Blijf verbonden met anderen in real life

Dus niet alleen via je smartphone. Ga met een vriendin lunchen in de stad of nodig mensen uit voor een film avondje. Blijf verbonden met de mensen waar je je goed bij voelt.

8. Voldoe aan je basisbehoeften

Slaap voldoende, eet genoeg en voedzaam, beweeg, drink genoeg water en zoek contact met andere mensen. Een kleine samenvatting van de tips hierboven maar essentieel voor een goede gezondheid van de hersenen én zeer belangrijk om depressie en dipjes te overwinnen.

9. Neem je klachten serieus

Last but not least neem jezelf en je klachten serieus. Merk je dat de sombere stemming blijft hangen of dat je steeds moeilijker kan genieten van het leven? Zoek hulp. Praat erover met een vriendin en ga opzoek naar dingen die jou uit je dip kunnen helpen.

Volg It’s a Food Life op Facebook | Instagram | Bloglovin’ | Twitter | Pinterest

Heb je vaker last van negatieve gevoelens bij het wisselen van de seizoenen? Probeer daar rekening mee te houden en pas bovenstaande tips al toe vóór het volgende seizoen aan de deur staat. Heb je nog andere tips waar mensen met een herfstdip wat aan kunnen hebben? Laat dan een reactie achter! Ik ben ook benieuwd en altijd opzoek naar verlichting in donkere dagen.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply