Blog/ Gezondheid

Weinig tijd en gezondheid: je doelen bepalen

Weinig tijd & gezondheid: je doelen bepalen | It's a Food Life

Gastblog door Maartje – Werk, sport, gezondheid, hobby’s, familie, relatie, vrienden, we hebben het er allemaal maar druk mee. Te druk soms wellicht, want het blijkt voor steeds meer mensen een uitdaging te zijn al deze dingen te combineren. Onderzoeken hebben aangetoond dat ruim de helft van de Nederlanders regelmatig stress ervaart. 60% van de mensen ervaart hierdoor ook lichamelijke klachten, denk aan een stijve nek en slapeloosheid. Daarnaast blijkt dat we door de stress vaak volledig zijn uitgeput en hierdoor minder productief zijn. Door alle drukte is het voor veel mensen moeilijk tijd te maken voor de eigen gezondheid, terwijl dit juist kan bijdragen aan het verlagen van de stress.   

In mijn komende blogs wil ik jullie wat tips gaan geven over hoe je je drukke schema kan combineren met sport en gezondheid. Ik zal hierbij een fictief praktijkvoorbeeld geven uit mijn werksituatie als fysiotherapeut. Vandaag ga ik het hebben over doelen bepalen.

Tijd is een afkorting van prioriteit

Één van mijn favoriete quotes, één die ook regelmatig bij patiënten gebruik, is ‘tijd is een afkorting van prioriteit’. Een dag heeft 24 uur en hier kunnen we niets aan veranderen, wat we wel kunnen veranderen is hoe we die tijd indelen. Patiënten vinden vaak niet de tijd oefeningen te doen die ik ze meegeef. Persoonlijk denk ik dat het een kwestie is van ‘tijd vrijmaken’. Maar om tijd te maken is motivatie nodig, de taak krijgt een hogere prioriteit dan andere taken die je ook op dat moment zou kunnen uitvoeren (belangrijk, dan wel niet belangrijk).

Een patiënt als voorbeeld. Zijn doel zou op dat moment kunnen zijn: die vervelende blessure te boven komen en weer pijnvrij te kunnen hardlopen.  Om dit doel te bereiken zijn de juiste oefeningen essentieel, hij zou de oefeningen dus een hoge prioriteit moeten geven. Maar wanneer hij moet sporten van zijn vrouw om gewicht te verliezen en hij dat zelf eigenlijk niet zo ziet zitten, is zijn motivatie het doel te behalen niet groot genoeg, en zal hij dus ook geen prioriteit geven aan zijn oefening. Klinkt logisch toch?

Je doelen bepalen

Daar vinden we onze eerste stap, bepalen wat je prioriteiten zijn. Waar wil je jouw tijd in stoppen? Wat vind je echt belangrijk? Waar liggen je doelen? Het hebben van duidelijke doelen kan helpen bij het maken van keuzes en tijdsverdeling in het dagelijks leven. Hoewel je inzetten voor je doelen geen 100% garantie geeft voor het gewenste resultaat, kun je wel bijdragen aan je eigen succes. Door zelf actie te ondernemen en inzet te tonen vergroot je je kansen op het bereiken van je doelen aanzienlijk.

Door na te denken en te benoemen wat je wilt bereiken, groeit de kans dat je het zult bereiken. Ik onderscheid vaak 2 verschillende doelen:

1. Je droomdoel

Het eerste waar je over gaat nadenken is je droomdoel. Wat wil je nu écht bereiken in het leven. Dit mag op de lange termijn zijn en het mag ook onbereikbaar lijken. Door in mogelijkheden te denken en niet in beperkingen kom je achter je diepste wens. Door dit doel steeds in je achterhoofd te houden blijf je gemotiveerd om ook de kleine stapjes te blijven nemen. In het voorbeeld van de patiënt zou dit kunnen zijn: “ooit alle 6 de World Marathon Majors lopen”.

Door in mogelijkheden te denken en niet in beperkingen kom je achter je diepste wens.

Helder, maar hoe kom je nu achter je droomdoel? Wat als je werkelijk geen idee hebt wat je wilt bereiken. Hier zijn verschillende methoden voor. Eén daarvan is de ‘begrafenismethode’. Je stelt je voor dat je op je eigen begrafenis staat, wat zijn dan dingen je graag wilt herinneren. Zijn dat al die marathons die je hebt gelopen of misschien toch die carrière die je hebt opgebouwd?

2. Het prestatiedoel/ korte termijn doel

Oké, in het voorbeeld willen we dus 6 marathons lopen. Om dit wat minder ‘ver weg’  en ‘onhaalbaar’ te laten lijken verdeel je je droomdoel in stukjes, het wordt een stappenplan. Bedenk welke stappen nodig zijn om die grotere doelen te kunnen behalen. In november staat bijvoorbeeld je eerste marathon in New York op de planning. Dat is al een mooie stap op weg naar het droomdoel maar nog steeds 6 maanden weg. Uitstelgedrag ligt dus toch nog op de loer. Beslis bijvoorbeeld dat je aan het eind van deze maand de 10km kan lopen of in juli een halve marathon.

Bovenstaande is een goede richtlijn voor het soort doelen dat je kunt opstellen. Om het wat overzichtelijker te maken kun je daarnaast je doelen ook in categorieën verdelen. Kies bijvoorbeeld voor ‘werkgerelateerde doelen’, ‘gezondheidsdoelen’ en/of ‘persoonlijke doelen’.

Tijdens het lezen van bovenstaande tekst heb je wellicht al een beetje een idee gevormd over de doelen die ergens in jou hoofd rondspoken? Nog even geduld, we gaan ze bijna opschrijven. Dat opschrijven gaat namelijk niet zomaar. Onderzoek heeft aangetoond dat je dit het beste kan doen volgens het SMART principe. Misschien kun je het je nog herinneren uit je studententijd, waarschijnlijk had je er toen ook een hekel aan. Ik zelf ook, maar door de jaren in de praktijk ben ik erachter gekomen dat het toch daadwerkelijk wel nuttig is. Hoewel dit natuurlijk je eigen persoonlijke doelen voor jezelf zijn en niet voor een schoolexamen, hoeft het niet perfect volgens de regeltjes, maar het geeft wel net dat stukje extra richting.

SMART doelen formuleren

  1. Specifiek. Probeer je doel zo specifiek mogelijk te omschrijven. Dus niet zomaar een marathon lopen maar ‘de 6 grootste van de wereld’. Probeer je doelen zo specifiek mogelijk te omschrijven. Dit helpt je duidelijkheid te scheppen voor jezelf.
  2. Meetbaar. Aanvullend hierop is het kopje meetbaar. In het geval van de marathon is dit geen moeilijke. Als je de finish hebt gehaald, heb je hem gelopen. Maar misschien telt het voor jou pas wanneer je ze binnen een bepaalde tijd hebt gelopen. Een ander voorbeeld om het wat te verduidelijken. Als je doel is om af te vallen. Beslis dan hoeveel je wilt afvallen en hoe je dit gaat meten. Hoe kun je meten of je je doel behaald hebt is hier de vraag.
  3. Acceptabel. Is dit doel acceptabel voor je, sta je erachter? Wanneer een doel uit jezelf komt zal dit vaak het geval zijn. Denk hierbij ook eventueel aan je omgeving. Stel dat de vrouw van onze patiënt die de marathon wil lopen het er niet mee eens is, dan wordt het wellicht al moeilijker om het doel te behalen.
  4. Realistisch. We mogen groots denken, we hoeven niet in beperkingen te denken. Maar zeker als het gaat om prestatiedoelen en korte termijndoelen is het wel zo motiverend als deze ook daadwerkelijk te behalen zijn. Probeer doelen te stellen die uitdagend zijn maar niet onhaalbaar.
  5. Tijdgebonden. In welk tijdsbestek wil je je doel behalen? Moeten die 6 marathons binnen 6 jaar worden gelopen of binnen 20 jaar?

Ik hoop dat ik je hiermee wat handvatten heb gegeven om je doelen de komende weken op te gaan stellen. Ga eerst eens brainstormen en probeer daarna je doelen op te schrijven. In de volgende blog zal ik verder ingaan op het verdelen van je tijd om je doelen ook daadwerkelijk te behalen.

Je kan Maartje volgen op Instagram @demenukaartvanmaart 


Volg It’s a Food Life op Facebook | Instagram | Bloglovin’ | Twitter | Pinterest

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply