Blog/ Gezondheid/ Persoonlijk

3 tips: Hoe begin je met suikervrij eten?

Hoe begin je met suikervrij eten

Al een aantal jaar eten wij zo min mogelijk geraffineerde suikers. Ik verdiep mij al lange tijd gezonde voeding en ben ervan overtuigd dat food inderdaad medicine is. Door minder geraffineerde suikers te eten laat je al snel ongezonde producten staan. Maar aangezien bijna alle voedingsmiddelen tegenwoordig suiker bevatten kan voor een beginner (en perfectionist) nogal overweldigend zijn om te stoppen met suiker. Daarom mijn persoonlijke ervaring met suikervrij eten en tips voor hoe te beginnen.

Hoe eet je suikervrij?

Ik weet het nog goed. Mijn eerste week “suikervrij” was ronduit dramatisch: opnieuw leren koken zonder pakjes of zakjes maar wel met ellenlange lijsten aan ingrediënten. Met mijn handen in mijn haar liep ik door de supermarkt, reformwinkel of toko om mijn (kruiden)voorraadkast en koelkast te herinrichten. Het liefst nog een beetje betaalbaar ook, wat op dat moment een onmogelijke opgave leek.

Met een lege portemonnee maar volle tassen kwam ik thuis en stond vervolgens uren in de keuken te koken en te bakken. Iets waar ik vroeger nog van kon genieten maar wat me nu alleen maar angst aanjoeg. ‘Dit gaat mij nooit lukken’, riep ik met betraande ogen naar vriendlief. ‘Hoe. Doen. Mensen. Dit?!’ En dan heb ik het nog niet eens gehad over de afkickverschijnselen. Jawel hoor: hoofdpijn, misselijk, droge mond en slecht slapen. Ook niet bepaald stress verlagend.

Raw energy cacao reep | It's a Food LifeRaw energy cacao reep

3 tips om te beginnen met suikervrij eten

  1. Start op het juiste moment. Welke maand heb je het minste verleidingen/verjaardagen of emo-dagen? Door het afkicken zul je je wat ziek voelen. Dus plan geen wilde vergaderingen en doe het wat rustiger aan met sporten.
  2. Wees niet te streng voor jezelf. Geniet er alsjeblieft van als dat chocolate chip koekje in je mond verdwijnt. Ik heb mijzelf zo vaak op mijn kop gegeven wanneer ik “faalde”. Niet doen! Eten is ook genieten, als je dat koekje al op heb gepeuzeld kan je er toch niks meer aan doen (als je er een stuk of 8 in je mond propt is het wel tijd om na te denken waarom je dit nodig hebt). Het is ook wel de kunst fud niet gelijk te denken ‘nu is het toch al kapot’. Na 1 koekje is nog niks kapot, maar hou het dan ook bij 1 koekje.
  • Gezonde snacks op voorraad. Worteltjes, genoeg fruit, rauwe noten, homemade goodies.  Die lekkere superfood cacao reep hierboven bijvoorbeeld! Of deze Blueberry cashew cheesecake. Die cravings komen echt wel. Wees voorbereid en zorg dat de ongezonde snacks moeilijk te pakken zijn (of helemaal uit huis verdwijnen).
Hoe begin je met suikervrij eten

Word bewust over suiker in voeding. Drie tips voor hoe je begint met suikervrij eten

Bewust over suiker in voeding

Het afkicken van suiker is vrij heftig. Maar inmiddels zijn wij het zo gewend dat geraffineerde suikervrij leven geen moeite meer kost. Nu leef ik suikerarm (zo min mogelijk geraffineerde suikers) en ik ben mij altijd bewust van wat ik in mijn mond stop. Dus van een stuk dadeltaart van de Bagels&Beans geniet ik als nooit tevoren! Maar koken of bakken met kant en klare pakjes en zakjes doe ik niet meer.

Heb jij er weleens aan gedacht om suikervrij te eten? Of eet je al suikervrij? En hoe bevalt dit dan? Ik ben benieuwd!


Meer leren over een gezonde leefstijl? Lees ook eens:
Zo maak je een kruidenbad.
25 keer meer naar buiten!
Waarom is CBD olie gezond?

Volg It’s a Food Life op Facebook | Instagram | Bloglovin’ | Twitter | Pinterest

Heb je een recept van It’s a Food Life gemaakt? Leuk! Deel het via social media en tag @itsafoodlifenl & #itsafoodlifenl dan kan ik je creatie bewonderen!

Een versie van deze blogpost is al eerder online geplaatst op www.imafoodie.nl

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply