Blog/ Hotspots & Reizen

Met de slowboat van Luang Prabang naar Huay Xai

Het moment was aangebroken dat wij Laos gingen verlaten en richting Thailand zouden vertrekken. Na wat research besloten we met de slowboat over de Mekong River te reizen want we wilden nog zoveel mogelijk zien van het mooie landschap van Laos. Omdat we eigenlijk weinig konden vinden over de slowboat van Luang Prabang naar Huay Xai (de route wordt veel vaker andersom gedaan) dacht ik dat het wel handig is om wat informatie te geven over onze 2-daagse reis van Luang Prabang naar Huay Xai.

De ochtend van vertrek ging de wekker al vroeg want de slowboat zou rond half 9 vertrekken en we wilden rond 8 uur bij de pier zijn. We halen wat broodjes in de hoofdstraat en kopen drinken voor onderweg. Dan zoeken we een TukTuk die ons naar de pier brengt. Ook hier willen de TukTukers je graag teveel laten betalen en helaas is het minder makkelijk onderhandelen omdat ze weten dat je naar die boot moet en dat die om een bepaalde tijd vertrekt. We vinden een TukTuk en die brengt ons voor 40.000 Kip (4,40 euro) naar de pier die zo’n 10km buiten Luang Prabang ligt.

Aangekomen bij de pier betalen we de TukTuk en lopen we een gebouwtje binnen. Er staat een kleine rij met mensen en achter een tafel zitten een aantal dametjes geld te innen en tickets voor de boot te geven. Op een groot bord boven de dames lezen we de tijden en prijzen van de slowboat. Zoals we ook op internet hadden gevonden kost de reis naar tussenstop Pak Beng 110.000 Kip p.p. (12 euro). We kopen een kaartje en lopen aan de zijkant het gebouwtje uit. Daar lopen we een trap af naar de rivier waar de slowboat op ons ligt te wachten.

slowboat van Luang Prabang Naar Huay Xai - It's a Food Life slowboat van Luang Prabang Naar Huay Xai - It's a Food Life slowboat van Luang Prabang Naar Huay Xai - It's a Food Life slowboat van Luang Prabang Naar Huay Xai - It's a Food Life

Het is een lange boot, de kapitein zit voorop en daarachter is een lang gedeelte waar je een plekje kan zoeken. Achterin de boot heb je een klein ‘winkeltje’, de wc en helemaal achterin het woongedeelte van de kapitein en zijn gezin. Op de boot zijn tientallen oude busstoelen neergezet en we zoeken twee stoelen uit in het midden van de boot. Een half uur later is iedereen ingestapt en begint onze tocht over de Mekong River.

slowboat van Luang Prabang Naar Huay Xai - It's a Food Lifeslowboat van Luang Prabang Naar Huay Xai - It's a Food Lifeslowboat van Luang Prabang Naar Huay Xai - It's a Food Life

De boot zit vol locals maar er zijn ook aardig wat toeristen. Zo nu en dan legt de kapitein de boot aan de kade en stappen er wat mensen uit of in. Soms is het bij een dorpje waar er een hoop mensen langs de kant staan te wachten en soms is het in the middle of nowhere. Dat we onszelf afvroegen waar die gast in vredesnaam heen gaat zo midden in de jungle.

slowboat van Luang Prabang Naar Huay Xai - It's a Food Life slowboat van Luang Prabang Naar Huay Xai - It's a Food Life slowboat van Luang Prabang Naar Huay Xai - It's a Food Life

Na een paar uur chillen, lezen en van het uitzicht genieten eten we een broodje kip. Dan gaan we achterover zitten en zetten we een filmpje op. En dan begint het gesodemieter…

Ik voel me moe worden en krijg een beetje hoofdpijn. Ik voel me ongemakkelijk en zeg tegen Chris dat ik misschien even een tukkie wil doen. Chris zoekt een plekje tegenover mij zodat ik even kan liggen op onze busstoelen. Ik begin me misselijk te voelen en lig te draaien opzoek naar een comfortabele houding. Niks ligt gemakkelijk en na 20 minuten weet ik mijn hoofd nog net over de reling te gooien. Oh shit… voedselvergiftiging. Ik heb mij nog nooit zó ziek gevoelt als toen op die boot. En het meest rotte was dat we er pas 4 uur opzaten en dat de reis dus nog 5 uur zou duren. En dat was pas dag 1 van de 2 dagen.

slowboat van Luang Prabang Naar Huay Xai - It's a Food Lifeslowboat van Luang Prabang Naar Huay Xai - It's a Food Life

Hoe mooi het uitzicht ook was ik heb er weinig van gezien. Elke keer als ik over de reling hing en er alles uitgooide voelde ik mij daarna iets beter. Tot het gedonder 10 minuten later weer begon. Het woelen, niet lekker liggen, bloedheet hebben, koud krijgen, misselijk worden en weer over de reling. Ik wist niet dat je je zo ziek kon voelen. Hoe je lichaam alles op alles stelt om dat voedsel – het vergif – zo snel mogelijk weer naar buiten te krijgen. Het rotte was dus dat je op een boot zit met tientallen mensen, weinig ruimte en weinig privacy. Wat was ik blij dat die motor onwijs veel geluid maakte!

slowboat van Luang Prabang Naar Huay Xai - It's a Food Lifeslowboat van Luang Prabang Naar Huay Xai - It's a Food Life

Vijf uur nadat ik ziek was geworden en negen uur na vertrek komen we aan bij Pak Beng, een klein dorp in het midden van de route. We hadden nog geen hostel want dat zouden we ter plekke zoeken. Ik kon me net van de boot slepen, mijn backpack had nog nooit zo zwaar gevoeld. Als je de de boot uitstapt komen er meteen een aantal kids aanrennen om je tas over te pakken. Let op dat ze hier natuurlijk wel wat voor willen hebben dus geef niet zomaar je tas aan.

slowboat van Luang Prabang Naar Huay Xai - It's a Food Life

Ik wilde zo snel mogelijk een kamer met een badkamer en bed. Verder boeide het me weinig. Er stonden wat mensjes bij de pier met foto’s van hun guesthouse. Moe dat ik was onderhandelde ik een goede prijs en we sprongen samen met wat andere toeristen achterop een pickuptruck. Na een korte rit kwamen we aan bij het guesthouse en plofte ik op bed. Chris is die avond nog even wat gaan eten maar ik had me opgesloten in onze kamer en kroop van bed naar wc en weer terug. Van Pak Beng heb ik dus weinig gezien.

De volgende dag voelde ik me ietsje beter. Nog wel wat slapjes maar ik wilde het er op wagen om de reis voort te zetten en dus vertrokken we weer richting de pier. We kochten wat eten (voor Chris) en drinken en liepen richting slowboat. Dit keer kochten we onze tickets op de slowboat zelf. Weer koste het 110.000 Kip en weer zou de reis zo’n 9 uur duren.

slowboat van Luang Prabang Naar Huay Xai - It's a Food Lifeslowboat van Luang Prabang Naar Huay Xai - It's a Food Life

Hoewel ik niks meer durfde te eten voelde ik mij gelukkig weer wat beter. Ik heb veel geslapen terwijl Chris aanpapte met een local vrouwtje die zijn laptop met film onwijs interessant vond. Ook haar baby moest meekijken. Toen ik me weer wat levend voelde raakten we aan de praat met wat andere toeristen. Mijn ziek-zijn was niet onopgemerkt gebleven…

Na twee dagen in de slowboat op de Mekong River kwamen we aan in Huay Xai, een dorpje vlakbij de grens van Thailand. We made it! Samen met wat anderen die we op de boot leerden kennen gingen we opzoek naar een hostel. Het is er allemaal vrij duur maar na wat onderhandelen krijgen we voor 75.000 Kip een mooie kamer bij BAP Guesthouse.

slowboat van Luang Prabang Naar Huay Xai - It's a Food Life

We boeken alvast een bus voor de volgende dag naar Chiang Rai, Thailand. We betalen 100.000 Kip p.p. voor een TukTuk naar de grens, een bus naar de Thaise grens en een mini-van naar Chiang Rai. Vroeger kon je met een boot de grens oversteken, tegenwoordig moet je als toerist verplicht over de “Friendship Bridge”.

Al met al zou ik je deze trip van Luang Prabang naar Huay Xai met de slowboat zeker aanraden! Ik zou alleen geen verrot broodje kip eten, maarja dat kan je niet echt weten.

Tips voor de slowboat via de Mekong.

 Tip 1: boek NIET via je hotel/hostel of een reisbureau. Dat gaat je namelijk makkelijk 3x zoveel kosten en het is helemaal niet moeilijk om het zelf te regelen. Wij hebben bij een stuk of vijf ‘reisbureau’s’  geïnformeerd en het koste overal echt veel meer dan dat je het zelf zou fiksen.

Tip 2: neem je eigen eten en drinken mee. Je kan op de boot wel iets kopen maar dat bestaat voornamelijk uit instant-noedels en zakjes chips. De sandwich en smoothie tentjes langs de hoofdweg zijn al vanaf 07u open en verkopen prima eten. Okey, ik werd wel ziek van mijn broodje maar dat was gewoon pech hebben want ik denk dat we er wel een stuk of vier keer eten hebben gehaald.

Tip 3: hou een kussen en trui bij de hand. Het werd op een gegeven moment best fris omdat het nogal waaide op de boot. Ook is een kussen geen gek idee want je kont gaat na een tijdje een beetje protesteren tegen het lange zitten.

Tip 4: neem genoeg vermaak voor onderweg mee. Boekjes, spelletjes, een laptop met films. Het uitzicht is mooi maar na een paar uur heb je het wel een beetje gezien. Je zit 2x negen uur op een boot en dat is vrij lang kan ik je vertellen.

Tip 5: Ga NIET met de speedboat. Je trip naar Huay Xin duurt weliswaar maar 7 uur maar het zag er echt verschrikkelijk uit. Een kleine speedboat waar je amper op kan zitten die met honderden kilometers per uur over de Mekong vaart. Het schijnt mega gevaarlijk te zijn en je hebt dan ook een helm op, daarnaast is het geluid van die motor oorverdovend en dat dan voor 7 uur lang..

Informatie over de slowboat van Luang Prabang naar Huay Xai

Programma dag 1:

07:30 vertrek met TukTuk van Luang Prabang naar de pier (40.000 Kip)

08:30 vertrek vanaf de pier met de slowboat richting Pak Beng (110.000 Kip)

18:00 aankomst in Pak Beng (2 persoonskamer 70.000 Kip)

Programma dag 2:

08:30 vertrek met de slowboat van Pak Beng naar Huay Xai (110.000 Kip)

18:00 aankomst in Huay Xai (2 persoonskamer 75.000 Kip)

Volg It’s a Food Life op Facebook | Instagram | Bloglovin’ | Twitter | Pinterest

Lees meer over onze avonturen om Azië!
Vietnam
Cambodja
Laos 

You Might Also Like

6 Comments

 • Reply
  Yvonne
  11 juli 2016 at 20:24

  Mooi verslag, gave ervaring ondanks dat je ziek werd. Wij hebben dit destijds niet gedaan, het leek ons TE lang. Hebben dus toen voor de bus gekozen… sneller en comfortabeler, maar dus wel deze ervaring mis gelopen. 🙂

  • Avatar foto
   Reply
   Laura
   12 juli 2016 at 11:29

   Bedankt! Ja het was wel onwijs gaaf hoor! Ik vind Laos nog steeds één van de mooiste landen qua natuur (die ik daar bezocht heb dan). Wij hadden ook al zo veel met de bus gereisd dat dit ons dan weer leuker leek. Maar kan me voorstellen dat het met de bus een stuk aangenamer was! Mooie reis-website heb je!
   Liefs

 • Reply
  Sofieke Sparla
  12 januari 2017 at 14:04

  Toffe informatie Laura, dankjewel. Wij stonden vanmiddag met onze fietsen langs de kade te kijken bij het vertrekpunt buiten Luang Prabang. We willen volgende week dezelfde reis gaan ondernemen en vroegen ons af hoeveel goedkoper het kan als je het zelf regelt.. en nu ik jouw blog lees, ben ik overtuigd! We gaan het ook doen en ik neem géén broodje kip mee ?.

  • Avatar foto
   Reply
   Laura
   13 januari 2017 at 12:26

   Ha Sofieke, wat fijn dat je wat aan mijn blog gehad hebt! Het is echt super goed zelf te regelen hoor dus dat kan ik je zeker aanraden! Gewoon op tijd vertrekken richting de boot 🙂 Geniet van jullie reis 🙂 Zijn jullie lang onderweg in Azië? liefs!

 • Reply
  Robert
  5 juni 2017 at 22:27

  Hoi Laura, dit is tot nu toe de meest handige informatie die ik heb kunnen vinden. Wij willen dit in november namelijk ook gaan doen. Heb wel een vraag over de de minivan naar Chiang Rai. Vertrekken die op vaste tijden of kun je aangeven hoe laat je naar Chiang Rai wil vertrekken? De bedoeling is, dat we eigenlijk de volgende dag vanaf Chiang Rai door willen vliegen naar Krabi. En dit willen we namelijk zo efficient mogelijk doen (lees: geen lange overstaptijden op het vliegveld)

  • Avatar foto
   Reply
   Laura
   7 juni 2017 at 16:41

   Hoi Robert, fijn dat de info je helpt! Wij hebben de minivan naar Chiang Rai in het hostel geboekt.. Die vertrok de volgende ochtend vroeg. Ik durf niet met zekerheid te zeggen of je zelf een tijd kan afspreken. Ik zal het nog even aan Chris vragen of hij dat weet. Ik laat het je weten!

  Leave a Reply