Blog/ Kookboeken/ Reviews & evenementen

Kookboek review: Veg!

review kookboek Veg! - It's a Food Life

Omdat ik het zelf altijd zo’n geweldig onderdeel vind op andere blogs dacht ik: ‘fuck it! Ik ga ook een kookboek review schrijven!’ Maar welk boek dan Lau? Heel graag wil ik een review schrijven over het kookboek Tasty Express van Sneh Roy, maarrrr daar moet ik eerst even wat meer uit koken. Daarom kies ik voor een al iets ouder kookboek, waar ik al meer uit heb gemaakt: Veg! van Hugh Fearnley-Whittingstall.

Veg! Het River Cottage boek met groenten in de hoofdrol is geschreven door Hugh Fearnley-Whittingstall. Ik heb de zesde druk in handen die is uitgegeven in 2014. Maar het boek zag in 2011 al het levenslicht in een ander jasje en onder een andere naam: River Cottage Veg Everyday! Ik heb het boek net 3 maanden in mijn bezit.

Review Veg! | It's a Food Life

Ik vind het altijd leuk om een stukje te lezen over de schrijver en zijn of haar motieven voor het schrijven van een (kook)boek. Hugh (auteur, River-Cottage presentator en enthousiast aanhanger van seizoensproducten) is vrij duidelijk over wat voor een kookboek Veg! is en wat hij er mee wilt bereiken. Hij wilt namelijk je leven veranderen. “De achterliggende gedachte van dit boek is, heel duidelijk, je er toe aan te zetten meer groente te eten. Veel meer groente. Waarom? We moeten meer groente eten en minder vlees, want groente is beter voor ons en onze planeet” aldus Hugh.

Review Veg! | It's a Food Life

Veg! is een groentekookboek, of het ook vegetarisch is mag je van Hugh zelf bepalen. Er wordt in ieder geval geen vis of vlees gebruikt. Ik denk dat Hugh het bewust zo wilt benaderen om vleeseters niet af te schrikken met woorden als: “dit is een vegetarisch kookboek.” Want dat klinkt natuurlijk super eng. Anyways er staan ook veel veganistische recepten in of recepten waarbij je de optie krijgt om het veganistisch te bereiden door te kiezen voor andere ingrediënten. De veganistische recepten zijn makkelijk te herkennen aan het V-symbool naast de titel van het recept.

Review Veg! | It's a Food Life
Het kookboek is onderverdeeld in 10 categorieën met recepten: Troosteten & Feestjes, Volle Salades, Rauw gemixt, Stevige Soepen, Brood en zo, Eten uit de voorraadkast, Pasta & Rijst, Mezze & Tapas, Oven Grill & Barbecue en Bijgerechten. Dat zijn behoorlijk wat categorieën die vol staan met  heerlijke veelzijdige recepten en, heel belangrijk, kwijl opwekkende foto’s. Elk apart hoofdstuk wordt ook weer toegelicht door de schrijver, inclusief tips voor het gebruik van de recepten; bijvoorbeeld hoe je verschillende recepten kan combineren of suggesties voor hoe je ze kunt opdienen.

Review Veg! | It's a Food LifeReview Veg! | It's a Food Life

Veg! is 415 pagina’s dik en er staan meer dan 200 recepten in, dat is wel een beetje overweldigend. Soms krijg ik bij dit boek dan ook last van het netflix syndroom: te veel keuze waardoor je veel tijd kwijt bent met zoeken. Er staan veel simpele recepten in met maar een paar ingrediënten zoals: radijsjes met boter en zout (blz 102), tomaten met kruiden (blz 121), crostini (blz 178) en pastinaakpatatten uit de oven (blz 357). Maar ook meer uitgebreidere recepten: chili met pintobonen (blz 23), Noord-Afrikaanse stoofpot van pompoen en kikkererwten (blz 30) en gefrituurde courgettebloemen gevuld met ricotta en kruiden (blz 313).

“De recepten in dit boek bestaan uit een harmonieuze mix van verschillende groenten. En de maaltijd die hierop gebaseerd is, laat de verschillende componenten allemaal een even grote rol spelen.”
– Hugh Fearnley-Whittingstall

Review Veg! | It's a Food LifeReview Veg! | It's a Food Life

Soms lijken de ingrediëntenlijsten vrij lang maar vaak valt het mee omdat er dan veel kruiden nodig zijn. Kruiden die je vaak wel in de voorraadkast hebt staan. Over voorraadkast gesproken… achterin het boek staan nog 2 hoofdstukken: ‘voorraadkast’ en ‘groente onderweg’. In het hoofdstuk ‘voorraadkast’ staan “ingrediënten die ontzettend handig zijn als je zonder plan groenten gaat klaarmaken.” Waarin Hugh ook weer uitlegt wat hij gebruikt en waarom. En in het hoofdstuk ‘groente onderweg’ staan recepten uit het boek die makkelijk zijn voor in je lunchtrommel.

“Als je besluit om minder vlees te eten, en bij sommige maaltijden helemaal niet, moet je de rest van de ingrediënten die je gebruikt met andere ogen bekijken.”
– Hugh Fearnley-Whittingstall

Wat ik super fijn vind aan dit kookboek is dat het laat zien hoe makkelijk het is om te koken from scratch met pure ingrediënten. Dat komt goed van pas als je geen gebruik wilt maken van bereide producten uit de supermarkt vol suiker en ander vies spul (E-nummers enzo). In het hoofdstuk ‘Brood en zo” staat bijvoorbeeld het recept voor magisch brooddeeg (blz 172). Één deeg wat je vervolgens kan gebruiken voor pizza’s, platbroden, pitabroodjes, broodstengels én bolletjes. Uiteraard inclusief bereidingswijze en beleg inspiratie. Halleluja! Voor mij is brood (en verwante producten) nog één van de weinige dingen die ik niet zo snel zelf maak. Binnenkort mijn quesadillas eens maken met het River Cottage platbroden (blz 176).

Review Veg! | It's a Food Life

Als laatste nog een ander pluspunt: het Register. Ik vind het persoonlijk heel fijn dat ik op ingrediënt kan zoeken en niet op gerecht.

Je kan het kookboek Veg! in veel winkels kopen (of online) voor ongeveer 25 euro. Of het je leven zal veranderen dat weet ik niet maar Hugh maakt het eten van meer groenten wel makkelijker. Juist ook voor notoire vleeseters. Dit komt vooral omdat hij veel uitleg en tips geeft over de bereiding en het gebruik van de gerechten.

Het recept van Zuurdesembrood met prei en kaas komt trouwens ook uit Veg!


♦ Je kan het boek hier kopen voor €24,95 ♦

Ik heb al een recept gemaakt uit dit boek: de zwarte bonen brownies. Klinkt apart hé? Lekker joh! Recept komt zondag online!

Volg It’s a Food Life op Facebook | Instagram | Bloglovin’ | Twitter | Pinterest

Lees meer van mijn reviews over kookboeken:
Kookboek: Kom in balans
Kookboek: Veg!
Kookboek: Suikervrij

Dit blog bevat affiliatie links. Lees de disclaimer.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply