Blog/ Detox/ Persoonlijk

Een overzicht van mijn 3-daagse sapkuur avontuur

3 daagse sapkuur avontuur | It's a Food Life

I DID IT! 3 dagen lang op smoothies leven en niet iedereen die bij mij in de buurt kwam wegjagen door middel van unstoppable chagrijnigheid. Sterker nog, ik voelde mij gedurende mijn 3-daagse sapkuur best prima. Hieronder vertel ik je meer over hoe het is gegaan, welke smoothies ik heb gedronken en welke supplementen ik genomen heb om mijn detox te ondersteunen.

In mijn blog over mijn september detox heb ik het sapkuur schema al gedeeld en hier heb ik mij redelijk aan gehouden. De ontbijt, lunch en avond smoothies heb ik netjes genomen en rond 4 uur nam ik nog een snack smoothie naar eigen invulling. Op de eerste dag zat ik zo vol van mijn lunch smoothie dat ik niet eens een snack heb genomen.

Op dag 1 heb ik het meeste last gehad. Ik kreeg in de middag hoofdpijn die niet meer is weggegaan. Toen ik wat etherische pepermuntolie in mijn nek en op mijn slapen had aangebracht gaf dit wel wat verlichting (ik ben enorm aan het spelen met mijn oliën en ben echt mega enthousiast – hier komt snel meer info over!). Ik heb mijn smoothies wel een kleine update gegeven door en maca- en spirulinapoeder aan toe te voegen. Ook gooide ik er chiazaad en hennepzaad door.

3 daagse sapkuur avontuur | It's a Food Life

De supplementen die mijn detox ondersteunen.

Elke ochtend begon mijn dag met een probiotica (van Orthica). Probiotica zijn levende bacteriën en hebben een positieve invloed op de gezondheid van je darmen. Het helpt je goede bacteriën in je darmen weer in balans te brengen en kan je weerstand verbeteren.

Na mijn probiotica supplement dronk ik een groot glas water met vers citroensap en een theelepel sole. Citroen staat bekend om zijn ontgiftende werking en het ontzuurt je lichaam. Sole is een zout-water oplossing met Keltisch zeezout. Keltisch zeezout bevat 84 mineralen en spoorelementen en geeft je lichaam een behoorlijke boost in de morgen. Prima vervanging voor een kopje koffie!

Tussen mijn ontbijt en lunch smoothie nam ik een groot glas met MSM poeder. MSM is een vorm van zwavel en wordt vaak gebruikt bij ontgiften. MSM is een natuurlijk product dat ons lichaam zelf ook aanmaakt en zorgt er onder andere voor dat cellen beter doordringbaar zijn. Dat betekent dat gifstoffen beter uit de cellen kunnen worden verwijderd en goede nutriënten beter worden opgenomen. Ook werkt MSM ontstekingsremmend en maakt het je haar en nagels sterker.

Na mijn lunch smoothie nam ik een On Guard supplement van dõTerra. On Guard is een samenstelling van etherische olie die je immuunsysteem ondersteunen. Het is een combinatie van etherische oliën Wild Orange, Kruidnagel, Kaneel, Eucalyptus en Rozemarijn.

In de avond nam ik nog een heerlijk warm detox bad met Epsom zout en etherische oliën. Epsom zout is een natuurlijk voorkomende zuivere mineraalverbinding van magnesium en sulfaat en wordt ook wel bitterzout of magnesiumsulfaat genoemd. Epsom zout heeft een ontgiftende werking omdat de sulfaten in het ‘zout’ zware metalen en gifstoffen uit de cellen verwijderd. Maar het werkt ook ontspannende en rustgevend want wanneer je het oplost in water wordt het Epsom zout geabsorbeerd door de huid en vult het magnesium in je lichaam aan. Magnesium bevordert het aanmaken van serotonine dat een gevoel van rust en ontspanning creëert. 

3 daagse sapkuur avontuur | It's a Food Life

Na het bad gebruikte ik mijn nieuwe zelfgemaakte gezichtsolie. Ik heb jojoba olie gemengd met etherische oliën: lavendel, frankincense (wierook) en melaleuca (tea tree).  Een perfecte vervanging voor mijn dagelijkse nacht- en dag crème! Jojoba olie is eigenlijk helemaal geen olie maar een was. Het is een heel fijn middel om te gebruiken bij huidproblemen omdat het een ontstekingsremmende werking heeft en het is geschikt voor alle huidtypen.  Ik gebruik het nu ongeveer een week en ben er erg over te spreken.

Voor de nacht nam een mariadistel supplement. Ik raakte aan de praat met de meneer van de gezondheidswinkel en vertelde over mijn detox. Hij vroeg of ik ook iets deed voor mijn lever en of ik goed slaap. Nou slaap ik altijd wel redelijk goed in maar ’s nachts word ik vaak wakker, zo’n 4-5 keer per nacht. Hij vertelde dat je lever tussen 1 en 3 uur ’s nachts het meest actief is en raadde mij mariadistel aan om de lever te ondersteunen.  Mariadistel bevat de stof Silymarine dat is in staat om gifstoffen in de lever te neutraliseren.

Ik moet zeggen dat ik de drie nachten dat ik een mariadistel supplement heb genomen ook wel echt beter en rustiger heb slapen. Ik weet niet of dit alleen met het supplement te maken heeft of ook met mijn andere detox bezigheden. Het warme bad met Epsom zout bracht mij namelijk ook heerlijk tot rust.

Hoe voel ik mij nu en hoe is het met mijn lijf?

Goed! Met beide! Ik voelde mij tijdens deze detox 1000x beter dan tijdens mijn detox van 1,5 jaar geleden. Ik weet zeker dat dit te maken heeft met een betere voorbereiding en meer kennis over voeding en supplementen. Daarom wil ik nogmaals benadrukken dat het NOOIT verstandig is om zomaar een detox in te duiken. Ik heb mij toen echt mega beroerd gevoeld. Zo beroerd en lamlendig dat Chris mij op dag 3 als een dood vogeltje naar een sushi restaurant heeft gesleurd om er weer wat leven in te krijgen.

Doordat ik de week voor mijn sapkuur alvast begon met afbouwen van ‘slechte’ voedingsmiddelen en mij mentaal goed voorbereid heb is het deze keer – verassend – goed gegaan. Zoals ik al zei had ik op dag één wat hoofdpijn. Verder was ik wel wat vermoeid en kon ik mij vrij slecht concentreren (maar dat is niks nieuws). Maar het is mij serieus alles meegevallen. Wel ben ik heel blij dat ik weer gewoon kan eten omdat ik nu eenmaal heel erg hou van eten en eten maken.

Nu ga ik lekker verder met mijn september detox voor lichaam en geest. Ik eet wel weer gewoon – en droom nu al weg bij het bananenbrood dat ik het weekend ga bakken – maar ik eet wel extra clean, drink geen alcohol en naja lees daar meer over in mijn vorige detox blog..

Heb je vragen over mijn detox of de supplementen die ik heb genoemd dan mag je altijd een berichtje achterlaten in de comments!

Volg It’s a Food Life op Facebook | Instagram | Bloglovin’ | Twitter | Pinterest

Enkele lekkere detox recepten:
Detox avocado en quinoa salade
Groene power smoothie met spinazie en spirulina
Komkommer met makreelsalade

Disclaimer: de informatie in dit artikel is geenszins bedoeld als vervanging voor medische raad van professionele artsen. Heb je klachten of verwondingen dan raad ik altijd aan om een gekwalificeerde arts te raadplegen.

Let op! Als je etherische oliën wilt gebruiken kijk dan altijd goed naar de puurheid van de oliën en gebruik alleen 100% natuurlijke etherische oliën. Alle oliën hebben weer een eigen gebruikswijze (sommige kunnen bijvoorbeeld niet direct op de huid worden aangebracht en anderen wel) en het is belangrijk dat je ze op de juiste wijze gebruikt. Heb je hier vragen over dan mag je altijd contact met mij opnemen via info@itsafoodlife.nl.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply