Blog/ Gezondheid/ Kijk & leestips

Wat is minimalisme? En hoe helpt het jou gezonder te leven?

Wat is minimalisme gezonder leven | It's a food life

Soms word ik er zo onrustig van, al die spullen om me heen. Ik begin steeds meer te geloven dat meer niet altijd beter is. En ik ben niet de enige. Minimalisme is een hot onderwerp en steeds meer mensen vragen zich af of  ze wel echt gelukkig worden van meer spullen. Joshua Fields Millburn & Ryan Nicodemus – beter bekend als The Minimalists – reizen de wereld rond om minimalisme onder de aandacht te brengen. Ik keek laatst hun documentaire op Netflix en ben geïnspireerd.

Wat is Minimalisme?

Als ik zoek naar de definitie van ‘minimalisme’ kom ik het volgende tegen: Minimalisme is ‘het streven om met zo eenvoudig mogelijke middelen een doel te bereiken en een effect te bewerkstelligen.’

Op hun blog schrijven Joshua Fields Millburn & Ryan Nicodemus het volgende:

Minimalisme is een levensstijl die mensen helpt om zich af te vragen welke dingen waarde toevoegen aan hun leven. Door de rommel uit ons leven te verwijderen, kunnen we allemaal ruimte maken voor de belangrijkste aspecten van het leven: gezondheid, relaties, passie, groei en bijdrage (aan een betere wereld).
– theminimalists.com

Minimalism: A Documentary About the Important Things

Hoe kan je leven mooier zijn met minder? Dat is de vraag die Joshua en Ryan willen beantwoorden in deze documentaire. Zij zijn ervan overtuigd dat het leven beter is met minder. Hoewel ze het liever niet zo willen verkondigen. Ze kijken liever naar wat je meer hebt als je minimalistisch leeft.

Als ik de documentaire bekijk dan voel ik plaatsvervangende schaamte. Je ziet beelden van de overvolle winkels met mensen die (op Black Friday – dé koopjesdag in Amerika) over elkaar heen rennen, elkaar aan de kant duwen en soms zelfs vechten voor bepaalde producten. En waarom? Om hun overvolle huizen nog voller stouwen? Om belangrijk over te komen bij andere? Of om de leegte op te vullen die ze diep van binnen voelen?

Boekentips:

Ik denk ‘all of the above’. En het is niet erg, zo werkt het nu eenmaal. Ik doe het zelf ook. Zo zijn we een beetje geworden omdat er zoveel spullen zijn om te hebben en omdat ons verteld wordt dat meer altijd beter is.

Maar wat nou als we eens anders denken? Als we eens niet denken in meer spullen, maar in meer geluk, liefde, vrijheid? Want minimalisme gaat volgens deze mannen niet perse om minder maar eigenlijk om meer.

Denk aan een leven met minder stress, minder schuld en minder ontevredenheid. Maar met met meer tijd, meer bijdrage en meer geluk.

Make every item count.

wat is minimalisme

Photo by Florian Klauer on Unsplash

Er is wat kritiek op de film, ze zouden het minimalisme ‘stelen’ van Marie Kondo, schrijfster van het bestsellerboek Opgeruimd! Tja, ik kan alleen voor mezelf spreken en raakte wel geïnspireerd door de film. En Marie Kondo heb ik niet uitgelezen..

Toegegeven kreeg ik na het kijken van de film een opruimwoede en zijn er behoorlijk wat (kleding)items de deur uitgegaan. En inderdaad het voelde bevrijdend!

Ik heb me voorgenomen om bewuster met spullen om te gaan. Als ik iets wil kopen dan vraag ik me eerst af of ik het echt nodig heb. En ik ben van plan om elke keer als ik iets koop, een ander item de deur uit te doen.

Is minimalisme iets voor jou?

Minimalisme is voor iedereen anders. Je kan net als Ryan met enkel een bed, één stoel en een lamp leven. Maar dat hoeft natuurlijk niet. Ik denk alleen wel dat het geen kwaad kan om wat bewuster om te gaan met onze koopgekte. Meer is niet altijd beter.

Ik daag je uit om eens stil te staan bij de volgende vragen:

  • Wat is écht belangrijk?
  • Hoeveel spullen heb ik écht nodig?

Je hoeft niet meteen het antwoord te weten. Denk er de komende dagen gewoon eens over na.

Love people, use things. The other way around never works.

Als je een uurtje de tijd hebt dan kan ik je aanraden om de film te kijken op Netflix. Check hier alvast de trailer:


Volg je It’s a Food Life al?  Facebook | Instagram | Bloglovin’ | Twitter | Pinterest

Photo by Silvia Agrasar on Unsplash

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply
    Daniëlle
    7 juli 2017 at 15:32

    Ik zag hem vanmorgen op Netflix voorbij komen en heb hem opgeslagen, ben er wel benieuwd naar!

  • Leave a Reply