Blog/ Hotspots & Reizen

Hotspots & Reizen: Weekendje Texel

Weekendje Texel | It's a Food Life

Ja hoor, ik kan weer een item van mijn bucket list afstrepen! Namelijk ‘een waddeneiland bezoeken’. Check! Want afgelopen weekend hebben wij (Chris en ik) doorgebracht op Texel, het grootste waddeneiland van Nederland. We hebben gekampeerd op een duincamping, gezwommen in de zee, echte Texelse biertjes gedronken en natuurlijk ook lekker gegeten!

Weekendje Texel - It's a Food Life

Wij stonden op de prachtige duincamping Kogerstrand. Ik heb op heel wat plekken gekampeerd in mijn leven maar zo midden tussen de duinen is toch wel bijzonder. En rustig, God wat een rust! En konijnen, heel veel konijnen! Chris had een erg mooi plekje uitgezocht aan de rand van de camping. Een mooi plekje dat er tevens voor zorgde dat de vakantie ijsjes gelijk weer werden verbrand omdat het vrij ver lopen was naar de auto (en de rest van de bewoonde wereld). Ach zo haalden we die 10.000 stappen per dag makkelijk.

Het is überhaupt niet moeilijk om aan genoeg beweging te komen op Texel, om bij het strand te komen moesten we toch elke keer die duinen over. En 6 km hardlopen door de duinen is toch ook heel wat anders dan door de Brabantse bossen. Echt hoor, als je op Texel bent ga een stuk hardlopen door de duinen. Adembenemend! Een prachtig gebied (zie onderstaande foto) en ook nog eens een mooie uitdaging want die heuveltjes zijn best vermoeiend.

Weekendje Texel | It's a Food Life

Maar we hebben verder lekker rustig aan gedaan, op het strand gelegen, wat dorpjes afgestruind en natuurlijk wat toeristische plekjes bekeken. Texel is niet heel groot dus je kan vrij veel zien in een paar dagen tijd. Ik zal een paar hoogtepunten uitlichten (ja, daar hoort het bier ook bij). Maak in ieder geval een wandeling door natuurgebied de Slufter, bekijk de zonsondergang (of zonsopgang) vanaf het strand, drink Texelse biertjes en proef Echt Texels lamsvlees.

Vuurtoren - Weekendje Texel | It's a Food Life

Weetjes over Texel..

  • Texel is het grootste Waddeneiland en heeft 30 kilometer strand.
  • Op Texel wonen ongeveer evenveel schapen als mensen, zo’n 14.000 dus.
  • Texel wordt ook wel ‘klein Nederland’ genoemd omdat het eiland vele verschillende landschappen kent: duinen, bos, heide, strand, wad, polders en weiden.
  • Er zijn 7 dorpjes op Texel waarvan Den Burg de grootste is, dit dorp wordt ook wel de hoofdstad van Texel genoemd. Ongeveer de helft van de 14.000 Texelaars wonen in Den Burg. Dan heb je nog De Koog, De Cocksdorp, De Waal, Den Hoorn, Oosterend en Oudeschild.
  • De Koog is het meest toeristische stadje van Texel, het is dan ook de enige echte badplaats van het eiland. Hier stonden wij op een camping.
  • In Oudeschild vindt je de thuishaven van de Texelse vissersvloot. Tijdens stormen gebeurden er wel eens ongelukken met de  schepen , die voor de haven van Oudeschild voor anker lagen. Op Kerstavond 24 december 1593, tijdens een zware storm sloegen enkele schepen van hun ankers en sleepten daarbij vele andere schepen mee. In totaal gingen in deze nacht bijna 200 schepen ten onder.
  • Het natuurgebied De Slufter wordt beweid door schapen, die door het eten van de kwelderplanten bij voorbaat al gezouten zijn.
    Bronnen: 1, 2

Weekendje Texel | It's a Food Life

Texels bier.

Oenen dat we zijn maakten we van zondag onze ‘we gaan dorpjes bekijken’-dag en hadden we er helemaal niet bij nagedacht dat het dus zondag was en dat sommige dorpen echt uitgestorven waren. Geeft niks, zonder mensen zijn dorpjes ook leuk. En op voorgaande dagen hadden we ook al wel het één en ander bekeken. Wel jammer dat de bierbrouwerij in Oudeschild gesloten was, die hebben we helaas niet kunnen bezoeken. Ah well, we hebben wel genoeg biertjes geproefd en als je op Texel bent moet je in ieder geval Texels Skuumkoppe drinken. Kan Chris ook weer afstrepen op z’n bier-app.

In de oude zuivelfabriek van Oudeschild wordt al lang geen melk meer verwerkt. Het is bier dat er in de ketels rijpt, Texels speciaalbier. Al ruim 15 jaar brouwen de Texelaars met passie hun bTexels Skuumkoppe - Weekendje Texel | It's a Food Lifeier op het eiland met ingrediënten van het eiland.

De bieren van Texels worden gebrouwen van uitsluitend natuurlijke grondstoffen zoals zuiver duinwater, Texelse gerst en tarwe, hop en gist van de eigen Texels giststam. Ze zijn daarom erkend als ‘Echt Texels product’. Texels Skuumkoppe is het boegbeeld van de Texelse Bierbrouwerij en het meest gedronken bier van Texels.
Texels Bierbrouwerij

De Slufter - Weekendje Texel | It's a Food Life

Natuurgebied de Slufter

De Slufter is het enige gebied in Nederland waar de zee ongehinderd kan binnenstromen. Na een aantal mislukte pogingen om er een landbouwpolder van te maken, werd aan het begin van de 20e eeuw besloten het zeegat open te laten. 1-0 for nature! Doordat de zee vrij doorgang heeft groeien er alleen planten die het zoute water kunnen overleven. Lamsoor, zeeaster en zeewier in overvloed. Lamsoor is trouwens erg lekker!

Een groot deel van de Slufter is niet toegankelijk omdat het dienst doet als vogelreservaat. Maar er is nog genoeg ruimte om te wandelen. Je kan het grote pad richting zee kiezen maar nog leuker is het om de kleine paadjes midden door het gebied te ontdekken, over stroompjes te springen en zo je weg te vinden naar het brede strand.
Bronnen:  3, 4

Weekendje Texel - It's a Food Life

We hebben erg genoten van ons weekendje Texel. Het was fijn om even weg te zijn van de drukte van alledag. Hoe komt het toch dat pas als je even echt weg bent van alles dat je je opeens gaat realiseren wat nou echt belangrijk is in het leven. Hoe druk je het ook hebt, hoeveel dingen je ook ‘moet’ doen.. Wat is nou belangrijker dan genieten van het leven?  Geniet van de mensen die je lief hebt, geniet van lekker eten en drinken, geniet van de rust en geniet van de wereld om je heen. Soms is die wereld zo gek nog niet.

Oh en wees gerust, ik zal ook nog wat schrijven over het eten op Texel. Dat lees je in mijn volgende blog van vrijdag, dan vertel ik over 2 restaurants waar wij hebben gegeten. Tipje van de sluier: lam.

Weekendje Texel | It's a Food Life

Volg It’s a Food Life op Facebook | Instagram | Bloglovin’ | Twitter | Pinterest

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply