Blog/ Hotspots & Reizen

Hanoi & Halong Bay – Vietnam

Ti Top Island in Halong Bay, Vietnam

Reisverslag deel 1

Onze reis ging spectaculair van start. We roken cultuur – en uitlaatgassen – in Hanoi en ondernamen een tour naar een van de mooiste plekken op aarde. Halong Bay stond al heel lang op mijn lijstje. Sterker nog, we hebben vrij weinig echte plannen gemaakt voor onze reis maar Halong Bay was in ieder geval een must.

Moe van onze reis en toegegeven carnaval, kwamen we in de ochtend aan op het vliegveld in Hanoi. Ik had via ons hotel een pick up service besteld, want na zo’n lange reis is het heel fijn om – zonder na te denken over taxi kosten of veiligheid – in een auto te stappen en voor je hotel te worden afgezet. Toen we onze bagage hadden verzameld liepen we richting uitgang, zodra de schuifdeuren open gingen vlogen er een aantal mannetjes op ons af die ‘where you going?’ en ’taxi taxi’ bleven roepen.  Achter de hordes mensen die hun geliefden aan het opwachten waren stonden rijen mannetjes met bordjes met namen in hun hand. Nergens was het bordje met Laura Elting te bekennen. 45 minuten wachten en 3 telefoontjes naar het hotel later kwam er eindelijk een mannetje aangerend met mijn naam op zijn bordje.

Tijdens onze taxi rit leerden we al een aantal dingen over Vietnam: 1) toeteren is een must. 2) brommers rijden rechts of in het midden, bussen rijden links of in het midden en auto’s rijden overal en nergens. 3) een scooter is een prima vervoersmiddel voor een heel gezin bestaande uit 2 volwassenen, 1 kind en 1 baby. 4) het rempedaal is vrijwel ongebruikt en 5) toeteren is een must.

We frissen ons wat op in het hotel en spreken af met Job, die al een paar dagen in Hanoi is. De crew van het hotel zit te lunchen en we worden erbij getrokken. We moeten van alles iets proeven en ze zijn vooral lyrisch over the special rice cake Bánh tét. Een cake die bestaat uit rijst met een vulling van varken en soms ook bonen. De cake wordt zo’n 12 uur gekookt in bananen bladeren en daarna in stukken gesneden en opgegeten. Opzich best smakelijk maar het valt wel zwaar op onze – carnavals – maag.

lunch at Hanoi brothers inn hotel, Vietnam

Hanoi

Het leven speelt zich af op straat. Op elke stoep zijn vrouwtjes druk in de weer met grote potten en pannen, omringt door mensen op kleine plastic krukjes die Pho – een noodle soep – uit een kom slurpen. Je neus vult zich met uitlaatgassen en opeens lijken die mondkapjes helemaal niet zo’n gek idee. Af en toe komt er een geur voorbij die moeilijk te beschrijven is. Volgens mij is het gedroogde vis, niet heel erg aangenaam.

Je loopt op straat want de stoep is dus vol etende mensen of wordt gebruikt als parkeerplaats voor brommers. Mijn god wat een hoop brommers. Ze rijden als gekken en toeteren erop los. We zien een mannetje hard onderuit gaan met zijn scooter omdat er opeens een elektriciteitskabel naar beneden komt vallen. Crazy.

elektriciteit in Hanoi, Vietnam - It's a Food Life

Toch hangt er in alle drukte een fijne sfeer en zijn de mensen zeer vriendelijk. ‘S avonds nemen wij ook plaats op lage plastic krukjes en eten we Hotpot chicken & beef. We krijgen een groot bord met verse kruiden, groenten en bovenop een grote berg rauw vlees. We bakken het vlees zelf op een met olie gevulde verwarmde plaat. Een lekker biertje erbij en zo opeens lijkt het wel, is de reis begonnen!

Good food in Hanoi - Vietnam

In Hanoi hebben we een kijkje genomen bij het Army museum en Temple of Literature. Bij the Temple of literature krioelde het er van de mensen en voelden wij ons ook een beetje een bezienswaardigheid. Kindjes die druk aan het spelen waren stopten pardoes toen ze ons zagen en Chris moest zelfs op de foto met een jongen die zo uber enthousiast leek dat wij ons afvroegen of Wetdog hier misschien wel is doorgebroken. De tempel op het eiland in Hoàn Kiếm lake in Hanoi is afgeladen met mensen die bidden voor een goed nieuwjaar.

Temple at Hoan Kiem Lake in Hanoi, Vietnam - It's a Food Life

Al struinend door de stad lopen we langs een marktje en daar zagen we grote tonnen met wild bewegend water staan. Dichterbij gekomen zagen we dat deze tonnen gevuld waren met levende vissen. Kleine tengere vrouwtjes waren druk bezig met het afhakken van vissenkoppen. Dat is nog eens verse vis!

Vismarkt in Hanoi, Vietnam - It's a Food Life

Zo af en toe zagen we iemand gehurkt in de goot zitten, druk bezig een vuurtje brandend te houden. Toen Chris zei dat ie dacht dat ze geld aan het verbranden waren verklaarde ik hem een beetje voor gek. Maar toen we het later aan onze hotel buddy vroegen vertelde hij dat Boeddhisten inderdaad geld verbranden om zo voorspoed naar de geesten/overledenen te sturen.

Halong Bay

Chris, Job en ik boekten een tour naar Halong Bay van 3 dagen en 2 nachten. We rijden vanuit Hanoi een uurtje of vier met een busje richting Halong Bay. Onderweg vertelt onze gids verhalen over de omgeving en over Halong Bay.

Halong Bay , Vietnam - It's a Food Life

“Ha Long” betekent letterlijk “Bay of descending dragons”. Aan het eind van de 19e eeuw zag een Franse luitenant vanaf zijn schip enorme slangen in het water van Halong Bay. In de Franse kranten werd gesproken over de draak in de wateren van Ha Long Bay.

De locale legende is iets spectaculairder. De legende vertelt dat tijdens the old time, toen Vietnam moest strijden tegen de felle indringers vanuit het noorden, The Jade Emperor de Moeder der Draken en haar kinderen naar de aarde stuurde om het oude Vietnamese volk te helpen zich te verdedigen. Terwijl de vijanden het land aanvielen verscheen daar plots The Mother Dragen en haar kinderen die de vijanden verbranden met hun goddelijke vuur en reuze smaragden. De smaragden vormden een onoverwinnelijke verdedigingsmuur. Dankzij de draken werden de aanvallers verslagen en keerde eindelijk de rust terug in Zuid Oost Azië.

Na duizenden jaren werd de muur van smaragden omgezet in duizenden eilandjes in verschillende vormen en maten. De Moeder der Draken bleef, samen met haar kinderen, in de sterfelijke wereld om in menselijke vorm de Vietnamese mensen te helpen met het land uit te breiden. Ter nagedachtenis aan de Moeder der Draken en haar kinderen werd de baai Ha Long Bay genoemd en de baai waar haar kinderen neerdaalden werd Bai Tu Long genoemd, wat ” Thanks to the dragon’s children betekent.

Halong Bay, Vietnam - It's a Food LifeMini markt op boot in Halong Bay, Vietnam - It's a Food Life

Na onze busreis kwamen we aan bij de baai waar wij kennismaakten met onze slaapplaats van de komende avond: een boot. Terwijl we richting baai varen krijgen we een heerlijke lunch voorgeschoteld. Na de lunch krijgen we een cabin toegewezen, met eigen badkamer. We hebben dus gewoon een eigen kamer, op een boot en als je uit het raam kijkt zie je zee en prachtige rotsen uit het water steken. Damn.

Lunch on a boat - Halong Bay, Vietnam - It's a Food LifeI'm on a boat - Halong Bay, Vietnam - It's a Food Life

Op het dek kijk ik mijn ogen uit, het lijkt wel of we in een film van Pirates of the Caribbean zijn beland. We varen met een kleiner bootje richting The Surprising Cave. Verrast was ik wel toen we te horen kregen dat we een uur in de grot zouden doorbrengen. Wat meoten we nou een uur in een grot? Maar de grot was enorm. Onze gids wees ons er keer op keer op dat je je imagination moet laten spreken. Ik denk dat hij wel 25 soorten dieren in de stalactieten en stalagmieten heeft laten zien. En – tot Jobs grote enthousiasme – zagen we ook een enorme stalagmiet in de vorm van een piemel. Happy time. 

Surprising cave in Halong Bay, Vietnam - It's a Food LifeSuprising cave - Halong Bay, Vietnam - It's a Food LifeSurprising cave in Halong Bay, Vietnam - It's a Food Life

Vissers vrouwtje - Halong Bay, Vietnam - It's a Food Life

Die dag beklimmen we ook nog een ‘berg’ op een eilandje wat ons een prachtig uitzicht geeft over de baai. Zwemmen was ook mogelijk maar aangezien de zon net plaatsmaakte voor de maan was het net iets te koud. Terug op de boot is het happy hour, waar ik, Chris, Job en een Spaans stel dankbaar gebruik van maken. Vlak voor het eten is er een cooking class belooft. Je snapt wel dat ik daar erg enthousiast van word. Mijn enthousiasme duurde niet lang, de cooking class bestond namelijk alleen uit een lepel groente in een rijste vel leggen en oprollen. Tadaaa Spring rolls..

Ti Top Island - Halong Bay, Vietnam - It's a Food LifeCooking class, Halong Bay, Vietnam - It's a Food Life

In de avond zijn de jongens druk in de weer met hengels, ze hopen een squid te vangen. De squids laten zich niet zien maar wel komt er een jellyfish langs ter grote van een basketball. Terwijl de jongens lekker aan het hengelen zijn, vermaak ik mij met de Spanjaarden die “secret bier” aka bourbon hebben meegesmokkeld.

De volgende dag begint vroeg, we ontbijten en varen met de kleine boot richting kajaks. Wat voel je je opeens klein als je met een kajak onder die enorme, prachtige rotsen vaart. Een uur lang kajakken we rond in de baai, we varen nog door een grot en krijgen wat extra tijd om te dobberen aangezien de gids de helft van de groep is kwijtgeraakt.

Kajakken in Halong Bay, Vietnam - It's a Food Life
Na het kajakken splitst de groep zich op. Wij gaan naar een andere boot waar we lunch krijgen en een tocht van een paar uur richting Bai Tu Long maken. Dit deel ligt aan de andere kant van Cat Ba eiland – het grootste eiland in de baai. Omdat dit een stuk verder varen is zijn er weinig andere boten en deze rust voelt als een verademing. De omgeving is bijna nog mooier en we varen langs vissersdorpjes die daadwerkelijk op het water wonen. Best indrukwekkend.

Vissers Dorpje in Halong Bay, Vietnam - It's a Food Life vissers huisje - Halong Bay, Vietnam - It's a Food Life

We komen aan op Cat Ba eiland en maken een fietstocht naar een dorpje met zo’n 500 inwoners. We rijden door bergen groen, een jungle lijkt het wel. Geen toeristische hotels hier, enkel locals die hard op het land aan het werken zijn. Terwijl we door het dorpje lopen zien we hoe 2 kippen gevangen worden en luid kakelend op de grond gehouden worden. Opeens houdt het gekakel op en kunnen die mensen hun lunch gaan bereiden.

Fietstocht Cat Ba Island - Halong Bay - It's a Food Life

Onze gids legt ons wat dingen uit aan de hand van een kaart. Zo verteld hij dat er vroeger in dit gebied ontzettend veel apen waren, helaas zijn deze allemaal de bergen ingevlucht omdat ze bejaagd en opgegeten werden. De Golden Headed Langur, waar er nog zo’n 70 van zijn op de hele wereld, komt enkel op Cat Ba Island voor. Dan wijst hij naar een plastic tonnetje – die wij allang hadden gezien – want dit tonnetje is gevuld met slangen.. Rice wine with snake poison. Mannen worden er sterk van en vrouwen very happy. Hij biedt Job een slokje aan. “You first”  is Job zijn reactie. De gids neemt een sipje en dan durft Job het shotje achterover te gooien. “Really strong”. Ook Chris en ik nemen een shotje want welke man wilt nou niet sterk zijn en welke vrouw wilt niet happy zijn?

Rice wine with snake poison, Cat Ba Island - Halong Bay - It's a Food Life
drinking green tea on Cat Ba Island, Vietnam - It's a Food Life

De anderen van onze groep fietsen al terug maar wij worden uitgenodigd om strong green tea te drinken met een local die al 50 jaar in het kleine dorpje woont. Vol snake poison en caffeine fietsen we terug naar de boot. We varen richting Monkey Island, waar enkel aapjes wonen. Hier springen de boys van de boot en zwemmen we wat in de zee. Het uitzicht is prachtig en de aapjes vermakelijk.

Monkey Island in Halong Bay, Vietnam _ It's a Food LifeHalong Bay vanaf Monkey Island, Vietnam - It's a Food Life
Monkey op monkey Island in Halong Bay, Vietnam - It's a Food Life

We varen richting de andere kant van Cat Ba island, waar we met een busje richting hotel rijden. Dit stukje Cat Ba is het tegenovergestelde van het dorpje van de fietstocht. Het lijkt een beetje op de Franse kust, veel hotels en veel toeristen. Maar wederom een goede sfeer.

De volgende dag maken we een lange tocht terug naar Hanoi. Met een busje over het eiland, een boot richting het vaste land en wederom een busrit van 4 uur terug naar Hanoi. Het is even slikken om weer aan te komen in deze drukke stad.

Wat een geluk hebben wij om hier te zijn en wat een geweldig begin van de reis om deze trip naar Halong Bay te maken.

Next stop: het koude maar prachtige SaPa.

Liefde op een boot - Halong Bay, Vietnam - It's a Food Life

Volg It’s a Food Life op Facebook | Instagram | Bloglovin’ | Twitter

You Might Also Like

11 Comments

 • Reply
  Margo
  25 februari 2016 at 16:00

  Wat een feest der herkenning! Ik ben er in oktober ook geweest. Volgens mij had ik zelfs hetzelfde vrouwtje in het bootje die spullen verkocht aan je cabin 😉 super leuk, het klinkt alsof je het top hebt. Heel veel plezier nog, ik kom zeker terug om de rest te lezen!

  • Avatar foto
   Reply
   Laura
   1 maart 2016 at 11:54

   Hey leuk zeg! Hoe lang ben je in vietnam geweest? Ik vind het echt een geweldig land!

 • Reply
  Hanneke
  28 februari 2016 at 11:44

  Dag Laura
  Weet jij toevallig nog met welke touroperator je deze tour gemaakt hebt? Of gewoon op straat bij toeval bij deze tour uitgekomen? Ik ben op zoek naar een goede combinatie Ha Long en Bai tu long. Jullie tour ziet er leuk uit. En wat een fantastisch weer!

  • Avatar foto
   Reply
   Laura
   1 maart 2016 at 11:53

   Hoi hanneke,

   Wij hebben deze tour geboekt bij ons hotel: hanoi brothers Inn. Ontzettend aardige gasten en als je daar niet verblijft kan je alsnog een tour boeken.

   Ben je nu ook aan t reizen of ga je in de toekomst? Veel plezier en als je meer vragen hebt kan je ze altijd stellen!

   Groetjes

 • Reply
  Hanneke
  3 maart 2016 at 09:20

  Ha Laura,

  Wij gaan half juli een maand naar Vietnam met onze 3 kinderen (jongste 8, oudste 12). De bedoeling is van tevoren niet te veel te regelen. Wat we zeker willen doen is Ha long (of Bai tu Long), Mai Chau, een trekking het natuurpark bij de Phong Nha cave, homestay op één van de Cham eilanden bij Hoi An, wellicht nog een natuurpark en Mekong Delta. Sapa slaan we over. Te veel gereis en wellicht meer iets om met oudere kinderen te doen.
  Ik volg dus ook met heel veel belangstelling jouw reisverslag. Kwam via google onlangs pas bij je terecht en omdat de rest van je blog me ook aanspreekt, heb ik je meteen toegevoegd aan bloglovin.
  Wij twijfelen over Hue. Vraag me af of dat echt wat toevoegt. We willen wel sowieso naar MySon.

  Geniet er van! Heel veel plezier en blijf maar van die mooie verhalen schrijven en prachtige foto’s maken. Btw: hoe lang zijn jullie in Vietnam? En gaan jullie nog verder Azië door?

  • Avatar foto
   Reply
   Laura
   8 maart 2016 at 14:42

   Hoi Hanneke wat ontzettend leuk dat jullie met de kids naar Vietnam gaan! Wij hebben ook weinig van tevoren geregeld, behalve visum, verzekeringen en inentingen. De dingen die je echt thuis regelt dus. We hadden net als jullie ook een beetje een idee wat we in ieder geval wilden doen maar hier verder alles geregeld. De meeste hostels/hotels zijn ook super behulpzaam als je tickets of tours wilt regelen.

   Wij vonden Hue niet heel bijzonder maar hebben er ook niet veel tijd doorgebracht. Wij hebben ervoor gekozen wat langer in Hoi An te zitten. Vanuit daar kan je makkelijk naar My Son. Tja ik snap dat je SaPa overslaat als je met je kinderen gaat. Dan lijkt Mai Chau me inderdaad makkelijker! Wij zijn niet naar het natuurpark geweest (we hadden even zon nodig) maar een vriend zei dat het echt adembenemend was.

   Bedankt voor je leuke complimenten! Wij zijn in totaal 23 dagen in Vietnam geweest en hebben nu bijna 3 weken in Cambodja en Laos om vervolgens nog 3 weken in Thailand te reizen voordat we weer naar huis gaan.

   Groetjes!

 • Reply
  Eline
  7 maart 2016 at 14:40

  Wat kun je toch leuk schrijven ?. Zooo mooi daar! En haha stel je voor dat je er ineens achter komt dat Wetdog helemaal de bom is daar ?

 • Reply
  Anouk
  2 april 2016 at 18:39

  Wat een heerlijke blog! Ik ga in juni drie weken naar Vietnam en Halong Bay staat ook zeker op mijn lijstje. Thanks voor de tips!

 • Reply
  Anouk
  2 april 2016 at 18:39

  Wat een heerlijke blog! Ik ga in juni drie weken naar Vietnam en Halong Bay staat ook zeker op mijn lijstje. Thanks voor de tips!

 • Reply
  bern
  28 maart 2018 at 19:29

  Hoi Laura,

  kun je me vertellen wanneer jullie zijn geweest in Vietnam? Halong Bay ziet er lekker uit qua weer.

  Thanks alvast!

 • Reply
  Bern
  28 maart 2018 at 19:31

  Hoi Laura,

  Kun je me vertellen welke periode jullie zijn geweest? Het weer ziet er lekker uit hier in Halong Bay deze periode.

  Thanks alvast!

 • Leave a Reply