Blog/ Hotspots & Reizen

Can Tho Food Tour – Vietnam

Food Tour Can Tho, Vietnam - It's a Food Life

Reisverslag deel 7

Van een Spaans stel dat we in Halong Bay hebben leren kennen kregen we de tip om mee te gaan met de Food Tour van Hotel Xoai in Can Tho. Eten doen we graag en we worden enthousiast van nieuwe dingen proberen dus we hebben ons meteen opgegeven. In de avond werden we opgehaald door onze gids Thoai en samen met een paar Duitsers en Franzen gingen we vier plekken langs waar we locale specialiteiten zouden proeven.

Stop 1: Restaurant Nem Nướng Anh Mập

D.I.Y spring rolls met de lekkerste BBQ Pork, speciale rijt noodels, onrijpe banaan, komkommer, ananas en wat groentes in azijn. Natuurlijk aangevuld met sla en verse kruiden. Dit doopten we in een speciaal sausje met een geheim recept. Nog steeds overpeins ik de uitgesproken smaak van het sausje. Ik kan er niet opkomen wat het nou is, terwijl het toch meerdere keren op het puntje van mijn tong heeft gelegen.

Thoai Foodtour Can Tho, Vietnam - It's a Food LifeBBQ pork bij Foodtour Can Tho, Vietnam - It's a Food Life

Stop 2: Restaurant Bánh Cống Cô Út

Hartige muffins met onder andere pork, groene bonen en garnalen on top voor de sier. Je pakte een blad sla, een blad ‘wasabi sla’ en wat munt. De muffins deelde je door vieren en elke keer legde je een stukje in de sla. Dat doopte je weer in een sausje en smullen maar. Thaoi vertelde dat het beroemde muffins zijn, enkel en alleen hier verkrijgbaar en dat het recept strikt geheim is.

Tasty muffins bij Foodtour Can Tho, Vietnam - It's a Food LifeMuffin bij Food Tour in Can Tho, Vietnam - It's a Food Life

De reden dat alle recepten zo geheim moeten blijven leerden we tijdens het lopen naar het volgende restaurantje. Chris en ik hadden die middag een broodje gegeten van één van de kraampjes in een druk winkelstraatje in Can Tho. Er stonden denk ik wel 7 kraampjes die precies hetzelfde broodje verkochten. Een broodje dat was fijn gedrukt, ingesmeerd met wat boter en vervolgens werd gebraden. Dan werd er een pittig sausje overheen gedaan met wat spring onion en een gek soort sliertige kaas. Spicy sandwich. Tot ons enthousiasme vertelde Thoai dat er één kraampje met dit broodje begonnen was en dat een week later iedereen het verkocht. Wat de prijs natuurlijk deed kelderen.

Stop 3: Bia Lanh 74

Aubergine met veel knoflook, veel olie en lente-ui. De lekkerste aubergine die ik ooit gegeten heb en wat ik zeker ga proberen thuis te evenaren. Wish me luck..

Aubergine bij Can Tho Food Tour, Vietnam - It's a Food Life

Tofu met – wederom – pork, oester saus, lente-ui en gember. Tofu moet je goed bereiden anders vind ik het niet te eten. Deze tofu smelt op je tong en de oester saus maakte het een succes.

Tofu bij Food Tour Can Tho, Vietnam - It's a Food Life

En dan eens stukje vlees dat geen van ons ooit op had: MUIS. De smaak leek een mix tussen kip en varken. Het was erg knapperig met veel kleine botjes, Chris vond het op mini spareribs lijken. Een vreemd idee om muis te eten. Vroeger werd dit in de Mekong Delta erg vaak gegeten totdat de boeren genoeg hadden van al die muizen die hun gewassen opvraten. Eerst zorgden de boeren ervoor dat er weinig muizen overbleven. Toen kwamen ze erachter dat er best geld mee te verdienen viel en dat resulteerde erin dat muis nu behoorlijk duur is geworden en als delicatessen word gegeten.

Muis eten Can Tho, Vietnam - It's a Food LifeMuis eten in Can Tho, Vietnam - It's a Food Life

Stop 4: straat restaurantje.

Sticky rice als toetje! Van een vrouwtje dat al 20 jaar op dezelfde plek dit heerlijke zoete gerecht serveerde. Zij is beroemd omdat ze de eerste was die sticky rice ’s avonds serveerde, eerder werd het eigenlijk altijd bij het ontbijt gegeten. Het was er inderdaad druk, non-stop kwamen er brommertjes aanrijden die allemaal weer vertrokken met een zak toetjes.

Een grote lepel met witte en bruine rijst werd op een wafel geduwd, bovenop nog wat kokos en suiker en dan dichtgevouwen met rijstpapier. LEKKER.

Sticky rice lady in Can Tho, Vietnam - It's a Food LifeSticky rice lady in Can Tho, Vietnam - It's a Food Life

Aan het einde van de tour deden we nog een biertje aan de kant van de straat. Thoai zei dat als we wilde dat we hier nog iets bijzonders konden eten.. Century egg – duizendjarig ei; een delicatesse die gemaakt wordt door een eenden/kippen ei circa 100 dagen te bewaren in een mengsel van houtskool en ongebluste kalk.  Het schijnt een uitgesproken zoute smaak te hebben. No thanks. Ook konden we Balut proberen; een bevrucht eendenei met een bijna volledig ontwikkelde embryo, dat wordt gekookt. Uhm no thanks. We hebben genoeg gegeten.

Ik kan je aanraden om deze tour te doen als je in Can Tho bent. Je komt op plekken waar je normaal niet snel zou eten en onze gids was aardig en spraakzaam.

Food tour Can Tho group, Vietnam - It's a Food Life

Can Tho was onze laatste bestemming in het geweldige Vietnam. Wat hebben wij ruim 3 weken ontzettend genoten van het diverse landschap, de mensen, het eten en elkaar. Als we terug zijn in Nederland gaan we onze routes door de verschillende landen duidelijk in kaart brengen.

Next stop: Kep, Cambodja!

Meer lezen over onze avonturen in Vietnam?
deel 1: Hanoi & Halong Bay
deel 2: de bergen van SaPa
deel 3: Hue & Hoi An
deel 4: Nha Trang & Mui Ne
deel 5: Ho Chi Minh City & Cu Chi tunnels
deel 6: Can Tho Floating Markets

Volg It’s a Food Life op Facebook | Instagram | Bloglovin’ | Twitter

You Might Also Like

5 Comments

 • Reply
  Eline
  26 maart 2016 at 13:34

  Eteeen ??

 • Reply
  Heleen Gielen
  8 april 2016 at 16:39

  Wat een geweldige tips! Wij zijn net met de foto van het rijstvrouwtje door de straten van Can Tho gelopen en hebben ze gevonden! Lekker!! Bedankt!

  • Avatar foto
   Reply
   Laura
   16 april 2016 at 08:46

   Hoi Heleen,
   Wat tof dat je haar gevonden hebt! Zo lekker he!
   Hoe gaat de reis? Nog onderweg? Wij zijn net weer thuis, dus nu weer afkicken 😉
   groetjes

 • Reply
  René
  18 september 2016 at 18:54

  Hey !
  Just found your blog among my bookmarks. I was the guy wearing glasses in the food tour group. Too bad I dont read dutch. Still the pictures bring back warm and tasty memories.
  Take care !

  • Avatar foto
   Reply
   Laura
   22 september 2016 at 09:34

   Hi René how are you? That was such a fun night wasn’t it?! Remember te rat we ate haha Such good food! Love to go back to Vietnam just for the food!

  Leave a Reply