Blog/ Drankjes & Smoothies/ Gezondheid/ Recepten

Ochtendritueel (1): water met citroen drinken

water met citroen drinken - It's a food life

De ochtend is mijn favoriete moment van de dag. Het is fijn om weer opnieuw te kunnen beginnen, nieuwe kansen te creëren en van het leven t genieten. Ik heb een klein ochtend ritueel ontwikkeld en dat zorgt er voor dat ik de dag gelijk fris begin. Zo drink ik regelmatig water met citroen.

Ik begin mijn dag met water.

Elke ochtend als ik wakker ben en Pepijn, Boris, Chris en Sproet heb geknuffeld loop ik direct de keuken in om een glas water te drinken.

Bij mij kan ik altijd kiezen uit drie “smaakjes”. Water met citroen, water met sole of water met appelciderazijn. Ik drink eerst altijd een glas lauwwarm water met smaakje en dan nog een glas lauwwarm water zonder smaakje. Waarom niet gewoon koud water hoor ik je denken? Wanneer je koud water drinkt moet je lichaam dat water verwarmen en dat kost energie. Ik koester mijn energie op de vroege morgen en ik vind het eerlijk gezegd ook wat lekkerder met warm water.

Gezondheidsvoordelen van water met citroenGezondheidsvoordelen van water met citroen

 • Citroenen zit bomvol goede voedingsstoffen zoals vitamine B, C, calcium ijzer, magnesium, kalium, enzymen, antioxidanten en vezels.  Kalium helpt je bloedsuikerspiegel stabiel te houden en vitamine C bevorderd oa de opname van ijzer.
 • Het verbetert de spijsvertering. Je spijsverteringssysteem wordt langzaam wakker gemaakt en de vitaminen en mineralen zorgen er voor dat voedselresten uit je maag en darmen worden gespoeld.
 • Het geeft je immuunsysteem een boost en bevordert je stofwisseling. Zoals alle citrusvruchten zijn citroenen rijk aan vitamine C. Vitamine C draagt bij aan een verbeterde weerstand en helpt tegen verkoudheid en griep.
 • Het alkaliseert je lichaam; het ontzuurt je lichaam. Een zuur lichaam is meer vatbaar voor ontstekingen en allerlei ziektes. Hoewel citroensap van zichzelf zuur is wordt het alkalisch in het lichaam. Door dagelijks water met citroen te drinken ontzuur je je lichaam en ben je minder vatbaar voor ontstekingen, overgewicht en ziektes.
 • Het heeft een reinigende werking. Citroensap helpt bij het verwijderen van gifstoffen uit je lichaam. En zoals eerder al omschreven spoelt het maag en darmen schoon. Het citroenzuur zorgt ook voor een goede werking van de lever en werkt daarom ook ontgiftend.
 • Het helpt stress verminderen. Vitamine C is dé antistress vitamine, een goed idee om daar je dag mee te beginnen!
 • Het gehydrateerd je lichaam. Dat komt meer door het water dan door het beetje citroen sap natuurlijk. Het is heel belangrijk om de vochtbalans op peil te houden. Helemaal nu de zomer er weer aan komt!
 • Het zorgt voor een stralende huid. Citroenen zitten vol antioxidanten die schade door vrije radicalen helpen voorkomen. Hierdoor worden rimpels en andere oneffenheden een stuk minder. Ook gewoon meer water drinken kan je helpen aan een mooiere huid.
 • Het zorgt voor een frisse adem. 

Nou wat een lijst met voordelen, iedereen aan het citroenwater! Drink smakelijk!Recept voor water met citroen:

Sap van een halve citroen + een glas lauwwarm water = opdrinken.
Tip: pers meteen een lading citroenen uit en vries het sap in als ijsklontjes. Zo heb je altijd vers sap op voorraad.

LET OP! Het zuur van citroen tast je tandglazuur aan. Mijn tandarts raadt aan om water met citroen met een rietje te drinken en daarna nog wat gewoon water door je mond te spoelen om het weer te neutraliseren. Het is ook aan te raden om minstens een half uur te wachten met tanden poetsen zodat je tandglazuur eerst weer kan herstellen.


Volg It’s a Food Life op Facebook | Instagram | Bloglovin’ | Twitter | Pinterest

Bezig met het ontgiften van je lichaam? Misschien heb je ook wat aan deze blogs:
Mijn september detox voor lichaam en geest
Detox je lichaam in de sauna
Detox avocado en quinoa salade

bron, bron

You Might Also Like

12 Comments

 • Reply
  Valerie
  29 april 2015 at 22:59

  Nooit geweten dat het zo veel voordelen heeft! En wat handig om het sap in te vriezen! Ik ga morgen meteen m’n slag slaan in de supermarkt! 😉

  • Reply
   Laura
   30 april 2015 at 09:07

   Hoi Valerie,
   Ik ben benieuwd of het je bevalt! Soms ga ik ook naar de markt en koop ik een hele batch, dat is vaak eens stuk goedkoper dan de supermarkt 😉
   groetjes, laura

 • Reply
  Patrick
  29 april 2015 at 23:16

  Hoi, dank voor je artikel.
  Wel een vraagje: ik lees overal lauwwarm water. Is dat gewoon iets warmer gedraaid kraanwater, of bijv. afgekoeld gekookt water? Ik heb altijd begrepen dat het warme water uit de kraan minder goed is.

  • Reply
   Laura
   30 april 2015 at 09:05

   Hoi Patrick,
   Ik drink het zelf met lauwwarm water uit de kraan. Kokend water vind ik te heet want ik wil het meteen op kunnen drinken. Sommige mensen kiezen er voor om bronwater te gebruiken omdat ze dat schoner vinden.

   Groetjes, laura

 • Reply
  Sandra
  29 april 2015 at 23:19

  Wat grappig, ik heb precies hetzelfde ochtendritueel! Elke ochtend eerst een glas lauw warm water met citroen en daarna nog een glas lauw warm water. Naast dat het goed voor je is, vind ik het ook erg lekker!

  • Reply
   Laura
   30 april 2015 at 09:08

   Hey Sandra,

   Great minds think alike ;)Ik vind het ook lekker! In de zomer maak ik ook altijd zelf limonade met citroen en munt, ook erg lekker!
   groetjes, laura

 • Reply
  Barbara
  30 april 2015 at 08:27

  Misschien is het wel goed om erbij te zetten dat het wel verstandig is om het met een rietje te drinken, zodat er zo min mogelijk zuur in aanraking kan komen met he tandem. Een vriendin kreeg als advies dit te drinken. Ik zei toch wel met rietje? Nee, had die vrouw er niet bij gezegd en ze heeft mijn advies afgeslagen. Nu met veel spijt, want haar glazuur is enorm aangetast met alle problemen van dien.

  • Reply
   Laura
   30 april 2015 at 09:03

   Hoi Barbara,
   Ja je hebt helemaal gelijk! Ik drink het zelf ook altijd met een rietje maar ben het vergeten er bij te zetten. bedankt voor je tip! Is het wel goed gekomen met je vriendin? vervelend zeg.

   Groetjes, laura

 • Reply
  Patricia
  7 mei 2015 at 09:19

  Beste Laura, mag het ook citroensap uit een flesje zijn of liever verse citroenen?
  Bedankt voor je reactie.
  Groetjes!

  • Reply
   Laura
   7 mei 2015 at 13:44

   Hallo Patricia,

   Het liefst wel het sap van verse citroenen, dan zijn alle vitamines en mineralen het best intact.
   Groetjes laura

 • Reply
  Anna
  13 april 2017 at 14:13

  Is het belangrijk om de citroensap ook echt helemaal op je nuchtere maag te drinken?
  Of kun je het ook gewoon naast je ontbijt nemen?

  • Reply
   Laura
   15 april 2017 at 14:30

   Hoi Anna, Het beste is om het wel op een nuchtere maag te drinken. Hierdoor kan het citroensap beter helpen om je lichaam te ontzuren. Het brengt namelijk je spijsvertering op gang en zal ook later op de dag helpen met verbranding van voedingsstoffen. Ik hoop dat je iets aan mijn antwoord hebt en anders hoor ik het graag! Liefs, Laura

  Leave a Reply