Blog/ Gezondheid

Wat een voedingsdagboek je leert over je eetgedrag

wat een voedingsdagboek je leert over je eetgedrag | It's a food life

Laatst schreef ik een kort blog over hoe je een voedingsdagboek maakt. In een paar stappen liet ik je zien hoe je zo’n dagboek invult en nu zal ik eens wat vertellen over de voordelen van een eetdagboek. Want ja, je moet er natuurlijk wel iets aan hebben! Do not worry my friends, het bijhouden van wat je eet en drinkt kent verschillende voordelen.

De voordelen van een voedingsdagboek:

 1. Je krijgt inzicht in HOEVEEL je eet.

  Wist je dat we onszelf soms laten geloven dat we iets niet gegeten hebben of dat we minder eten dan dat we werkelijk doen? Doordat je precies invult hoeveel je eet wordt je je meer bewust van je portie grootte. Misschien denk je dat je genoeg groente eet maar zie je in je dagboek dat je bij lange na niet aan die 200 gram groente op een dag komt. Wat je dan wel lukt is om gedurende de dag onbewust een stuk of 5 mini snickers op te snoepen, terwijl je er voor je gevoel maar eentje op hebt bij de koffie (guilty).

 2. Je wordt je meer bewust van WAT je eet.

  Zo kan je besluiten om in de toekomst betere keuzes te maken over het soort voedingsmiddelen dat je in je mond stopt. Misschien eet je wel heel eenzijdig en kan je jezelf aanleren om meer te variëren.

 3. Je wordt je meer bewust van WAAROM je eet.

  Ook de vraag waarom je eet is heel belangrijk. Eet je omdat je daadwerkelijk honger hebt of puur uit verveling? Als je merkt dat het laatste vaak gebeurt kan je proberen om dat te voorkomen door voordat je wat eet stil te staan bij je lijf. Heb je echt honger of heb je gewoon niks te doen? Zoek afleiding. Dat geldt ook voor emotie-eten. Merk je op dat je meer eet als je verdrietig bent? Probeer dan troost te vinden in iets anders. Praat er met iemand over, ga een stuk wandelen of leef je uit in de sportschool.

 4. Je ziet of bepaalde gebeurtenissen of dagen invloed hebben op jouw eetgedrag.

  Als jij inziet dat je je ontzettend te buiten gaat op een verjaardag (want het is immers feest..) kan je kiezen om de dag ervoor of erna te compenseren door niet te snacken en extra veel groente en fruit te eten. Ik merk dat ik op de dagen dat ik thuis studeer of werk wel vaak lunch met een grote salade maar dat ik ook vaker richting keuken loop om te kijken of er nog iets te eten is. Wat mij dan helpt is om genoeg gezonde snacks op voorraad te hebben zodat ik, als ik bij de vijfde tocht naar de keuken toch bezwijk, kies voor de worteltjes of wat olijfjes.

 5. Je leert hoe anderen je eetgedrag beïnvloeden.

  Als je partner standaard een tweede portie neemt bij het avondeten ben je eerder geneigd zelf ook nog een tweede bord vol te scheppen. Terwijl je als je alleen eet dat niet doet. Eigenlijk heb je dat tweede bord dus helemaal niet nodig! Ook als je bij anderen eet kan je je eetgedrag opeens aanpassen. Zo weet ik dat ik bij anderen vaak wel een toetje eet, terwijl ik dat thuis eigenlijk nooit doe. Dat is niet erg, maar ik ben me er wel van bewust en ik probeer nu wel na te gaan of ik het voor mezelf doe en of ik er echt zin in heb. Tenzij er ijs in het spel is, dan hoef ik er niet over na te denken.

 6. Je kan zien hoe je reageert op bepaalde ingrediënten.

  Als jij merkt dat je je op en top fit voelt na een bak rauwkost besluit je misschien wel om vaker rauwe groenten te eten. Ook is het een goede manier om allergieën te ontdekken. Misschien krijg je elke keer na het eten van een boterham wel buikpijn of voel je je bozig na het drinken van een biertje. Daarnaast is het ook een goede methode om erachter te komen waarom je op de ene dag meer eet dan op de andere dag. Als ik een dag niet goed ontbeten heb dan kan ik zo de hele dag door snacken. Terwijl een vezel- en eiwitrijk ontbijt ervoor zorgt dat ik én langer verzadigt ben en minder ‘tussendoor trek’ heb gedurende de dag.

 7. Het verhoogt je zelfbeheersing en helpt je afvallen.

  Het heet niet voor niets een dagboek, als jij niet wilt dat iemand anders ziet wat jij allemaal eet dan hoeft dat niet (behalve als je het in opdracht doet van een voedingscoach of diëtist natuurlijk). Maar omdat je weet dat je alles wat je eet moet opschrijven denk je waarschijnlijk wel een tweede keer na over die muffin of dat tweede bord chinees. Zo helpt een voedingsdagboek je ook bij het afvallen.

Meer weten over leefstijlcoaching? Kijk vooral even naar de It’s a food life coaching programma’s.

Volg It’s a Food Life op Facebook | Instagram | Bloglovin’ | Twitter | Pinterest

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply