Blog/ Gezondheid

Waarom bewegen gezond voor je is.

Mentale en sociale voordelen van geregeld bewegen

Er is een nieuwe hype. De ik-train-me-suf-hype, of wasbord-rage zoals de Telegraaf het noemt. Op Instagram en Pinterest vliegen de foto’s van strakke afgetrainde lichamen me om te oren. Sixpack hier, biceps – waar popeye jaloers op zou zijn – daar. Knap? Zeker! Mooi? Prachtig! Echt nodig om gezond te zijn? Nee.

Begrijp me niet verkeerd, ik vind het mooi. Ik vind het kicken dat steeds meer vrouwen hun kracht laten zien en hun spieren durven te showen. Ik snap dat het voor veel mensen een positieve motivatie (of fitspiratie) is. Maar laten we niet vergeten dat je keihard moet werken om er zo uit te kunnen zien. Voeding, sport, rust; alles is uitgebalanceerd. En dan ook nog eens zes dagen in de week, soms twee keer per dag, sporten.

Elke keer als ik die foto’s voorbij zie komen denk ook ik: ok Lau jij moet dit ook kunnen en je gaat er vanaf nu keihard voor trainen en gezond eten! En dan ga ik mijn eten weer bijhouden in My Fitness Pal en plan ik zes dagen in de week een sportmoment. Om vervolgens weer zwaar teleurgesteld in mezelf te zijn wanneer het me een week niet lukt om 6x te sporten of al mijn macro’s bij te houden. Fail! Dit resulteert weer in passief en sportschool vermijdend gedrag; “Het lukt me toch niet, dus laat maar zitten.” Daar hebben we dat fijne visuele cirkeltje weer.

Dus gister toen ik mij weer uber rot voelde omdat ik al 5 dagen (!) niet had gesport ging ik even in gesprek met mezelf. Dat is niks geks, dat doe ik wel vaker. Ik zocht het antwoord op de volgende vragen: Waarom sport ik? Sport ik voor mijzelf of voor de buitenwereld? Het kritische stemmetje begon meteen te schreeuwen: “Voor die sixpack! Want dan pas zal je gelukkig zijn!” “Omdat mensen je dan zullen waarderen en je serieus zullen nemen!” “Omdat je anders dik en lelijk bent!” Bullshit natuurlijk.

Er was een tijd dat sporten voelde als noodzaak, maar niet omdat ik perse een een sixpack wilde hebben. Ik sportte omdat het mijn hoofd leeg maakte, omdat ik er energie van kreeg en omdat het mij in contact bracht met mijn lijf. Lichamelijke inspanning bracht mij in balans terwijl al het andere uit balans was. Daarom sport ik. Voor mijzelf en voor mijn eigen gezondheid.

Mentale en sociale voordelen van geregeld bewegen

Iedereen heeft een eigen reden om te sporten; of je nu traint voor een sixpack, om af te vallen of om meer te kunnen eten (yes sir!). Zorg dat je sport voor jezelf en voor je eigen gezondheid. Niet omdat je wil voldoen aan één of ander schoonheidsideaal. Onderstaand lijstje is misschien saaier dan een paar mooie sixpack foto’s maar laten we ff eerlijk wezen.. Gezondheid is de grootste motivator. Toch?

Waarom bewegen goed voor je is:

  • Minder kans op hartziekten;
  • Betere bloeddoorstroming en minder kans op te hoge bloeddruk;
  • Lager cholesterolgehalte;
  • Minder kans op diabetes (type 2) en darmkanker;
  • Beter dagelijks welzijn in geval van chronische aandoeningen zoals artritis of osteoporose;
  • Betere conditie van beendergestel, spieren en gewrichten;
  • Minder rugpijn;
  • Meer uithouding, kracht, lenigheid en evenwicht;
  • Bij ouderen: meer kracht, meer beweeglijkheid, minder vermoeidheid en minder kans op vallen;
  • Gezonder lichaamsgewicht;
  • Meer levensenergie;
  • Minder kans op hospitalisatie, doktersbezoeken en medicatie.

Mentale  en sociale voordelen van geregeld bewegen

  • Minder gevoelens van angst en depressie;
  • Meer mentaal welbevinden en minder stress;
  • Meer levensenergie;
  • Meer sociaal contact en sociale steun;
  • Meer kans op latere sportparticipatie. Sedentaire mensen willen niet meteen sporten of hebben een tussendrempel nodig om te beginnen sporten.

Bron: 10000stappen.be

Daarom is bewegen goed voor je! Het menselijk lichaam heeft gewoon beweging nodig, en het mooie is dat je helemaal niet dagelijks een uur in de sportschool hoeft te zweten om van deze gezondheidsvoordelen te ervaren. Hieronder vindt je de Nederlandse Norm Gezond Bewegen, opgesteld door het Nederlandse Instituut Gezond Bewegen. De NNGB is vooral gericht op het onderhouden van gezondheid. Deze norm definieert een minimaal niveau van bewegen dat nodig is om gezondheidswinst (zie hierboven) te behalen. De fitnorm geeft aan hoe vaak en hoe lang iemand intensief moet bewegen om de cardiovasculaire conditie op peil te houden (hart, bloedvaten en longen).

De Nederlandse Norm Gezond Bewegen (NNGB)

Jeugdigen (4-17 jaar): Dagelijks in totaal minimaal één uur ten minste matige lichamelijk activiteit waarbij minimaal twee keer per week kracht-, lenigheid- en coördinatieoefeningen voor het verbeteren of handhaven van de lichamelijke fitheid.

Volwassenen (18-55 jaar): In totaal minstens een half uur per dag minimaal matig intensieve lichamelijke activiteit, op minimaal 5 dagen per week. Matig lichamelijk actief betekent voor volwassenen bijvoorbeeld stevig wandelen (5 km/uur) of fietsen (16 km/uur).

Ouderen (55+): Dagelijks in totaal een half uur matig intensief bewegen op minimaal 5, maar liefst 7 dagen per week. Voor niet-actieven, met of zonder beperking, is elke extra hoeveelheid lichaamsbeweging zinvol, onafhankelijk van intensiviteit, kracht, frequentie en type.

Fitnorm

Naast voldoende bewegen is het ook van belang om fit te zijn en te blijven. Fitheid heeft los van voldoende lichamelijke activiteit een positieve invloed op de gezondheid. De fitnorm: minimaal 3 keer per week 20 minuten zwaar intensief bewegen. Terwijl bij matige intensieve beweging praten nog goed mogelijk is, versnellen bij zware intensieve beweging de ademhaling en de hartslag zodanig dat overgegaan wordt op korte zinnen.


Volg It’s a Food Life op Facebook | Instagram | Bloglovin’ | Twitter | Pinterest

Bron: Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen: onafhankelijk kennisinstituut dat de maatschappelijke waarde van sport en bewegen bewijst, vergroot en verzilvert.

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply
    Chris
    4 juni 2015 at 10:50

    OK…ik ben weer overtuigd. vanavond de sportschool weer in!

  • Leave a Reply