Blog/ Gezondheid

Merel vertelt over vegetariër zijn

Over vegetarier zijn Blije koe

Door Merel – Hallo allemaal. Ik ben Merel en ik eet al bijna een decennium vegetarisch. Laura vroeg me om één keer per week een vegetarisch recept met jullie te delen. Dit doe ik uiteraard graag, want ik hou van 1) foodblogs, 2) schrijven, 3) koken en 4) mensen mijn kooksels opdringen. Ik zal eerst wat vertellen over het vegetariër zijn.

foto merel 1

Vrees niet, ik ben niet een hele vervelende, opdringerige vegetariër – al zeg ik het zelf. Ik ben geen gepassioneerd tofuvertegenwoordiger, houd op feestjes geen oeverloze monologen over de wreedheid van de bio-industrie en ik ga niet theatraal kokhalzen zodra iemand een biefstuk aansnijdt (ok, misschien een beetje als er veel vet en bloederigheid uitstroomt). Wel vind ik het belangrijk dat mensen zich bewust zijn van wat ze eten en met een beetje respect met de natuur omgaan. Ik vind het altijd lastig om te moeten uitleggen waarom ik vegetariër ben geworden. Het is namelijk nooit een weloverwogen, moeilijke beslissing geweest.

Op een dag besefte ik me dat vlees gemaakt werd van dieren (helder licht dat ik ben).

Ik houd van dieren, dus waarom zou ik ze laten doden en door de lasagne gooien? Deze reden is echter niet goed genoeg voor een select groepje betweters, dat je tegen wil en dank wel eens treft op feestjes en dat alles op alles zet om je onderuit te maaien met zoveel mogelijk pro-vlees argumenten (dit zijn doorgaans dezelfde mensen die naar een schilderij van Kandinsky kijken en zeggen dat zij dit ook wel zouden kunnen maken). Zij schijnen echter te vergeten dat ik niet aan iedereen een verklaring hoef af te leggen voor de keuzes die ik maak en dat ik me na 10 jaar van vega-zijn echt niet spontaan bekeer na het aanhorenvan wat kapsalonlofredes en epische frikandelbetogen. Om toch wat meer argumenten te verzamelen voor vegetarisch eten, heb ik onderzoek gedaan op internet en een aantal redenen en informatie hieronder op een rijtje gezet.

Voordelen van Vega zijn.

1. No animals were harmed

Persoonlijk vind ik het een fijn idee dat er geen dier is omgelegd voor mijn maaltijd. Dit is dan ook mijn voornaamste reden om geen vlees te eten. Hoe je het ook wendt of keert: de bio-industrie is niet gezellig. Te kleine hokken, vreemde medicijnen, aangepast voedsel, pijnlijke ingrepen en nadat ze door een machinale slachtmachine zijn gehaald is de laatste rustplaats een vuilnisbak achter de supermarkt. Want ja, overproductie. Dit klinkt misschien cru, maar het is wel de waarheid en niet perse iets wat vegetariërs verzinnen om zoveel mogelijk zieltjes te winnen. Vandaag de dag is het gewoonweg niet nodig om dieren te eten; Er zijn genoeg vervangers.

2. Goed voor de wereld

Als je een milieufanaat bent, dan ligt vegetarisch eten wellicht in je straatje. De wereldwijde uitstoot van broeikasgassen van veehouderijen staat op gelijke voet met die van de transportsector. Ook doet de verzurende mest het landschap weinig goeds. Voor de productie van vlees is meer voeding nodig dan het uiteindelijk in voeding oplevert. Denk aan het water, graan, soja en brandstof die in (de productie van) het dier worden gestopt. Krom, helemaal gezien de oneerlijke voedselverdeling in de wereld.

Ja maar…
Mensen die geen vlees eten missen vitamines.
De voornaamste voedingsstoffen die een niet-vleeseter zou missen zijn ijzer, zink, vetten, eiwit, vitamine B1, B6 en B12. Deze stoffen zitten echter ook onder andere in peulvruchten, noten, sojaproducten en eieren. Als je dus een beetje let op je eten kom het echt wel goed met je vitamientjes.

Ik ben ook nog altijd niet gestorven aan scheurbuik.

Neem voor meer informatie een kijkje op bijvoorbeeld voedingscentrum.nl.

Hoe zit het met stremsel, gelatine of leer?
Er bestaan bepaalde producten die voortkomen uit de slacht van dieren, zoals stremsel (wordt gebruikt om melk in te dikken bij de productie van kaas en wordt gewonnen uit de magen van geslachte kalveren) en gelatine (bindmiddel dat vaak voorkomt in snoep en toetjes en wordt uit de huiden en beenderen van vee gehaald). Leer is eenzelfde soort product. Voor deze kwestie geldt: doe wat je het beste lijkt. Stremsel, gelatine en leer zijn bijproducten van de slacht; Dieren worden niet puur voor de winning ervan gedood. Wil je je echter geheel onthouden van dierlijke producten, dan is het een goed idee om eens op de ingrediëntenlijst van je desserts, winegums en Maaslanderplakken te kijken. Sta je voor een goed milieu, dan moet je de productie van plastic schoenen tegen die van leren exemplaren afwegen. Gezien leer minder snel slijt dan plastic zou je als environmentalist naar leer kunnen neigen. Ikzelf eet wel dierlijke bijproducten en draag (met mate) leer. Als ik de keuze heb tussen een toetje mét gelatine en eentje zonder, dan kies ik uiteraard voor de laatste.

Vegetarisch dieet = saai konijnenvoer.
Wellicht klopt dit als je de gemiddelde maaltijd voor je ziet als ‘aardappels, groente, vlees’. Als je vlees uit dit plaatje wegdenkt, blijft er inderdaad weinig spannends over. Gelukkig is het gemiddelde huishouden deze traditionele maaltijd allang ontstegen en zijn er heel wat keukens (Italiaans! Indiaas! Thais!) die meer te bieden hebben dan een hoopje troosteloze aardappels dat papperig voor zich uit ligt te staren. Overigens niets tegen aardappels hoor. Ik eet ze graag geroosterd, gebakken of verwerkt in een soep.

Vegetarisch koken is moeilijk en tijdrovend.
Wij kennen elkaar duidelijk niet zo goed. Af en toe lang koken is leuk, maar over het algemeen ben ik na een dag werken te lui om meer dan 15 minuten aan een avondmaaltijd te besteden. Dit betekent niet dat ik ongezond of een slappe hap eet. Ik stel voor dat je deze blog blijft volgen voor inspiratie!

Volg It’s a Food Life op Facebook | Instagram | Bloglovin’ | Twitter | Pinterest

Er staan onwijs veel lekkere vegetarische recepten op It’s a Food Life zoals:
Vegan Tempeh foodbowl
Veggie burgers met gegrilde courgette
Ovenschotel van rösti met zuurkool en spruitjes

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply
  Nikki
  13 april 2015 at 15:57

  Chapeau!

 • Reply
  stef
  13 april 2015 at 17:17

  You go girl!! ik kijk uit naar de recepten !!

 • Reply
  Agnes
  13 april 2015 at 21:50

  Leuk om weer een keer iets Merelesques te lezen!!

 • Reply
  Juul
  14 april 2015 at 06:03

  Leuk om te lezen!

 • Leave a Reply