Blog/ Gezondheid

5 tips voor een snelle stofwisseling

5x je stofwisseling versnellen | It's a Food Life

Toen ik stopte met roken was ik als de dood om aan te komen. Want dat zie je nogal eens gebeuren toch? Iemand stopt met roken en de kilo’s vliegen eraan. Dat heeft alles te maken met je stofwisseling. Roken verhoogt namelijk je stofwisseling en als je stopt..? Juist! Dan vertraagd je metabolisme. Nou is je gewicht NOOIT een goede reden om te blijven roken. Er bestaan namelijk NUL-ZERO-NADA goede redenen om te blijven roken. Sterker nog, als je een beetje je best doet is het niet eens nodig om aan te komen. Er zijn namelijk ook manieren waarop je je stofwisseling kan versnellen. Met onderstaande tips is het mij gelukt om niet aan te komen toen ik stopte met roken. Zo zorg je ervoor dat je een betere verbranding hebt gedurende de dag.

1. Ontwikkel spiermassa

Spieren verbranden meer calorieën dan vet, ook in rust. Hoe meer spiermassa je hebt, hoe meer je verbrandt.  Een halve kilo spier verbrandt ongeveer 5-6 calorieën in rust. Ter vergelijking; een halve kilo vet verbrandt ongeveer 2 calorieën in rust. Reken maar uit! Ik heb altijd veel aan sport gedaan maar toen ik – na het stoppen met roken – mij meer ging focussen op krachttraining zag ik veel sneller resultaat. Het krachthonk in dus!

Een intensieve cardio training van een half uur moet je ook niet onderschatten trouwens. Het levert misschien niet zoveel spiermassa op maar de uren na een intensieve cardio workout verbrandt je wel meer calorieën. Een goede combinatie van krachttraining en cardio zorgt ervoor dat je je metabolisme kan boosten. Kies voor korte intensieve cardio trainingen zoals HIIT of een interval training.

2. Drink water

Ik heb het al vaker gezegd; water is echt het meest gezonde drankje dat er is. Water zorgt er onder andere voor dat alle lichaamsprocessen goed worden uitgevoerd, dat je organen hun werk kunnen doen en water zorgt ervoor dat afvalstoffen en lichaamsvreemde stoffen worden afgevoerd. Dat laatste is vooral belangrijk voor de stofwisseling. Genoeg water drinken is dus ontzettend belangrijk!

Vind je gewoon water een beetje saai? Maak dan water met een smaakje. En uit onderzoek is trouwens gebleken dat ook groene thee de stofwisseling versnelt. Dus af en toe een glas water vervangen voor een lekkere mok groene thee is ook een prima idee.

5x je stofwisseling versnellen | It's a Food Life

3. Eet regelmatig en eet eiwitten

Regelmatig eten kan je helpen om gewicht te verliezen en je stofwisseling te versnellen. Ik raad ook altijd aan om – vooral als je wilt afvallen – tussendoortjes te eten, zo blijft je stofwisseling op gang en krijg je minder snel honger. Elke keer als je een gezond tussendoortje eet, activeer je je schildklier waardoor je verbranding op gang komt. Kies wel echt voor gezonde tussendoortjes zoals fruit, ongebrande noten of zelfgebakken bananenbrood. Een tussendoortje bevat zo’n 60-100 calorieën.

Kies ook vooral voor eiwitten als tussendoortjes, maar ook in je grotere maaltijden. Eiwitten zijn moeilijker af te breken dan vetten of koolhydraten, de afbraak van eiwitten kost dus meer energie. Als je ’s avonds nog wilt snacken kies dan ook voor eiwitten. Dat zorgt ervoor dat je lichaam de energie voor basisactiviteiten uit vetverbranding moet halen. Daarnaast beweeg je ’s avonds minder en is het dus moeilijker om gegeten suikers nog te verbranden. Maar een evenwichtig voedingspatroon is natuurlijk de basis. Focus je nooit alleen maar op één bepaalde voedingsstof.

4. Ontbijt iedere ochtend

Begin je dag goed en geef je stofwisseling een kickstart door goed te ontbijten. Je stofwisseling staat ’s nachts op een laag pitje, ook al gebeuren er voldoende lichaamsprocessen tijdens je slaap (zie punt 5). Door te ontbijten geef je je lichaam weer brandstof om actief te worden. Ontbijt zorgt ervoor dat je stofwisseling op gang komt. Vergeet de smoesjes om niet te ontbijten en doe je lijf  en stofwisseling een lol.

5. ZzZzz Slaap

Slaap is ontzettend belangrijk voor je gezondheid en ook voor je stofwisseling. Onderzoek toont aan dat slaaptekort negatieve gevolgen kan hebben voor metabolische en cardiovasculaire gezondheid. Ik denk dat veel mensen onderschatten hoe belangrijk een goede nachtrust is. Er gebeurt ontzettend veel tijdens je slaap! Slaap helpt je lichaam herstellen en nieuw (spier)weefsel aan te maken. Daarnaast worden het groeihormoon en cortisol in je slaap aangemaakt, die invloed hebben op je suikerspiegel. Pak dus voldoende uurtjes ZzZzz!


Volg je It’s a Food Life al?

Facebook | Instagram | Bloglovin’ | Twitter | Pinterest

5 anti-kater tips
3 tips voor meer zelfvertrouwen
9 tips om je herfstdip te verslaan

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply