Blog/ Gezondheid

5 tips voor een snelle stofwisseling

5x je stofwisseling versnellen | It's a Food Life

Wist je dat diëten je stofwisseling vertragen? Je doel van het dieet is om gewicht te verliezen maar uiteindelijk  maakt diëten gewicht verliezen juist moeilijker. Jarenlang op dieet geweest en nu een vertraagd metabolisme? Er zijn gezondheid bevorderende manieren waarmee je je stofwisseling weer op gang krijgt

1. Ontwikkel spiermassa

Spieren verbranden meer energie dan vetmassa, ook in rust. Hoe meer spiermassa je hebt, hoe meer je verbrandt.  Een halve kilo spier verbrandt 3x meer energie in rust dan vetmassa.

Een intensieve cardio training van een half uur moet je ook niet onderschatten trouwens. Het levert misschien niet zoveel spiermassa op maar de uren na een intensieve cardio workout verbrandt je wel meer calorieën. Een goede combinatie van krachttraining en cardio zorgt ervoor dat je je metabolisme kan boosten. Kies voor korte intensieve cardio trainingen zoals HIIT of een interval training.

2. Drink water

Ik heb het al vaker gezegd; water is echt het meest gezonde drankje dat er is. Water zorgt er onder andere voor dat alle lichaamsprocessen goed worden uitgevoerd, dat je organen hun werk kunnen doen en water zorgt ervoor dat afvalstoffen en lichaamsvreemde stoffen worden afgevoerd. Dat laatste is vooral belangrijk voor de stofwisseling. Genoeg water drinken is dus ontzettend belangrijk!

Vind je gewoon water een beetje saai? Maak dan water met een smaakje. 

5x je stofwisseling versnellen | It's a Food Life

3. Eet regelmatig en wanneer je honger hebt

Regelmatig eten kan je helpen om je metabolisme op gang houden. Als je op dieet bent eet je vaak te weinig en zijn er allemaal regeltjes die jou vertellen wat en wanneer je moet eten. Je luistert niet meer naar je lichaam. Je eet niet wanneer je honger hebt.

Als je eet wanneer je honger hebt maakt je lichaam zich klaar om eten te ontvangen. Misschien herken je dit wel: je hebt een tijdje niet gegeten en voelt een gerommel in je maag, als je aan eten denkt krijg je opeens meer speeksel in je mond. Dit is je lichaam dat zich klaar maakt om eten te ontvangen! Speeksel is namelijk een onderdeel van het spijsverteringsproces. De enzymen in speeksel verteren koolhydraten.

Dus eet wanneer je honger hebt, en eet tussendoortjes gedurende de dag.

4. Ontbijt iedere ochtend

Begin je dag goed en geef je stofwisseling een kickstart door goed te ontbijten. Je stofwisseling staat ’s nachts op een laag pitje, ook al gebeuren er voldoende lichaamsprocessen tijdens je slaap (zie punt 5). Door te ontbijten geef je je lichaam weer brandstof om actief te worden. Ontbijt zorgt ervoor dat je stofwisseling op gang komt. Vergeet de smoesjes om niet te ontbijten en doe je lijf  en stofwisseling een lol.

5. ZzZzz Slaap

Slaap is ontzettend belangrijk voor je gezondheid en ook voor je stofwisseling. Onderzoek toont aan dat slaaptekort negatieve gevolgen kan hebben voor metabolische en cardiovasculaire gezondheid. Ik denk dat veel mensen onderschatten hoe belangrijk een goede nachtrust is. Er gebeurt ontzettend veel tijdens je slaap! Slaap helpt je lichaam herstellen en nieuw (spier)weefsel aan te maken. Daarnaast worden het groeihormoon en cortisol in je slaap aangemaakt, die invloed hebben op je suikerspiegel. Pak dus voldoende uurtjes ZzZzz!


Volg je It’s a Food Life al?

Facebook | Instagram | Bloglovin’ | Twitter | Pinterest

5 anti-kater tips
3 tips voor meer zelfvertrouwen
9 tips om je herfstdip te verslaan

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply