Blog/ Gezondheid/ Persoonlijk

Leren loslaten + mindfulness oefening

Mindfulness oefening | It's a Food Life

Shit. Mijn personal assistent (lees: samsung galaxy) liet mij weten dat ik nog een half uur de tijd had om ontbijt naar binnen te proppen, mascara op mijn gezicht te smeren, studie spullen te pakken, de hond uit te laten, goed mijn tanden te poetsen en naar de tandarts te fietsen. Net toen ik had besloten om vooral GEEN STRESS te ervaren die dag. Thanks universum, grote vriend van me!

Dit was gister, de dag dat ik actief begon aan mijn nieuwe uitdaging: loslaten. Deze uitdaging nam ik heel serieus want mijn stressmeter slaat de laatste tijd hoog uit, veel te hoog. Ik heb het niet over wat gezonde spanning maar echt over alles verziekende stress. Ken je dat? Het soort stress dat mij 1) ongezond, 2) chagrijnig (sorry Chris), 3) slecht functionerend en 4) zeer ongelukkig maakt. Maandag zakte mijn gemoedstoestand tot een dieptepunt en daarom was het tijd voor actie.

Vicieuze cirkel van negatieve gedachten

Na jaren therapiesessies heb ik genoeg technieken in mijn broekzak zitten om met deze stress en dipmomenten om te kunnen gaan. Toch is het nog steeds verdomde lastig om daar –in real life- naar terug te grijpen. Helemaal als ik eenmaal in mijn ik weet dat ik over mijn grenzen heen ga maar ik kan echt niet meer stoppen want ik moet nog zo veel doen en anders stel ik niks voor stressmodus zit. Dan ben ik eigenlijk al te ver om helder na te denken en ik kan donder op zeggen dat ik te gronde ga. Als die inzinking zich dan eindelijk manifesteert heb ik (helaas) mensen om mij heen nodig die mij even een pets in mijn gezicht geven. Niet echt natuurlijk, maar zo voelt het wel. Ik kan namelijk niet veel anders meer dan huilen en kreten als ‘de hele wereld is kut’, ‘alles mislukt’ en ‘het heeft geen zin meer’ roepen.

Je kan je misschien wel indenken dat juist dat moment voelt als een grote mislukking. Want ik weet het donders goed dat ik te ver ga, mijn lichaam en geest laten dit zeer duidelijk aan mij merken. Als het mij dan na al die therapiesessies nog steeds niet lukt om terug te grijpen naar de ‘hoe zorg ik goed voor mijzelf’-technieken, voel ik mij zwaar mislukt. En dan wordt het gevaarlijk, want het gevoel van mislukken zorgt er bij mij voor dat ik perfect wil presteren. De stemmetjes van perfectionisme en hoge eisen gaan nóg harder schreeuwen en dat maakt het nog moeilijker om daartegenin te gaan.

Heb je het door? Dat is een gevaarlijke vicieuze cirkel waar ik in terechtkom. Een cirkel die mij steeds verder van mijzelf afdrijft. Het is heel belangrijk om die cirkel te doorbreken en om die gedachten een halt toe te roepen. Ik weet inmiddels dat ik niet de enige ben die hier last van heeft. Iedereen heeft zijn onzekerheden en helaas kwetteren juist die onzekerheden het hardst.

Quote Jon Kabat-Zinn | It's a Food Life

Anti-stress actie: mindfulness oefening

Ik zal nu dieper ingaan op één van de technieken die ik gebruik om weer terug bij mezelf te komen, wat er uiteindelijk voor zorgt dat ik mijn stress kan los laten.

Mindfulness is een staat van actieve, open aandacht op het heden. Wanneer je je bewust bent, observeer je je gedachten en gevoelens van een afstand, zonder te oordelen of het goed of slecht is.

Mind-Full-of-Mindful | It's a Food Life

Ik weet dat sommige mensen mindfulness direct in het hokje ‘zweverige shizzle’ zullen plaatsen. Dat geeft niks hoor, als jij je daar beter bij voelt moet je dat lekker doen. Maar weet je wat het mooie is? Mindfulness is niet zweverig! Het brengt je juist terug naar NU, met beide benen op de grond. Vooral wanneer ik veel stress of onrust ervaar kan een mindful momentje mijn lichaam en geest kalmeren.

Ok, ik ga je nu een mindfulness oefening geven die je in staat stelt om de automatische piloot uit te schakelen en weer contact te maken met het huidige moment. Het is een manier om om te gaan met ervaringen en gedachten die een sterk beroep doen op je aandacht zoals: “alles moet perfect anders vergaat de wereld.”

mindfulness oefening - Drie minuten ademruimte

Drie minuten ademruimte

Breng jezelf naar het moment door rustig op een stoel op kruk te gaan zitten, met een rechte rug, sluit je ogen en focus je een paar seconden op je ademhaling. Houdt tijdens de oefening je aandacht zowel bij je gevoel als bij je ademhaling.

 1. Bewust worden. Observeer – breng je aandacht naar je innerlijke ervaring en merk op welke gedachten, emoties en gevoelens er zijn.Beschrijf, erken en benoem – breng je ervaringen onder woorden. Welke gedachten gaan er door je hoofd? Welke emoties voel je? Welke lichamelijke gewaarwordingen zijn er op dit moment? Merk op wat er op dit moment is. Wat het ook is. Zonder te oordelen.
 2. De aandacht terug brengen. Breng nu je volle aandacht naar je ademhaling, de fysieke gewaarwording. Volg de ademhaling de hele weg in en de hele weg uit. Voel hoe deze lucht je borstkas en buik in beweging zet.
 3. Uitbreiding van de aandacht. Breid nu je aandacht uit van de ademhaling naar het voelen en ervaren van het lichaam als geheel, naar je houding en je gezichtsexpressie.Na drie minuten open je je ogen. Hello sane new world!

Let it go. Let it gooooo

Soms lukt het mij heel makkelijk om de rust te vinden en dan voel ik mij direct relaxter en gezonder. Maar soms vervloek ik die rot ademhaling en gedachten en sta ik het liefst na 3 seconden al op. Het gaat er om dat je blijft proberen. Oefenen, oefenen, oefenen. Vooral in het begin kost het veel inspanning om bewust door het leven te gaan. Maar ik geloof echt dat mindfulness voor iedereen een fijne tool is om stress en onrust los te laten.

O, ik was op tijd bij de tandarts en had geen gaatjes.

Volg It’s a Food Life op Facebook | Instagram | Bloglovin’ | Twitter | Pinterest

You Might Also Like

6 Comments

 • Reply
  Anne Marie van Soest
  22 april 2015 at 21:27

  Thnx Laura voor dit helaas veel te herkenbare stuk…. Ik kan nu ook wel wat hulp gebruiken en ga alvast met deze oefening aan de slag. Zodra ik klaar ben in juni (we slagen samen, deal?!) meld ik me aan voor een cursus mindfulness!
  Succes de komende tijd, groetjes Anne Marie

  • Avatar foto
   Reply
   Laura
   23 april 2015 at 10:00

   Hey Anne Marie,
   Bedankt voor je reactie. Ik hoop dat deze oefening wat rust in je hoofd kan brengen. Neem een paar keer per dag een paar minuten de tijd, hoe vaker je even gaat zitten hoe makkelijker het zal worden.

   Ennuh we gaan zeker gewoon slagen! Komt helemaal goed 🙂
   groetjes

 • Reply
  Eline
  23 april 2015 at 13:37

  Mooi geschreven! Ik vind het echt knap van je dat je dit zo onder woorden kan brengen. Die ‘na 3 seconden willen stoppen’ ken ik maar al te goed. Maar wat jij zegt, blijven proberen. Dikke vette knuffel!

  • Avatar foto
   Reply
   Laura
   23 april 2015 at 13:49

   kusje op je neus!

 • Reply
  merel
  23 april 2015 at 13:51

  Herkenbaar en hulpvol! En goed geschreven.
  Wel jammer dat ik nu Frozenliedjes in mn hoofd heb ^^

  • Avatar foto
   Reply
   Laura
   23 april 2015 at 14:13

   You’re welcome 🙂

   Let it go, let it gooooooo. Can’t hold it back anymooooore

  Leave a Reply