Blog/ Gezondheid/ Happiness Project

Sunday zen: homemade kruidenbad

Sunday Zen: Zelf een kruidenbad maken | It's a Food Life

Een momentje voor mezelf. Ik ben er regelmatig aan toe… wat jij? Gewoon even niet nadenken, niks aan mijn hoofd en genieten van wat is. Als onderneemster en mama schieten deze momentjes er soms weleens bij in.  Maar ik weet ook hoe belangrijk het is om goed voor mezelf te zorgen, juíst als je het heel druk hebt. Een lekker warm kruidenbad is voor mij een heerlijke manier om even te ontspannen en de drukte te vergeten.

Homemade kruidenbad

Hoe maak je zelf een kruidenbad? Gelukkig is het heel makkelijk om zelf een kruidenbad te maken. Er zijn natuurlijk verschillende kruiden met verschillende uitwerkingen. Ik zet mijn favorieten op een rijtje:

♦ Kamille is een kalmerend kruid wat al heel lang gebruikt wordt als thee die de zenuwen kalmeert en spijsverteringsklachten verlicht. Ik drink het graag voor het slapen gaan, soms gemengd met lavendel. Kamille werkt dus zeer ontspannend maar heeft ook ontstekingsremmende, krampwerende en infectie-bestrijdende effecten. Heb je last van menstruatie krampen? Neem een lekker warm bad met kamille, dat zal je klachten verminderen.

♦ Lavendel heeft een rustgevende werking op het centraal zenuwstelsel. Ook bevorderd lavendel de galafscheiding van de lever. Een lavendelbad kalmeert en verfrist en helpt in het bijzonder tegen lage bloeddruk.

♦ Rozemarijn werkt stimulerend op het centraal zenuwstelsel en bevorderd goede doorbloeding. Daarnaast heeft rozemarijn een ontspannende werking bij kramp, doodt bacteriën en remt virussen. Dus wanneer je weerstand een zetje nodig heeft kan je een lekker rozemarijn kruidenbad nemen. Ook rozemarijn kan verlichting geven bij ‘vrouwenklachten’.

♦ Munt wordt al eeuwenlang gebruikt bij verlichting van maagklachten, verkoudheid en hoofdpijn. Ook kan munt spierpijn verzachten, helpen bij hoest en werkt het verkwikkend. Dus als je juist een oppepper nodig hebt kan je een lekker muntbad nemen.

Strooi een hand vol kruiden naar keuze in een kom en giet er kokend water overheen. Je kan ook verschillende soorten kruiden mengen. Laat de kruiden een minuut of tien intrekken. Zeef het water en voeg het vervolgens bij het warme badwater. Super makkelijk! Je kan natuurlijk ook etherische oliën gebruiken. Voeg zo’n 5 druppels toe aan een bad.

Tips voor een rustgevend kruidenbad zen-momentje:

♥ Creëer een fijne sfeer in je badkamer. Dim het licht en zet geurkaarsen zeer, of wat etherische olie in een bakje water naast het bad.

♥ Laat het bad vollopen, voeg het kruidenwater toe en adem de geuren een paar keer goed in.

♥ Ga lekker in bad liggen. Blijf zo’n 20 minuten liggen en probeer je hoofd wat leeg te maken. Probeer je bijvoorbeeld te focussen op het arme water op je lichaam.

♥ Laat de beeldschermen buiten de badkamer, lees een fijn tijdschrift of boek of doe gewoon even helemaal niks.

♥ Stap uit het bad en dep jezelf droog, neem hier de tijd voor. Misschien vind je het fijn om jezelf in te smeren met een lekkere lotion.

Ik heb mezelf voorgenomen er echt op te letten dat ik regelmatig mijn eigen zen momentjes creëer. Ik ben wel benieuwd naar jullie manieren om even tot jezelf te komen? Neem je ook een bad? Of ga je juist even wandelen? Vertel het in de comments!


Volg It’s a Food Life op Facebook | Instagram | Bloglovin’ | Twitter | Pinterest

Meer doen voor je gezondheid? Lees dan ook deze blogs:
Detox je lichaam in de sauna
De ramp van negatief denken
Ochtendritueel: water met citroen

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply