Slobber jij wel af en toe aan een warme mok bottenbouillon? Nee? Dan mis je dus echt iets. Bottenbouillon is hip. Heel hip want het is gezond. Maar wat maakt bottenbouillon nou zo hip gezond? Dat heb ik voor je uitgezocht en ik geef je gelijk een recept voor zelfgemaakte kippenbouillon zodat je zelf ook über hip en gezond kan worden. Hoe maak je kippenbouillon? Check het recept.
Oké even zonder gekheid. Het is nu dan wel een mega trend in Amerika om bottenbouillon te drinken om gezonder te worden maar eigenlijk weten we al heel lang dat bouillon goed is bij verkoudheid en griep. Ik heb het van huis uit meegekregen. Als we ziek waren dan stond er steevast een grote pan kippensoep te pruttelen op het fornuis.
Het heeft ook een tijdje geduurd voordat ik zelf bouillon ben gaan maken maar het is zo makkelijk dat ik het nu elke keer maak als wij een hele kip uit de oven eten. Dan bewaar ik het karkas en daar trek ik dan deze bouillon van. Die vers gemaakte bottenbouillon gooi ik dan in de vriezer en gebruik ik in plaats van bouillonblokjes dan als ik soep maak.
Wat maakt bouillon nou zo heilzaam en een mooi middel tegen griep en verkoudheid? Bottenbouillon is heel licht verteerbaar, wat welkom is bij ziekte en verkoudheid.
De gezondheidsvoordelen van bottenbouillon
- Versterking van immuunsysteem
- Versterking van spijsverteringssysteem en gezondheid van de darmen
- Gezondere gewrichten, spieren en pezen
- Gezonder uitziende huid dankzij collageen
- Sterkere botten
- Hogere inname van belangrijke mineralen zoals calcium, fosfor, magnesium en kalium
Kippenbouillon bevat veel cysteïne, een belangrijk aminozuur. Aminozuren zijn de kleinste eenheden van eiwitten – eiwitten zijn eigenlijk lange ketens van aan elkaar gekoppelde aminozuren. Cysteïne bevat zwavel en heeft een antioxidanten werking.
Kippenbouillon bevat ook veel collageen en gelatine. Collageen is een eiwit en zeer belangrijk voor het bindweefsel in het lichaam en houd de huid stevig en gezond.
Is bottenbouillon echt gezond? De meningen verschillen. Maar ik geloof wel in de kracht van bottenbouillon. Ik geloof sowieso in de kracht van pure en natuurlijke recepten en adviseer ook altijd om zelf aan de slag te gaan in de keuken. Trek zelf bouillon en gebruik dat als smaakmaker in plaats van bouillon blokjes.
Hoe maak je kippenbouillon? Ik geef je een makkelijk recept om kippenbouillon te maken. Je hebt enkel wat geduld nodig om dit recept voor kippenbouillon te maken want het moet enkele uren trekken.
Het recept voor kippenbouillon
Bereidingstijd: 10 minuten + 3 uur pruttelen
Ingrediënten:
– het karkas van 1 biologische kip
– 2 gele uien
– 3 teentjes knoflook
– 2 preien
– 2 grote wortelen
– 3 stengels bleekselderij
– 3 laurierblaadjes
– 5 zwarte peperkorrels
– 2 takjes tijm
– 2 takjes rozemarijn
– blaadjes van 4 takjes peterselie
– 3 liter water
Bereidingswijze:
Snijd de ui in tweeën (pellen hoeft niet). Pel de knoflook teentjes. Snijd de prei, wortelen en bleekselderij grof.
Doe alle ingrediënten in een soeppan, breng aan de kook en laat minstens 3 uur op laag vuur pruttelen. Schep indien nodig het schuim eraf.
Zeef de bouillon en laat volledig afkoelen en verwijder het vet. Vries de kippenbouillon in diepvrieszakjes in.
Volg It’s a Food Life op Facebook | Instagram | Bloglovin’ | Twitter | Pinterest
Probeer ook eens:
Aspergesoep met een bladerdeeg deksel (croûte)
Pho Bo: dé noedelsoep uit Vietnam
Knolselderijsoep met kastanjechampignons en peterselie olie
Heb je een recept van It’s a Food Life gemaakt? Leuk! Deel het via social media en tag @itsafoodlifenl & #proefhetleven dan kan ik je creatie bewonderen!
Bronnen: Voedzo – Dr Axe – Immune Health Sciene – Beautylab – Time
No Comments