Blog/ Gezondheid

5 anti-kater tips

5 anti-kater tips. | It's a Food Life

Vanavond is het zover, dan sluiten we het jaar af. Wat was het weer een bewogen jaar, met veel tranen maar ook met ontzettend veel liefde, gelach en mooie momenten. 2015 begon voor mij erg bijzonder. Die gekke vent van mij vroeg namelijk 1 minuut na 12 uur of ik met hem wilde trouwen. Natuurlijk wil ik dat! Dus zo begon mijn 2015… verliefd, geliefd en behoorlijk dronken.. Want het jaar afsluiten doen we vaak onder het genot van champagne of een ander drankje. Of meerdere drankjes. Lekker een avondje feesten, ik ben daar wel voor in! Maar die kater de volgende dag? Nah.. liever niet. Daarom 5 tips om een kater te voorkomen of in ieder geval te beperken…

Wat doet alcohol met je lichaam?

Alcohol is voor het lichaam een giftige stof en je lever is het orgaan dat alle lichaamsvreemde en schadelijke stoffen in ons bloed afbreekt. Het lukt je lever om ongeveer 1 tot 1,5 glas alcohol per uur af te breken. Drink je meer dan 1 glas alcohol per uur dan vermindert je reactie- en concentratievermogen.

Tijdens het afbraakproces produceert je lever vrije radicalen. Vrije radicalen zijn moleculen die te weinig elektronen bevatten. Deze proberen ze van andere moleculen – DNA, eiwitten, cholesterol, celmembranen – te ‘stelen’. Antioxidanten zijn in staat vrije radicalen te neutraliseren. Antioxidanten vind je in bijna alle natuurlijke voedingsproducten als groente en fruit, noten en volkorengranen. Pure en gezonde voeding kan je lichaam dus al helpen om te schade van alcohol te beperken!

Tips om een kater te voorkomen/beperken:

 1. Eet veel vitaminen
  Eet de dag van het feestje lekker veel fruit en groenten. Neem ook vooral een multivitamine! Zoals ik eerder al beschreef helpen antioxidanten om de vrije radicalen te neutraliseren. Dus je lichaam voorzien van wat extra vitamientjes kan zeker geen kwaad.
 2. Water drinken
  Alcohol onttrekt vocht uit je lichaam. Je lichaam raakt dus uitgedroogd en dat maakt je kater – wat een extreme vorm van uitdroging is –  alleen maar erger. Heel verstandig en katerbestendig om dus wat water bij de wijn te doen. Als in.. na elk drankje ook een glas water. Een hele mooie eigenschap van water is dat het gifstoffen uit je lichaam spoelt. Zo kan je je lever en nieren wat ontzien. Drink ook voordat je gaat slapen een groot glas water. En natuurlijk de volgende ochtend ook een groot glas water.
 3. Drink geen alcohol op een nuchtere maag
  Als alcohol op de nuchtere maag wordt gedronken, komt het eerder en directer in de bloedbaan dan wanneer er voedsel in de maag zit; de alcoholconcentratie in het bloed stijgt dus sneller. Eet dus een stevige maaltijd voor een avondje feesten en drinken.
 4. Drink de volgende ochtend een groot glas tomatensap
  Tomaat bevat fructose, een vorm van suiker dat je lichaam helpt alcohol af te breken. Maar je kan ook een groot glas vruchtensap drinken, daar zit namelijk ook fructose in. Eet ook vooral een cracker met honing. Zelfde verhaal.. in honing zit fructose.
 5. Neem je rust
  Doe rustig aan de volgende dag. Je lichaam heeft tijd en rust nodig om te herstellen. Een schoonheidsslaapje in de middag is dus helemaal niet zo’n gek idee!

Lieve lieve mensen ik wens jullie een ontzettend fijne en gezellig jaarwisseling!

Laten we proosten op het leven!

Wil je het jaar gezond beginnen? Probeer dan een lekkere groene smoothie:
Mango en wortel smoothie
3 groene smoothie recepten: banaan en andijvie, rode biet en spinazie en avocado

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply