Blog/ Gezondheid/ Happiness Project

3x dankbaarheid beoefenen met apps

3x dankbaarheid beoefenen met apps | It's a Food Life

Dankbaarheid is een krachtig iets en als je bewust dankbaarheid beoefent dan kan je daar echt gelukkiger van worden. Believe me. Of geloof de onderzoeken die zijn gedaan over de effecten van het beoefenen van dankbaarheid. Ik schrijf zelf elke avond in een dankbaarheidsdagboek maar ik heb ook een paar handige dankbaarheid-apps op mijn telefoon staan. Omdat dankbaarheid ontzettend veel kan betekenen voor je geluksgevoel wil ik er graag wat meer over vertellen en zet ik drie dankbaarheid-apps in de spotlight.

Geluk gaat volgens mij een stap verder dan blijdschap. Blijdschap is een soort sfeer waarin je soms leeft wanneer het meezit. Geluk is een licht dat je vervult van hoop, geloof en liefde.
– Adela Rogers St. Johns

Een klein stukje over dankbaarheid en geluk uit het – briljante – boek De moed van imperfectie van één van mijn heldinnen Brené Brown:

Ik dacht altijd dat gelukkige mensen dankbaar waren. Dat leek mij logisch. Maar nadat ik talloze uren had besteed aan verhalen verzamelen over geluk en dankbaarheid, kwamen er drie patronen bovendrijven die aangaven dat het andersom lag:

 • Alle mensen die ik interviewde en die hun leven of zichzelf gelukkig noemden, gaven – zonder uitzondering – aan dat ze actief dankbaarheid beoefenden, en schreven het waaraan toe dat ze zo gelukkig waren.
 • Zowel geluk als dankbaarheid werd beschreven als spirituele oefening die samenhing met een geloof in menselijke verbondenheid en een hogere macht.
 • Veel mensen benadrukken dat er een verschil is tussen blijdschap en geluk, en dat het eerste een menselijke emotie is die samenhangt met omstandigheden en het tweede een spirituele manier van in de wereld staan die samenhangt met de beoefening van dankbaarheid.

Brené Brown benadrukt dat dankbaarheid niet zomaar een instelling is. Je echt dankbaar voelen en daar de gezondheidsvoordelen van ervaren krijg je alleen voor elkaar door actief dankbaarheid te beoefenen. 

Er zijn verschillende manieren waarop je dankbaarheid kan beoefenen. Je kan bijvoorbeeld mediteren op dankbaarheid, elke maand een lijst maken van dingen waar je van hebt genoten, dagelijks een dankbaarheid foto op instagram plaatsen, met anderen praten over dankbaarheid, brieven schrijven over dankbaarheid of een dagelijks dankbaarheidsdagboek bijhouden. En dat laatste daar wil ik even wat meer bij stilstaan.

Want een dagelijks dankbaarheidsdagboek bijhouden is een makkelijk en krachtige manier om je geluksgevoel te vergroten. En ik spreek uit ervaring want als ik een baaldag heb dan kan ik echt alles zwart inzien maar wanneer ik probeer te kijken naar momenten of dingen waar ik dankbaar voor kan zijn geeft dit mij  nieuwe moed. Dankbaarheid kan heel bemoedigend zijn.

Ik schrijf  zelf elke avond in een dankbaarheidsdagboekje dat ik laatst van een vriendinnetje heb gekregen. Maar ik gebruik ook regelmatig dankbaarheid apps op mijn telefoon als ik bijvoorbeeld onderweg ben of wanneer ik ergens ben en mij plots nerveus of angstig voel. Mijn telefoon heb ik altijd bij de hand en even stilstaan en dankbaarheid voelen is één van de makkelijkste manieren waarmee ik mij snel fijner kan voelen.

There is always something to be thankful for.

Dankbaarheid beoefenen met apps

Er zijn onwijs veel verschillende dankbaarheid apps te downloaden maar ik heb er de laatste tijd drie geprobeerd die ik nu kort wil bespreken.

Bliss – Gratitude Journal

Unlock a happier, more successful life with the most powerful, scientifically-proven exercises from positive psychology.
– Bliss

3x dankbaarheid beoefenen met apps | It's a Food Life

Mijn favoriet! Bliss is zoveel meer dan alleen een dankbaarheidsdagboek maar zit heel simpel in elkaar en daar hou ik van. Bliss heeft 8 soorten oefeningen die je elk moment van de dag kan doen. De oefeningen blijven altijd beschikbaar, zijn altijd hetzelfde en bij elke oefening staat een korte uitleg.

De oefeningen van Bliss app:

 • Best possible future
 • Gratitude exercise
 • Could be worse
 • Honoring people
 • Three good things
 • Transforming problems
 • Meaning in work
 • Savoring

Als je een oefening doet dan staan er voorbeelden en tips bij om je op weg te helpen. Je antwoord wordt opgeslagen met de datum erbij en je kan terugkijken wat je hebt geschreven op welk moment. Ik vind het handig dat je elk moment een oefening kan kiezen en leuk dat je kan terugkijken wanneer je wat hebt geschreven.

Wat ik wel merk is dat ik vaker voor een makkelijke en korte oefening kies (zoals de gratitude exercise) en dat ik lang niet elke dag deze app open. Dan ben ik weer een paar dagen enthousiast om er vervolgens een week niets mee te doen.

Je kan Bliss hier downloaden voor Android. Helaas is deze app nog niet beschikbaar voor de Iphone maar op de website staat dat er wordt gewerkt aan een IOS versie.

21 Day Gratitude Challenge

Positivity meets science: 21 Day Gratitude Challenge is built with proven principles of positive psychology.
– Gratitude challenge

3x dankbaarheid beoefenen met apps | It's a Food Life

Met deze dankbaarheid app ga je een challenge aan, je gaat 21 dagen lang elke dag 5 minuten tijd besteden aan dankbaar zijn. Dit doe je door verschillende dankbaarheidsopdrachten uit te voeren die zijn gebaseerd op research van ‘gratitude expert’ Robert Emmons. Ik heb nog niet alle opdrachten gedaan maar sommige komen wel overeen met de opdrachten van Bliss app. De taglines (quotes hierboven) komen dan ook wel erg overeen.

Enkele voorbeelden van deze opdrachten:

 • een dankbaarheidsdagboek
 • dankbaarheidsbrieven
 • problemen transformeren

Wat ik het leuke vind aan deze app is dat je veel verschillende manieren leert waarop je dankbaar kan zijn. Je krijgt elke dag een nieuwe opdracht en soms past een opdracht bij je en soms ook niet. Maar de opdrachten die wel bij je passen kan je natuurlijk onthouden en op momenten dat je dankbaarheid nodig hebt erbij pakken.

Soms is het ook wel irritant om  even de tijd te nemen voor deze app omdat het iets meer werk is dan enkel drie dingen noteren waar je dankbaar voor bent. Maar om eerlijk te zijn is het natuurlijk belachelijk om niet eens vijf minuten per dag de tijd te nemen om even na te denken over een vraagstuk wat je uiteindelijk kan helpen om je beter te voelen.

Het ‘1 opdracht per dag’ idee werkt voor mij erg goed omdat ik er zo elke dag aan wordt herinnerd om er mee bezig te gaan.

Je kan de app 21 Day Gratitude Challenge hier downloaden voor Android. En hier voor IOS.

Attitudes of gratitude Journal

By focusing on gratitude, we shift the focus away from the things we may feel are missing in our lives.
– Attitudes of gratitude Journal

3x dankbaarheid beoefenen met apps | It's a Food Life

De meest simpele app uit het rijtje. Als je enkel opzoek bent naar een makkelijke manier om elke dag dingen te noteren waar je dankbaar voor bent dan is dit de app voor jou. Je typt waar je dankbaar voor bent en de app slaat dit op inclusief de datum en zo kan jij een mooi lijstje maken met dingen waar je dankbaar voor bent.

Wat ook wel tof is aan deze app is dat je ook foto’s kan uploaden, zo kan je er dus voor kiezen om elke dag een foto te maken van iets waar je dankbaar voor bent. En je kan eventueel een wachtwoord toevoegen als je wilt voorkomen dat anderen lezen waar jij over schrijft.

Volg It’s a Food Life op Facebook | Instagram | Bloglovin’ | Twitter | Pinterest

Probeer de volgende keer dat je nerveus, verdrietig of boos bent even een stapje terug te doen en te kijken waar je dankbaar voor bent. Het kan iets kleins zijn of iets groots. Soms zit dankbaarheid in een klein hoekje en het geluk er vlak naast. Beoefen jij dankbaarheid? Gebruik je apps of heb je andere manieren die jij gebruikt om stil te staan bij de dingen waar je dankbaar voor bent?

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply
  Saskia
  26 augustus 2016 at 20:20

  Handige lijst! Ik ben erg bewust bezig met dankbaar zijn, maakt het leven een stuk fijner<3

  • Reply
   Laura
   26 augustus 2016 at 23:22

   Wat goed dat je daar zo bewust mee bezig bent! Hoefenen doe jij dat normaal? Schrijf je het op?

  Leave a Reply