Blog/ Gezondheid/ Persoonlijk

3 tips voor meer zelfvertrouwen

3 tips voor meer zelfvertrouwen | It's a Food Life

Elk mens is anders. De één huppelt vol zelfvertrouwen door het leven en lijkt nergens bang voor te zijn. Terwijl de ander overal gevaar ziet en het liefst onopvallend in en hoekje gaat staan. Wat ik heb geleerd de afgelopen jaren is dat iedereen zijn onzekerheden heeft. Iedereen. Het is maar net de vraag hoe je ermee omgaat. Laat je je leiden door je angsten en onzekerheden? Of ken je je zwaktes en sta je ervoor open deze vol vertrouwen te accepteren?

Laatst moest ik voor de studie een 5-minuten presentatie houden. Al snel merkte ik dat ik niet de enige was die het spannend (lees: doodeng) vond om voor een groep te spreken. Hmm vroeger had ik hier echt weinig problemen mee, whatsgeburt? Zelfvertrouwen is op dit moment in mijn leven nogal een big issue, en ik merk dat ik niet de enige ben die hiermee worstelt. Daarom besloot ik in mijn presentatie 3 praktische tips te geven voor een boost zelfvertrouwen. Jeeez stond ik daar met trillende handjes te praten over zelfvertrouwen. Maar omdat ik wel in deze tips geloof wil ik ze ook graag hier delen. Dus bij deze. Enjoy.

tips voor meer zelfvertrouwen

Wat is zelfvertrouwen?

“Het vertrouwen in de eigen kracht”
Van Dale

Als je zelfvertrouwen hebt dan geloof je in jezelf en ben je van mening dat je het waard bent om geluk te ervaren. Je staat positief in het leven en bent onafhankelijk van wat anderen over je denken. Maar zelfvertrouwen is ook dat je tijdens tegenslagen niet de schuld bij anderen neerlegt en dat je verantwoordelijkheid durft te nemen voor je eigen daden. Zelfvertrouwen zorgt er onder andere voor dat je zin hebt in nieuwe ervaringen. Niet zeker zijn van je eigen kunnen kan zorgen voor een leven vol angsten en onzekerheden.

3 tips voor meer zelfvertrouwen | It's a Food Life“Het moment dat je twijfelt of je kunt vliegen, stopt je voor altijd om het te doen.”

Het fijne is dat je zelfvertrouwen kan trainen. Net zoals je spieren kan trainen kan je ook je zelfvertrouwen trainen. Dit doe je door gewoon te leven, erachter te komen waar je krachten liggen en je zwakheden, en dit te accepteren. Helaas is het niet altijd makkelijk om jezelf zomaar te accepteren zoals je bent. Daarom is het zo tof dat je je zelfvertrouwen ook kan trainen door er bewust mee bezig te zijn.

Als je last hebt van angsten en onzekerheden, probeer dan de volgende oefeningen eens toe te passen in je dagelijkse leven. Natuurlijk weet ik dat het niet zomaar van de ene op de andere dag jezelf volledig zal accepteren als dit nu niet het geval is, maar het kan je wel op weg helpen.

3 praktische tips voor een boost zelfvertrouwen

Tip 1: Affirmaties

Een affirmatie is eigenlijk niets anders dan een positieve zelfsuggestie. Het zijn zinnen die je kracht geven. Bedenk positieve woorden die bevestigen hoe je je wilt voelen en gebruik zinnen die goed bij jou passen. Het is belangrijk om een zin in tegenwoordige tijd uit te kiezen, je wilt je immers nu zo voelen. Herhaal deze zinnen hardop of in je gedachten net zolang tot je je rustiger voelt. Sommige mensen vinden het fijn om voor een spiegel te gaan staan en zichzelf aan te kijken. Ik vind dit vooral een goede oefening als ik mij erg gespannen voel door iets wat net gebeurd is of als ik iets moet doen wat ik doodeng vind. Enkele voorbeelden:

“ALLES WAT IK DOE IS EEN SUCCES.”

“IK ACCEPTEER MIJZELF ZOALS IK BEN.”

“IK BEN HET WAARD.”

“IK BEN VOL ZELFVERTROUWEN.”

“IK LAAT HET LOS.”

“IK BEN OK. JIJ BENT OK.”

“FUCK YEAH! KOM MAAR OP!”

Tip 2: maak jezelf groot

Letterlijk jezelf groot maken. Ga naar de wc of een andere plek waar je even alleen kan zijn zonder dat iemand je ziet. Strek je dan helemaal uit, zo groot mogelijk en span al je spieren aan. Door jezelf groot te maken en twee minuten te doen alsof je een overwinning hebt geboekt zal je jezelf veel zelfverzekerder voelen.

Zo werkt het nou eenmaal in de natuur. Jezelf klein maken staat gelijk aan onzekerheid, angst en overgave. Jezelf groot maken staat gelijk aan trots, zelfverzekerd zijn en overwinning. Voetballers staan niet voor niets zo overtuigend te juigen! Ookal doe je maar alsof je net een overwinning hebt geboekt je zal je net even iets sterker voelen.

Tip 3: mindfulness

Tja, ik kan het niet vaak genoeg promoten. Mindfulness betekent: ‘bewust gewaar zijn van de ervaring van moment tot moment zonder oordeel’. Mindfulness is de kunst om te schakelen. bijvoorbeeld uit de doe-modus (automatische piloot) te stappen en contact te maken met het hier en nu.

Dat geldt ook voor gedachten. Mindfulness helpt je accepteren wat nu is en daar verder geen oordeel over te hebben. Het helpt je bewust te zijn van de dingen die je ziet, doet en – let op – denkt. Dus als je mindfulness beoefend kan je je sneller bewust zijn van negatieve gedachten (0ver jezelf) en deze ombuigen naar positieve aanmoediging.

 

Succes! And remember: JE BENT EEN TOPPER!


Volg It’s a Food Life op Facebook | Instagram | Bloglovin’ | Twitter | Pinterest

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply