Blog/ Gezondheid

7 tips: zo blijf je gezond en fit op vakantie

Enjoy ice cream in Hoi An, Vietnam - It's a Food Life

Yes, het is vakantie! Dat moment waar je zo naar uit hebt gekeken. Lekker genieten van zon, zee, familie, lekker eten. Maar soms geeft het ook stress. Want de verleidingen op vakantie zijn soms nog groter dan thuis. Je bent immers op vakantie toch? Je verdient het om ijsjes te eten, lekker te luieren en elk restaurant in de buurt uitgebreid te testen.

Inderdaad, dat verdien je! Maar je verdient het ook om je blij en fit te blijven voelen. Juíst op vakantie. Dus hoe zorg je er nou voor dat je volop kan genieten van je welverdiende vakantie en toch goed voor jezelf, je lijf en je mind blijft zorgen? No stress, ik geef je een aantal tips om fit en gezond te blijven op vakantie.

Zo blijf je gezond en fit op vakantie:

Tip 1: blijf lekker bewegen

Ben jij iemand die op vakantie het liefst de hele dag lekker op het strand of aan het zwembad ligt? Dan kan het zomaar gebeuren dat je amper van je plek af komt. En dat is jammer! Beweging kan je helpen om lekker in je vel te zitten, zowel mentaal als fysiek.

Ga zwemmen, snorkelen, wandel langs het strand, neem de trap in je hotel in plaats van de lift, bedrijf de liefde met je partner of vakantievlam. Beweeg!

Sporten op vakantie hoeft niet maar het kan wel. Je kan bijvoorbeeld een ‘beter iets dan niets’-workout voor jezelf bedenken. Dat is een workout van een paar minuten en maar enkele oefeningen. Voorbeeld: 2x 30 seconden planken, 10x opdrukken, 2x 25 sit-ups en 5 burpees.  Doe dit elke dag als je opstaat, het kost je maar een paar minuten! Soms krijg je zin om nog net iets meer te doen en dat is natuurlijk helemaal prima. Nogmaals, het hoeft niet. Juist het buiten zijn en wandelen of zwemmen geeft je lijf al een enorme boost.

Tip 2: eet wanneer je honger hebt en stop wanneer je voldaan bent

Probeer ook tijdens je vakantie te luisteren naar je lijf. Heb je honger of trek? Eet dan wat. Luister naar je lijf en eet wanneer het nodig is en stop wanneer je voldaan bent. Het kan heel verleidelijk zijn om veel op te scheppen tijdens het buffet en te blijven eten ‘omdat het er is’. Maar voelt dit ook echt goed voor je lichaam? Weet dat je altijd toestemming hebt om te eten. Dus stop wanneer je vol bent en als je weer trek krijgt, kan je gewoon weer eten.

Tips: zo blijf je fit en gezond op vakantie | It's a Food Life

Tip 3: blijf water drinken

Dranken als frisdrank, alcohol en koffie onttrekken vocht uit je lichaam en drogen je lichaam uit.  Op vakantie drinken we vaak meer van dit soort drankjes. Let op dat je ook genoeg water blijft drinken.

Kies altijd voor water of bruiswater, vraag er eventueel een citroentje bij. Kies ook voor een lekkere gezonde smoothie want veel restaurantjes serveren heerlijke smoothies tegenwoordig!

Natuurlijk is het geen probleem om te genieten van een lekker wijntje of biertje. Hoort ook bij je vakantie. Tip: drink bij elk glas alcohol een glas water. Zo help je je lijf een beetje.

Tip 4: neem tussendoortjes mee

Ga je op pad? Zorg dat je wat te eten mee hebt in je rugzak! Neem bijvoorbeeld een gekookt eitje mee van het ontbijt en stop wat fruit in je tas. Zo kan je tijdens je trektocht een tussendoortje eten en voorkom je dat je hongerig bij de lunch aanschuift en meer eet dan goed voelt voor je lijf.

Vind je het moeilijk om naar je lichaam te blijven luisteren op vakantie?. Probeer eens een ritme aan te houden: ontbijt, snack, lunch, snack, avondeten, snack.  Met bij elke eetgelegenheid minstens één glas water en ook tussendoor lekker water drinken. Neem dus ook genoeg water mee tijdens je uitje.

Tip 5: geniet ervan als je uit eten gaat

Ik hou ervan om uit eten te gaan! Dat versterkt voor mij ook altijd het vakantiegevoel; leuke restaurantjes uitzoeken en daar de lokale specialiteiten proeven. Love it! 

Hoewel je op de camping ook heerlijke maaltijden kan bereiden ga je op vakantie nou eenmaal vaker uit eten dan wanneer je thuis bent.

Mijn tip: geniet ervan! Eet met aandacht en ook hier: luister naar wat goed voelt voor je lijf.

Tips: zo blijf je fit en gezond op vakantie | It's a Food Life

Tip 6: maak afspraken met jezelf

Het is niet de bedoeling dat je te streng bent voor jezelf (dat is nooit de bedoeling) maar soms helpt het wel om van tevoren afspraken te maken met jezelf. Ga voordat je vertrekt even rustig zitten en denk eens na welke afspraken je met jezelf kan maken die je helpen om gezond en fit te blijven op vakantie. Enkele voorbeelden:

  • Ik probeer met aandacht bij mijn eten te krijgen
  • Ik eet wanneer ik honger heb
  • Ik luister naar wat mijn lichaam nodig heeft

Tip 7: Geniet!

Je bent op vakantie! Relax! Probeer alle sores van thuis even los te laten (dat is er echt nog wel als je thuiskomt, believe me). Leef vandaag en sta stil bij alle mooie momenten die je meemaakt met je gezin of geliefde. Kijk om je heen en neem de prachtige omgeving in je op.

Probeer mindful te zijn op vakantie, dat is misschien nog wel de beste tip die ik je kan geven. Ik heb zo intens genoten van onze vakanties mede omdat ik elke dag stilstond bij het feit dat ik daar was. Ik keek om mij heen en was elke dag oprecht dankbaar voor alles wat we mee mochten maken en alle mooie dingen die wij zagen. Leef in het nu, ook op vakantie!

Tips: zo blijf je fit en gezond op vakantie | It's a Food Life

Volg It’s a Food Life op Facebook | Instagram | Bloglovin’ | Twitter | Pinterest

Heb je de smaak te pakken en wil je meer weten over gezondheid? Misschien heb je wat aan deze blogs:
Wat zijn gezonde tussendoortjes?
5x je stofwisseling boosten
5 anti-kater tips

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply