Blog/ Hotspots & Reizen

4000 Islands: Don Det – Laos

Reisverslag deel 11

Vanuit Siem Reap in Cambodja reizen we door naar Laos. We chillen ‘m op Don Det, ontdekken de indrukwekkende grotten bij Vang Vieng en struinen langs de night market in Luang Prabang. Vanuit Luang Prabang nemen we uiteindelijk de slowboat naar Huay Xai om vanuit daar Thailand in te gaan. Lees het eerste verslag over Laos en maak kennis met chill walhalla Don Det.

Don Det in Laos - It's a Food Life

Don Det – chillen met die billen

Si Phan Don -onder reizigers beter bekend als Four Thousand Islands- ligt aan het einde van de 3450km lange Mekong River en was voor ons de eerste kennismaking met Laos. In Siem Reap Cambodja hebben we een minivan geboekt naar Laos en na een dag reizen komen we aan in Ban Nakasang waar we in de longtail-boat stappen en met de ondergaande zon richting het eilandje Don Det varen. De Mekong River laat zich van zijn mooiste kant zien. #geluksmomentje.

We slapen de eerste nacht bij The Boathouse, een leuk guesthouse met een heerlijke pumpkin burger, super toffe dieren maar verschrikkelijke bedden. Dus op dag verhuizen we naar Mr. Tho’s bungalows waar we van een klein bungalowtje aan de rivier ons thuis maken voor drie nachten. Op Don Det is het chillen geblazen, iets waar we ook wel aan toe waren na acht dagen door Cambodja knallen.

Don Det in Laos - It's a Food Life

Don Det is een klein eilandje, met de fiets heb je het in zo’n 45 minuten rondgereden. Te voet lukt dat in een uurtje of twee. In het noorden zijn er enkele winkeltjes en als je uit je hangmat weet te komen kan je tuben, kajakken en naar watervallen hiken. Dat is het wel zo’n beetje. Maar heel eerlijk, Don Det leent zich vooral goed om niks te doen. Don Det is een toevluchtsoord als je even wilt ontsnappen uit de maatschappij. Niemand is gehaast en niemand is stressed out. Misschien hebben de ‘happy snacks’ en ‘zakjes happy’ die openlijk in enkele barretjes worden verkocht daar ook wel een beetje mee te maken.

Oh en er zijn dieren, heel veel dieren. Varkens, kippen, koeien, water buffaloes, nog meer kippen en laten we vooral de ontelbare vliegen en muggen niet vergeten.

Don Det in Laos - It's a Food LifeDon Det in Laos - It's a Food LifeDon Det in Laos - It's a Food LifeDon Det in Laos - It's a Food LifeEr zijn reizigers die weken, soms maanden op dit eilandje vertoeven. Zo maakten wij onze eerste avond kennis met een Noor (6 weken op Don Det) en Fransman (4 weken op Don Det) die ons niet eens konden vertellen welke kroeg hip was om een biertje te drinken. Een andere vent half Duister/Nederlands  (2,4 maand) werkte 4 maanden van het jaar In Duitsland en verbleef de andere acht maanden op Don Det.

Don Det in Laos - It's a Food LifeDon Det in Laos - It's a Food Life

Chris en ik doen ook niet zo heel veel in de 4 dagen dat we op het eiland verblijven. We zijn gaan tuben wat wel heel leuk was. Je huurt een grote band voor 10.000 Kip (1,25 euro), drijft daarmee de rivier af en maakt vrienden met wat water buffaloes. De dag voor vertrek hebben we een kajak tour geboekt waar we een dagje zoet mee zijn. We kajakken langs de rivier, bezoeken de Kohn Phaheng watervallen en vangen een glimp op van de zeer zeldzame Irrawaddy dolfijnen. Helaas worden deze zoetwaterdolfijnen met uitsterven bedrijgt, in Cambodja zijn er nog geen honderd over.

Don Det in Laos - It's a Food LifeDon Det in Laos - It's a Food LifeDon Det in Laos - It's a Food LifeDon Det in Laos - It's a Food Life

Don Det was heerlijk maar na vier dagen is het mooi geweest. Onze reis gaat verder richting het noorden van Laos. Next stop: Vang Vieng.

Meer lezen over onze avonturen in Zuid-Oost Azië? Check mijn blogs over Vietnam en Cambodja!

Volg It’s a Food Life op Facebook | Instagram | Bloglovin’ | Twitter

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply