Blog/ Gezondheid/ Persoonlijk

Gedicht: “De ramp van negatief denken”

gedicht de ramp van negatief denken

Als je denkt dat je verslagen bent, ben je dat
Als je denkt dat je niet durft, durf je niet.
Als je graag wint, maar denkt dat je het niet kunt
Is het vrijwel zeker dat je verliest.

Als je denkt dat je verliest, ben je verloren
Want in de buitenwereld ontdekken we
Dat succes begint bij iemands wil
Het hangt af van de mentale houding.

Als je denkt dat een ander beter is, is dat ook zo
Je moet jezelf hoog denken om te kunnen stijgen
Je moet zeker van jezelf zijn voordat
Je ooit een prijs kunt winnen.

De overwinningen in het leven gaan niet altijd
Naar de sterkste of de snelste man
Maar vroeg of laat is de winnaar
De man die denkt dat hij het kan!

Gedicht: de ramp van negatief denken.
bron: Napoleon Hill

Toen ik bovenstaand gedicht las in het boek van Napoleon Hill heb ik het denk ik wel drie keer achter elkaar gelezen. Het zet je wel aan het denken. Gedachten zijn erg krachtig, ze hebben een groot effect op hoe we ons voelen en op wat we doen.

quote | It's a Food Life

Het is belangrijk om ons gewaar te worden van onze gedachten. Het is heel normaal om negatieve gedachten te hebben. Sterker nog, 70% van onze gedachten zijn negatief of hebben een alarmerende functie. En als je je dan bedenkt dat je gemiddeld 40.000 gedachten per dag hebt… Dat zijn dus iets van 28.000 negatief geladen gedachten per dag. Zo werkt ons brein gewoon en dat heeft alles te maken met overleven. Helaas had dat vroeger (toen we nog op onze hoede moesten zijn voor die sabeltandtijger in de bosjes) veel meer nut en zit het ons nu vaak in de weg.

Doordat we bestookt worden door zoveel gedachten gebeurt het bijna automatisch dat we ons door deze gedachten laten leiden en dat we ze gaan geloven. Als we onszelf in gedachten verliezen, nemen deze gedachten bezit van ons. Vaak heeft dit een negatieve invloed op onze stemming. Maar uiteindelijk zijn gedachten slechts mentale activiteiten. Gedachten zijn geen feiten en misschien wel nog belangrijker: wij zijn niet onze gedachten.

Bovenstaand gedicht laat zien wat er gebeurt als we ons laten leiden door gedachten. Als je denkt dat je niet durft, durf je niet. Zonde is dat. Je kan niet winnen als je al denkt dat je verliest, want dan zal je – misschien onbewust – hier ook naar handelen en dus verliezen. Je hoeft niet de sterkste of de slimste te zijn, maar je moet wel in jezelf geloven.

De uitdaging is om je bewust te zijn van je gedachten en je gedachten helder te zien. Dan kan je, in plaats van op de automatische piloot denken en doen, kiezen of je actie wilt ondernemen of om deze gedachte los te laten. Dat is het mooie van mens zijn, wij hebben de keuze om te handelen naar gedachtes. De volgende keer dat de gedachte “ik kan het niet, ik ben niet goed genoeg” in je opkomt, probeer deze dan niet te zien als waarheid. Zie het als een gedachte en bedenk dat je zelf de keuze hebt om deze gedachte te geloven of om ervoor te kiezen om de man/vrouw te zijn die denkt dat hij/zij het kan!


 Volg It’s a Food Life op Facebook | Instagram | Bloglovin’ | Twitter | Pinterest

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply