Blog/ Kijk & leestips/ Reviews & evenementen

Boekreview: Gezond Verstand + Winactie (gesloten)

Boekreview- Gezond Verstand van Jo Marchant - It's a Food Life

‘Als we erkennen dat de geest een rol speelt bij de gezondheid, kunnen we die geest dan misschien redden uit de klauwen van de pseudowetenschap?’

‘Gezond Verstand: de wetenschap van geest en lichaam’ is geschreven door Jo Marchant, een wetenschapsjournalist die promoveerde op het gebied van genetica en medische microbiologie. Het boek gaat over de verhouding tussen medische wetenschap en alternatieve geneeskunde. Ik heb het gelezen en ik ben enthousiast. Tijd voor een review!

Gezond Verstand gaat over de genezende kracht van de geest. Jo Marchant probeert antwoord te vinden op vragen als: wat kan de geest nu eigenlijk echt doen? Hoe werkt het bij ziekte en gezondheid en waarom? En hoe kunnen we de nieuwste bevindingen in ons eigen leven gebruiken?

Ik was erg benieuwd naar het boek, persoonlijk geloof ik sterk dat geest en lichaam onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Ik weet dat mindfulness en meditatie mij bijvoorbeeld helpen om depressieve gevoelens en stress te verminderen. En mij dus ook lichamelijk beter te voelen omdat stress en depressie veel invloed hebben op je fysieke toestand. Maar kan je ook echt ziektes behandelen met je geest? Is de geest daadwerkelijk in staat om het lichaam te genezen?

Boekreview- Gezond Verstand van Jo Marchant - It's a Food Life

Marchant is opzoek gegaan naar wetenschappers die ‘tegen de stroom van de algemene opinie inzwemmen.’ Wetenschappers die verder kijken dan het voorschrijven van medicijnen en de invloed van onze geest op het lichaam bestuderen. En die heeft ze gevonden. Ze schrijft over ontmoetingen met wetenschappers over de hele wereld die uiteenlopende onderzoeken doen naar bijvoorbeeld het placebo-effect, hypnose, pijnbestrijding met virtual reality en de invloed van verbinding en menselijke connectie bij ziekte en gezondheid. Tientallen succesverhalen van alternatieve geneeswijzen bij patiënten met uiteenlopende klachten en ziektes komen aanbod.

‘Als wetenschappers zeggen dat zulke remedies waardeloos zijn, bewijst dat alleen maar hoeveel wetenschappers niet weten.’

Maar zoals een journalist betaamd laat Marchant ook de ’tegenpartij’ aan het woord. Wetenschappers en artsen die acupunctuur en hypnose pure kwakzalverij vinden. Zelf is Marchant ook kritisch maar ze ziet ook in dat de resultaten er niet om liegen. Marchant is nieuwsgierig en dat werkt prikkelend, je wilt zelf ook meer te weten komen over de krachten van je geest.

Het is een page-turner. Ik wil meer weten, meer bewijs dat holistische geneeskunde werkt. Meer happy-endings van patiënten. Wat ik interessant maar eveneens frustrerend vind aan dit boek is dat je elke keer denkt: de onderzoeksresultaten zijn er! Er is een connectie tussen lichaam en geest! Er zijn zoveel onderzoeksresultaten waaruit blijkt dat er meer mogelijkheden zijn tot verbetering van ziektebeelden dan alleen medicatie voorschrijven. Maar tóch wordt het niet erkend.

‘Er zijn genoeg onderzoeken die erop duiden dat deze onconventionele methoden werken. Toch lijkt de uiteindelijke conclusie hetzelfde: er is geen of weinig interesse in niet farmaceutische methoden om mensen te helpen bij ziekten en pijn.’

Dat heeft er natuurlijk mee te maken dat de farmaceutische industrie niet meewerkt. Die zien een hoop geld verdwijnen als patiënten de helft minder medicijnen gaan slikken omdat zij elke avond voor het slapen gaan mediteren. Maar ook omdat het nu eenmaal lastig te onderzoeken is. Bij hypnose kan je bijvoorbeeld geen ‘blind’ onderzoek doen. De arts én patiënt weten nu eenmaal dat er gebruikt wordt gemaakt van hypnose.

‘De westerse geneeskunde wordt (terecht) onderbouwd door wetenschappelijk bewijs en onderzoek. Voor veel beleidsmakers en financieringsinstanties ‘voelen’ fysieke interventies gewoon wetenschappelijker dan mind-body- benadering.’

Jo Marchant laat in het tweede deel van het boek medische behandelingen achter zich en gaat dieper in op het belang van de geest in het dagelijks leven. Mindfulness komt aan bod maar ook het belang van gezonde relaties en verbondenheid met mensen om je heen. Hoe oefenen onze gedachten, emoties in de loop van ons leven invloed uit op onze gezondheid? En hoe kan het geloof (in God) bijdragen aan je fysieke gezondheid?

Na het lezen van Gezond Verstand ben ik er alleen maar meer van overtuigd dat lichaam en geest onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn en dat het zelfhelend vermogen van het lichaam met behulp van onze geest niet onderschat mag worden. Maar zoals Jo Marchant al schrijft:

‘Er is meer fundamenteel onderzoek nodig. We beginnen de complexiteiten van de verbanden tussen onze hersenen en ons lichaam nog maar net te begrijpen.’

Boekreview- Gezond Verstand van Jo Marchant - It's a Food Life

Je kan dit interessante boek hier kopen: Gezond Verstand


WIN het boek Gezond Verstand van Jo Marchant!

Ben je nieuwsgierig geworden naar het boek Gezond Verstand en wil je weten of Marchant de antwoorden heeft gevonden op haar vragen? Goed nieuws! Ik mag van uitgeverij Atlas Contact een exemplaar weggeven. Leuk leesvoer voor in de zomer!

Wil jij meer weten over de genezende kracht van de geest en kans maken op het boek? Laat dan hieronder een reactie achter en like It’s a Food Life op Facebook. That’s it! De winnaar van het boek wordt volgende week bekend gemaakt.

Winactie gesloten! De winnaar heeft bericht gehad. Veel plezier met dit interessante boek!

Volg It’s a Food Life op Facebook | Instagram | Bloglovin’ | Twitter | Pinterest

Dit blog bevat affiliatie links. Lees de disclaimer.

You Might Also Like

7 Comments

 • Reply
  Hanneke
  3 juni 2016 at 19:26

  Leuk! Ik waag graag een gokje.Had net een stukje gelezen over dit boek en hoopte het te kunnen aanvragen bij de bibliotheek maar daar is het (nog) niet aanwezig.

 • Reply
  Gina
  3 juni 2016 at 20:34

  Ik zou superrrrr graag de rest van het boek willen lezen. Duimen maar lieve groet Gina

 • Reply
  Sonja
  3 juni 2016 at 21:44

  Lijkt me een heel interessant kadootje voor mijn verjaardag vandaag! 🙂
  Ik ben heel benieuwd naar de inhoud. Het smaakt naar meer!

 • Reply
  bart koster
  4 juni 2016 at 08:35

  De laatste tijd veel met pilletjes bezig ,dus !!!zou het wel eens willen inzien.

 • Reply
  Anita H.
  4 juni 2016 at 19:38

  Ik ben absoluut nieuwsgierig naar dit boek.

 • Reply
  Anna
  5 juni 2016 at 15:52

  Interessant,ik wil er graag meer over lezen!

 • Reply
  Leontien
  7 juni 2016 at 20:56

  Toch wel benieuwd naar het boek nu! 🙂

 • Leave a Reply