Cyclisch leven betekent leven in verbinding met de cyclus van de natuur en je lichaam. Een balans tussen vrouwelijke (yin) en mannelijke (yang) energie. Helaas is dat verre van hoe de meesten van ons hun leven inrichten.. In dit blog leer je meer over cyclisch leven en wat dat voor jouw lichamelijke en geestelijke gezondheid kan betekenen. Terug naar je natuur!
In onze maatschappij willen en moeten we steeds meer, groter, beter. We lijken daardoor tegenwoordig te leven in één soort ritme: dat van aan staan en door gaan. Het ritme van expansie en groei; het ritme van de lente en zomer. De mannelijke yang energie: ondernemen, dingen doen, doelen behalen en de leiding nemen.
Het voortdurend najagen, pushen en doorgaan zorgt ervoor dat we fysiek en mentaal uitgeput raken. Herkenbaar?
Dat is niet gek.. je bent niet gemaakt om zo te leven.
Het ritme van de natuur
Wanneer we kijken naar de natuur, dan heeft zij een ritme wat zo in evenwicht is dat het precies doet wat ze nodig heeft. Ze heeft een cyclus wat haar in balans houdt. De natuur kent altijd perioden van bezinning, verstilling en terugtrekking. Die zijn nodig om uiteindelijk weer verder te kunnen groeien. Deze cyclus vind je overal in de natuur terug. Ook in jou. Jij bent namelijk onderdeel van de natuur. Jij bént natuur.
Wat is cyclisch leven?
Cyclisch leven betekent leven in verbinden met de cyclus van de natuur en je lichaam. Naast die groei en expansie (Lente, Zomer), waar wij dus voornamelijk in leven, zijn er ook periodes van verstilling en rust (Herfst, Winter).
De afwisseling van de seizoenen geeft ons een organisch ritme van groei en terugtrekking, yin en yang. Er zijn altijd perioden van bezinning, verstilling en terugtrekking nodig om uiteindelijk weer verder te kunnen groeien.
Aan de basis van cyclisch leven ligt de mogelijkheid om aanpassingsvermogen te creëren dat ons in staat stelt om met het leven mee te gaan in plaats van er tegenin te gaan. Als je bewust cyclisch gaat leven dan beleef je jouw eigen natuurlijk ritme steeds dieper en concreter. Waardoor jij maximaal kan profiteren van wat het leven jou te bieden heeft.
Wanneer mag je je terugtrekken? Wanneer mag je verstillen en rust nemen? En wat zijn de periodes van ondernemen en doen, jezelf laten zien en je stem laten horen? Wat werkt het beste voor jóu? In plaats van constant meegaan in de ratrace van onze maatschappij.
Je mag je eigen innerlijk kompas volgen, luisteren naar wat je nodig hebt en hoeft niet continu aan te staan. Sterker nog, het helpt je niet om continu aan te staan.

Verschillende manieren van cyclisch leven
Er zijn verschillende manieren om cyclisch leven in je leven op te nemen. Vaak wordt er snel gedacht aan leven volgens je menstruatie cyclus, en dat is vooral voor vrouwen heel waardevol, en misschien wel mijn favoriet. Maar er zijn ook andere manieren om natuurlijke cycli te volgen:
- leven met de seizoenen van het jaar
- circadiaan ritme (24-uurs ritme of slaap-waakritme)
- leven met je menstruele cyclus
- leven met de maan
‘Seizoenen’ zijn de gemene deler bij al deze cycli. Winter, lente, zomer, herfst. Ik zal kort ingaan op de vibes van elk seizoen en daarna lees je hoe dit invloed heeft op deze cycli.

Leven met de seizoenen
Elk seizoen heeft haar eigen energie. Dit zou je kunnen onderverdelen in mannelijke (Yang) en vrouwelijke (Yin) energie.
Yin = vrouwelijke energie: stilstaan, rust nemen, zachtheid tonen, afwachten in vertrouwen, luisteren, vertragen, sensualiteit belichamen, controle opgeven, spelen, ontvangen.
Yang = mannelijke energie: leiding nemen, actie ondernemen, daadkracht tonen, grenzen aangeven, doelgericht werken, succes najagen, plannen maken, oplossingsgewicht handelen, competitief zijn.
Beide energieën zijn absoluut belangrijk en heel nuttig. Zolang ze maar in balans zijn. En dat is wat er mist in onze huidige wereld. Zoals ik eerder benoemde; we leven vooral in mannelijke energie. Eens kijken hoe elk seizoen een andere energie omarmt:
Winter – Yin
In de natuur is de winter meestal een rustige tijd van het jaar. De temperatuur daalt, bomen zijn kaal, velden zien er leeg uit en sommige dieren overwinteren. De nachten zijn lang en het daglicht is kort. Ons sociale leven staat op een lager pitje en ontmoetingen vinden meestal binnenshuis plaats. Het voedsel dat we eten is verwarmend en voedzaam.
De winter wordt ook meestal afgebeeld als een magische tijd in verhalen met besneeuwde bossen en winterwonderland. Het is een tijd van stilte. Wanneer de wereld om ons heen is bedekt met een deken van sneeuw, is er een natuurlijke stilte die zelden voorkomt in andere tijden van het jaar.
De winter is een magische tijd voor rust en herstel. We laden ons op om met nieuwe energie de lente in te kunnen gaan.
Lente – 50% Yin & 50% Yang
Als we denken aan de lente in de natuur, is dat het einde van de grote vorst en de belofte van een nieuw begin. De sneeuw (als die er was) trekt zich terug, bloemen beginnen te ontspruiten en overwinterende wezens worden wakker. De dagen beginnen langer te worden en de temperatuur stijgt. De lente is ook een tijd waarin sommige dieren jongeren krijgen, wat een gevoel van hoop en geboorte creëert. Gras wordt groener en de bomen vullen zich weer met blad. De lente kan ook onvoorspelbaar zijn; “April doet wat ie wil.”
De lente is een tijd van vernieuwing, wakker worden en fris beginnen.
Zomer – Yang
De lucht is blauw, de zon schijnt, de dagen zijn lang en de natuur is in haar volle expressie. Bloemen bloeien stralend, bomen zijn weelderig en groen en veel dieren zijn in de paartijd. De zomer is een tijd van het jaar waarin veel groenten en fruit in het seizoen zijn en we onze zintuigen volop kunnen laten genieten – prachtig geurende bloemen, de rijkdom van rijp voedsel en de zon op je huid, om maar een paar zintuigelijke ervaringen te noemen.
De zomer is een tijd van expressie en expansie.
Herfst – 50% Yin & 50% Yang
Na de expansie, warmte en vreugde van de zomer, kan de herfst een beetje een schok zijn. Blad kleurt bruin, bloemen beginnen te verwelken en sommige dieren proberen voedsel in te slaan om de komende winter door te komen. Het begin van de herfst is een tijd van oogsten, waarbij de laatste zomeroogsten worden binnengehaald en voorbereidingen worden getroffen voor de koude, kale maanden. De dagen worden weer korter naarmate de nachten invallen en de temperaturen dalen. Deze tijd is voor de natuur heel waardevol: ze maakt zich klaar voor verstilling in de winter.
De herfst is het moment om naar binnen te keren, te koesteren en voor te breiden op de winter.
Circadiaan ritme
Je hebt vast weleens gehoord van de ‘biologische klok’? Het Circadiaan ritme is een 24-uurs biologische klok die door je hersenen wordt geregeld en afwisselt in fases van slaperigheid en alertheid. Dit wordt voornamelijk beïnvloed door licht.
Op dit ritme is de maatschappij van nu gebouwd, alleen is dat amper nog ‘natuurlijk’ te noemen. Voor de industriële revolutie leefden de mensen nog veel meer op het natuurlijke Circadiaan ritme. Ze waakten wanneer de zon opkwam en gingen naar bed wanneer de zon onderging. In de zomer leefden zij zo langere dagen, hadden ze meer energie en kon er meer werk (op het land) verricht worden. In de winter waren de dagen korter en was er meer tijd voor rust, slaap en herstel.
Tegenwoordig is er altijd licht en bepaald Netflix of het tijd is om te gaan slapen ;). We werken vaak op gezette tijden en moeten op elk moment even productief zijn. Maar dat is niet hoe we biologisch in elkaar steken.
Je kan je Circadiaan ritme natuurlijker gaan leven door bijvoorbeeld je slaap- en waakritme meer aan te passen aan zonsopkomst en -ondergang. Dus; geen beeldschermen of te veel onnatuurlijke verlichting in de avond. En je kan gaan ontdekken op welke momenten van de dag jij het productiefst bent (Yang energie) en wanneer je rust en verstilling (Yin energie) nodig hebt. Bewaar je meest fanatieke workouts voor de ochtend en doe in de avond een rustige workout zoals yoga of een avondwandeling, zo laat je je slaaphormonen hun gang gaan.

Leven met je menstruele cyclus
De menstruatie cyclus of vrouwelijke cyclus is mijn favoriet om te volgen en te leven. Omdat het zo persoonlijk is en je echt kan aanvoelen wat voor jou werkt en wat je lichaam nodig heeft. De eb en vloed van je hormonen hebben invloed op je dagelijkse leven en hoe je dit gebruikt kan positief uitpakken op je gezondheid, relaties en carrière.
Menstruatie fase – Winter
De menstruatiefase of het moment waarop we ongesteld worden, is een uitnodiging van ons lichaam om te vertragen en naar binnen te keren terwijl we het baarmoederslijmvlies loslaten en opnieuw beginnen. Zie het als de winter van je menstruatiecyclus.
Vibes: Laat los wat niet langer dient, luister naar je innerlijke stem/intuïtie, stel grenzen en neem rust.
Pre-ovulatie fase – Lente
Als de winter voorbij is, gaan we de lente in, een tijd van groei en hernieuwde energie. Terwijl we de folliculaire fase van onze menstruatiecyclus ingaan, stijgen onze oestrogeen- en testosteronniveaus, wat ons een gevoel van grenzeloze energie, verbeterde stemmingen en vaak een creatiever en opener gevoel geeft.
Vibes: Ga in op nieuwe kansen, omarm je innerlijke kind, wees nieuwsgierig en ontdek
Ovulatie fase – Zomer
We surfen van de lente zo de zomer in; de dagen rondom de ovulatie. Voor velen van ons is dit het moment waarop we ons het beste en slimste voelen. We merken misschien dat onze energieniveaus op hun hoogtepunt zijn, onze huid en haar het meest glanzend zijn en dat we het gevoel hebben dat we hun wereld aankunnen!
Vibes: Het moment om jezelf uit te dagen, op de voorgrond te treden en buiten je comfort zone te gaan.
Pre-menstruatie fase – Herfst
De levendige hoogtepunten van de ovulatie gaan door tot in het vroege deel van de volgende fase van onze menstruatiecyclus, de luteale fase; de dagen voor onze menstruatie weer begint. We voelen ons misschien wat beter door het kalmerende effect van progesteron, dat vrijkomt nadat we ovuleren. Dit begint te vervagen als het rijpe ei dat vrijkomt tijdens de eisprong niet wordt bevrucht en de progesteron en de tweede stijging van oestrogeen dalen. De tweede helft van onze luteale fase is een tijd om heel zachtaardig voor jezelf te zijn, vooral als je de effecten voelt van PMS-symptomen zoals angst, depressie, pijn, een opgeblazen gevoel of cravings.
Vibes: Doe een stap terug en check je verantwoordelijkheden, koester jezelf en je energie.

Leven met de maancyclus
Je hoeft niet te menstrueren om cyclisch te kunnen leven. Heb je geen menstruele cyclus, een onnatuurlijke menstruele cyclus (door anticonceptie), zit je in de overgang of ben je daar voorbij en wil je toch cyclisch leven? Dan kan je ook de maanfasen volgen volgen. Ik heb hier een blog over geschreven, je leest die hier.
Nieuwe maan – Winter
De donkere en nieuwe maanfase komt overeen met onze innerlijke winter, met afnemende energie en minder licht herinnert het ons eraan om naar binnen te kijken en te rusten.
Dit is een goed moment om na te denken over wat je goed heeft gedaan in de laatste cyclus, waar je dankbaar voor bent en wat je met je mee zou willen nemen naar de volgende. Tijdens de Nieuwe Maan is het een mooi moment om bewust intenties te zetten.
Wassende maan – Lente
Terwijl de maan steeds helderder wordt naar het eerste kwartier, voel je misschien weer meer energie opkomen. Dit is het moment om de reflecties en nieuwe ideeën, die naar boven zijn gekomen tijdens nieuwe maan, te planten en te laten groeien. Een goed moment om nieuwe ideeën uit te werken en plannen voor de langere termijn te maken.
Volle Maan – Zomer
De Maan is volledig verlicht. Maanenergie bereikt een hoogtepunt en brengt emoties naar boven. Omdat je emoties worden versterkt voel je heel goed wat je niet langer dient en mag loslaten. Neem daar ook de tijd voor. Dit is het seizoen van delen, promoten, verbinden, samenwerken, jezelf volledig laten zien en om een vrouwencirkel bij te wonen.
Afnemende maan – Herfst
Als de maan weer afneemt naar de duisternis, heb je misschien zin om naar binnen te keren. Het is een goed moment om te vertragen en op adem te komen. De cyclus eindigt; dit is het seizoen om projecten af te werken en losse eindjes aan elkaar te knopen, rust in te plannen en je sociale leven op een iets lager pitje te zetten.
Wees flexibel
Je kan niet heel je leven plannen, dat hoeft ook niet. Maar weten waar je zit in je/de cyclus kan je wel helpen om te focussen op je super powers en rekening te houden met moeilijkheden.
Maisie Hill, schrijfster van de Cyclus Strategie, gebruikt een mooie metafoor van het weer: je weet dat het koud, winderig en regenachtig is buiten. Op sommige dagen kan er ervoor kiezen om lekker binnen te blijven. Op andere dagen zou je toch naar buiten moeten voor die afspraak. Op die momenten kan je je extra warm aankleden, een paraplu pakken en de storm trosteren.
Volg It’s a Food Life op Facebook | Instagram | Bloglovin’ | Pinterest
No Comments