Ben je ooit klaar met zelfontwikkeling? I think not. Het aantal boeken dat ik verslonden heb is niet meer te tellen en dan staan er zeker nog 2x zoveel op mijn nog-te-lezen lijstje. Maar boeken zijn niet de enige manier om jezelf te ontwikkelen. Ook je telefoon kan je gebruiken voor je persoonlijke ontwikkeling: in dit artikel een aantal mooie apps voor zelfontwikkeling.
We gebruiken onze telefoon voor bijna alles en het wordt vaak gezien als iets wat niet al te positief is voor de gezondheid. Denk aan het doelloos scrollen door social media. Toch kan je je telefoon óók heel goed gebruiken om je gezondheid juist te verbeteren, doormiddel van zelfontwikkeling bijvoorbeeld. Dus hier wat top app tips die ik op mijn samsung smartphone heb staan om als mens te groeien.
Wat is zelfontwikkeling?
Jezelf ontwikkelen, zelfontplooiing, persoonlijke ontwikkeling. Je eigen identiteit ontrafelen. Kijken wat je allemaal kunt en welke waarde jij belangrijk vindt in het leven. Connecting with yourSELF in everyday life. En dit ontwikkelen kan op heel veel verschillende manieren: een cursus volgen, een coach nemen, boeken lezen, mediteren, reizen, praatgroepen, documentaires kijken.
En na het lezen van dit blog ook door het gebruik van je Samsung smartphone. Yes! Laten we dat stukje techniek gebruiken om op een positieve manier aan onszelf te werken.
7 apps voor zelfontwikkeling
Insight Timer
Een prachtige app die je inspireert om gezonde gewoontes op te bouwen. Ze noemen zichzelf de #1 gratis app voor slaap, stress en anxiety. Met ruim 19 miljoen leden – waar je ook mee kan connecten en groepen kan vormen – is het de meest beluisterde meditatie app van dit moment.
In de app staan meer dan 121,000 geleidde meditaties die je kan beluisteren. Naast meditaties zijn er ook online live evenementen en workshops zoals yoga klassen, breathwork workshops, live meditaties, muziek reizen. Deze gratis te beluisteren content wordt aangeboden door ’teachers’, zo’n 3000 welteverstaan.
De app is gratis. Wat ik echt heel bijzonder vind want de waarde is enorm. Je kan wel een donatie geven aan de teacher waar je de meditatie of live klas bij volgt.
Remente
Een mentaal welzijnsplatform. Deze app helpt dus je mind gezond te houden met tips over persoonlijke ontwikkeling met onderwerpen als gewoontes, productiviteit en motivatie.
Je zoomt in op verschillende gebieden van je leven – doormiddel van het life wheel. Daarna kan je kijken welk gebied je aandacht nodig heeft en daar krijg je tools voor. Wat ik leuk vind is de dagelijkse sessie waarin in een paar minuten info en oefeningen krijgt over een onderwerp. Naast deze sessies kan je een dagboek bijhouden, doelen/challenges zetten, meditaties beluisteren en andere resources checken.
De app is gratis goed te gebruiken maar als je een stapje verder wilt kan je met de betaalde versie meer resources raadplegen en cursussen volgen.
Lumosity
Een spelletjes app! Ja, ook dat is zelfontwikkeling. Ontwikkeling van je brein. Lumosity staat vol spelletjes waarmee je je brein kan trainen. Alle spelletjes zijn gebaseerd op breinwetenschap. In plaats van doelloos te scrollen door social media kan je ook werken aan je focus, snelheid, rekenen en taal.
De gratis app is heel beperkt en geeft je toegang tot 3 spelletjes per dag. Als je de betaalde versie neemt heb je toegang tot 40+ verschillende spelletjes.
Skillshare
Als je aan je zelfontwikkeling wil werken door nieuwe dingen te leren dan is skillshare iets voor jou. Deze app bevat lessen en cursussen over tal van verschillende onderwerpen zoals fotografie, illustreren, design en tekenen. Echt wat meer gericht op creativiteit dus.
Deze cursussen worden gegeven door teachers die hun skill sharen. Iedereen kan zich opgeven als teacher, en iedereen kan de cursussen en lessen volgen. Je betaald per cursus.
TED
Gotta love TED. Hun motto: ideas worth spreading. En de app (en website) staan dan ook vól met filmpjes (TEDTalks) van experts over zeer uiteenlopende onderwerpen. De meeste filmpjes zijn korter dan een half uur, soms 5 minuten en soms een uur. Je hebt ook playlists met meerdere filmpjes die goed op elkaar aansluiten.
Enkele persoonlijke favorieten:
Brene Brown
Sarah Key
Sleep cycle
Slaap wordt onderschat. Het effect van te weinig slaap en een slechte nachtrust op je gezondheid is enorm. Het creëert stress in je lichaam, je kan je slechter concentreren en je zorgt minder goed voor jezelf.
Sleep cycle helpt je om beter te slapen. Het houdt je slaappatroon bij, helpt je ontwaken wanneer je in lichte slaap bent , neemt geluiden op van jou in je slaap (wat best grappig kan zijn), en heeft verschillende muziek en meditatie tracks die je helpen in slaap te komen.
Waarom een slaap app in het rijtje van apps voor zelfontwikkeling? Omdat een goede nachtrust direct invloed heeft op jouw motivatie om jezelf te ontwikkelen.
Make me Happier
Deze app heb ik sinds een tijdje en het is een heerlijke app om te openen als je ergens moet wachten of gewoon wat inspiratie wilt opdoen. Make me Happier staat namelijk vol artikelen over persoonlijke ontwikkeling, zelfhulptips, productiviteitsideeën, motiverende quotes en lifehacks. De artikelen zijn kort en samengevat, waardoor ze gemakkelijk te onthouden en in praktijk te brengen zijn.
Dus skip die negatieve nieuwswebsites en lees deze artikelen om te werken aan je eigen ontwikkeling.
Ik hoop dat je wat hebt gehad aan dit artikel en deze apps eens gaat uitproberen. Laat je het me weten welke het best bevallen? En als je zelf nog tips hebt hoor ik het uiteraard ook graag!
Dit blog is geschreven in samenwerking met T-Mobile.
No Comments