Blog/ Food Inspiratie

5 tips: Zo maak je de perfecte foodfoto’s met je smartphone

foodfoto's met je smartphone | It's a food life

ad – Foto’s maken van eten, we doen het maar al te graag. Ik als foodblogger en voedingscoach heb er mijn werk van gemaakt. Maar (bijna) iedereen doet het tegenwoordig, je moet toch wat kunnen posten op Instagram?! Vandaag geef ik een aantal tips om je foodfoto’s met je smartphone next level te brengen.

In dit blog ga ik het hebben over het maken van mooie foodfoto’s met je smartphone. Welke telefoon gebruik ik voor mijn foto’s? Welke apps zijn handig om foto’s mee te bewerken op je telefoon? Hoe zit het met belichting en compositie? En waar moet je op letten als je gaat editten?

Ik ben geen professioneel fotograaf, maar heb al wel ruim 5 jaar ervaring met foodfotografie. Ik hoop je met deze tips makkelijke manieren te geven om je foodfoto’s met je smartphone nét dat beetje extra te geven.

1. Kies de juiste telefoon

Tja, dit is geheel persoonlijk natuurlijk. Vaak is het een gevecht tussen Samsung en Iphone. Ikzelf heb al jaren Samsung, op het moment een Samsung Galaxy S9, toentertijd aangeschaft omdat de camera fantastisch is. Wat erg belangrijk is om bijvoorbeeld mooie foto’s te maken in restaurants waar het licht niet altijd even goed is. Ik ben er nog steeds onwijs tevreden over, alle foto’s in dit blog zijn met mijn Samsung Galaxy S9 gemaakt en bewerkt.

Inmiddels zijn er nieuwe modellen zoals de Samsung Galaxy S10, waar de camera ook weer een flinke upgrade heeft gehad. Als mijn telefoon op is ga ik weer voor een Samsung.

2. Onmisbare fotobewerking apps

Oké, een smartphone met goede camera is dus belangrijk. Maar uiteindelijk wil je de foto’s toch nog even bewerken. Dit doe ik met de foto’s die ik maak met mijn telefoon als met mijn professionele camera.

Ik heb een aantal apps die ik heel fijn vind om foto’s te bewerken op mijn smartphone. Voor nu ga ik er twee uitlichten die ik eigenlijk het meest gebruik. Er valt veel over te vertellen maar het leukste is gewoon zelf spelen en proberen.

Snapseed:

Ik denk mijn favoriete foto bewerking app. Super makkelijk in gebruik en veel bewerkingsopties. Snapseed heeft een aantal vaste filters zoals Portrait, Smooth, Pop en Accentuate. Er staan ook een aantal mooie zwart-wit effecten in.

En zoals ik al zei veel bewerkingsopties. Een aantal opties die ik altijd gebruik: het afstellen van helderheid, contrast, verzadiging, hooglichten en schaduw (gaan we het straks nog over hebben). Ik check of de witbalans beter kan en bij sommige foto’s gebruik ik de ‘HDR simulator‘ om kleuren en licht wat meer af te stellen.

Verder heeft Snapseed de opties ‘selectief‘ of ‘penseel‘ waarmee je heel nauwkeurig bepaalde delen van je foto kunt bewerking zonder dat je hele foto verandert. Ook kan je makkelijk je foto’s retoucheren door in te zoomen op bepaalde delen.

Wat ook wel leuk is aan Snapseed is dat ze in de Handleiding van de app korte ‘cursussen’ van een paar minuten hebben over het bewerken van foto’s en hoe je bepaalde stijlen kan creëren.

foodfoto's met je smartphone | It's a food life

VSCO:

Dit is een app die ik heel lang gebruikt heb om mijn foodfoto’s op Instagram te bewerking zodat ze allemaal dezelfde stijl hebben. VSCO is ook een hele fijne app met ontzettend veel mooie vaste filters.

Ik hou altijd wel een beetje van de dark en bold-achtige filters: A2, A6, F2, M5. Ook heb ik lang de filter C3 gebruikt die dan weer meer kleur en verzadiging toelaat.

Met VSCO kan je ook makkelijk bewerken: belichting, contract, verscherpen, helderheid en nog meer.

Je kan ook eigen ‘recepten’ maken. Dit houdt in dat je vaste bewerkingen kan opslaan. Super handig natuurlijk als je voor al je foodfoto’s dezelfde stijl wilt creëren. Je kan verschillende ‘recepten’ opslaan, dus voor lifestyle of portret foto’s kan je weer andere vaste bewerkingen opslaan.

foodfoto's met je smartphone | It's a food life
foodfoto's met je smartphone | It's a food life

3. Zoek natuurlijk indirect licht op

De aller-aller-allerbelangrijke ‘prop’ die je nodig hebt voor mooie foodfoto’s: het juiste licht.

Wat absoluut een no-go is: je flitser gebruiken. Never nooit niet doen. Dit haalt het karakter uit je foto’s en maakt het eten heel flets. Werkt niet. Ook niet in een restaurant. Kies een plekje bij het raam of bij een lamp maar gebruik je flitser niet. Dan kan je beter je foto wat meer nabewerken.

Zoek natuurlijk licht op. Bij het raam foto’s maken is ideaal. Thuis sta ik vaak in de keuken bij het raam. Of aan de achterkant van het huis. Beide plekken hebben ander licht en uiteraard verandert het licht gedurende de dag. Je hebt niet veel ruimte nodig voor mooie foodfoto’s maar wel het juiste licht. Ga dus op zoek in je huis naar fijne plekjes en probeer het gewoon uit.

Handig om te weten dat je verschillende soorten licht hebt die invloed hebben op je foto’s: direct licht en indirect licht.

Direct licht: wanneer de lichtbron direct in je cameralens schijnt. Dit is wat harder licht en minder geschikt voor foodfoto’s. Maar soms kan het wel leuk uitpakken om een kleine directe lichtstraal in je foto toe te laten.

Indirect licht: wanneer er een filter/diffuser tussen de lichtbron en je cameralens zit. Dit kan bijvoorbeeld een semi-doorzichtige witte doek of gordijn zijn of simpelweg de wolken voor de zon. Dit is wat zachter licht. Dit licht is ook buiten op te zoeken in een schaduw van een boom bijvoorbeeld.

Over het algemeen werkt natuurlijk zacht licht (indirect dus) het best voor foodfoto’s. Ik fotografeer het liefst op een heldere maar wel bewolkte dag.

foodfoto's met je smartphone | It's a food life
foodfoto's met je smartphone | It's a food life

4. Perspectief: fotografeer in verschillende hoeken

Het pespectief van je foto heeft te maken met de hoek waaruit het onderwerp is gefotografeerd. Dus de hoek van de camera in relatie tot het eten.

Dit is ook belangrijk én een leuk onderdeel van fotograferen om lekker mee te spelen. Vooral op Instagram zijn foto’s van bovenaf populair, de zogenaamde ‘flat lay’ foto’s.

Sommige (food)bloggers gebruiken altijd hetzelfde perspectief voor foto’s. Ik hou er wel van om een beetje te variëren zoals je ook op de foto hieronder van mijn Instagramfeed ziet.

Ik gebruik vaak de volgende drie hoeken:

Foto’s van bovenaf: mooi wanneer er verschillende elementen op de foto te zien zijn. Vooral bij ronde borden gebruik ik deze hoek graag.

Foto’s op 45 graden: dit is de hoek waarop je het eten vaak zelf ziet als je aan tafel zit.

Foto’s op 90 graden: recht vanaf de zijkant gefotografeerd. Vooral leuk en geschikt bij eten dat wat meer de hoogte ingaat zoals een stapeltje pannenkoeken of een doorzichtig glas met een mooi drankje.

Gebruik ook vooral Pinterest en Instagram als inspiratie. Kijk hoe andere hun foodfoto’s maken en bedenk welke stijl jou aanspreekt.

foodfoto's met je smartphone | It's a food life

5. Edit je foodfoto’s met je smartphone

Ik heb het al kort gehad over mijn twee favoriete fotobewerking apps. Maar wat ga je dan eigenlijk bewerken? Ik ga hier niet te lang op in, dan kan ik beter een extra blog schrijven. Wat misschien wel een goed idee is.. – schrijft dit op haar to-do lijstje -.

Ik ga wel een aantal edit termen uitleggen waar je mee kan spelen om je foodfoto’s op je smartphone mee kan pimpen. Er zijn er vast nog veel meer maar met deze bewerkingen begin ik altijd:

Helderheid: hoeveel licht er in de foto komt. Bij foodfoto’s is wat meer licht en dus meer helderheid altijd wel mooi, dit verhoog ik dus altijd.

Hooglichten en schaduw: hooglichten zijn de helderste elementen van je foto. Schaduwen zijn het tegenovergestelde: de donkerste delen van je foto.

foodfoto's met je smartphone | It's a food life
foodfotografie met je smartphone | It's a food life

Contrast: verschil tussen highlights en schaduwen in je foto. Maakt de schaduwen donkerder en je highlights lichter of brengt de twee juist dichter bij elkaar.

Saturatie/verzadiging: intensiteit van kleur in je foto. Bij hogere verzadiging zie je dat de kleuren veel feller worden. Maar let op dat de foto niet te geel/rood wordt.

Witbalans: elke lichtbron heeft haar eigen soort kleur, een wit papiertje kan er op elke foto anders uitzien. De camera corrigeert dit en dat noemen we witbalans. Met de witbalans geef je aan welke kleur eigenlijk ‘wit’ is.

foodfotografie met je smartphone | It's a food life
foodfotografie met je smartphone | It's a food life
foodfotografie met je smartphone | It's a food life

Het recept voor de cheesecake check je hier.

Oké ik heb nog veel meer ideeën en tips voor je. We kunnen het nog hebben over scherpte/diepte, het gebruik van props en het creëren van eigen visual branding. Maar voor nu ga ik het hier even bij laten.

Ik hoop dat je veel hebt gehad een dit blog. En ben uiteraard benieuwd naar jouw tips & tricks op mooie foodfoto’s te maken met je telefoon. Laat het me weten in de comments!


Volg It’s a Food Life op 

Facebook | Instagram | Bloglovin’ |  Pinterest


Dit blog is in samenwerking gemaakt met T-Mobile. Lees de disclaimer voor meer informatie over samenwerkingen en gesponsorde artikelen.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply