advertorial

Welke wijn past het beste bij vis en zeevruchten?

online wijn kopen - It's a food life

Dat vis moet zwemmen, is duidelijk. Maar in welke wijn? Dat is een vraag die niet zomaar te beantwoorden is. Want hoe bereid je de vis? En serveer je hem zo of met veel kruiden? Over het algemeen zijn witte wijnen de voor de hand liggende keuze. Maar welke wijn kies je dan? Voor de beste vis ga je even langs de visboer of viskraam op de markt. En de beste wijn? Tegenwoordig kun je heel gemakkelijk online wijn kopen. Ik geef je graag enkele tips om de juiste combinaties te maken. 

Wijn bij magere, witte vis

Voor de beste combinatie kijk je naar de structuur en kleur van de vis. Is de vis mager en wit, schenk dan een soortgelijke wijn. Magere vissen zijn bijvoorbeeld kabeljauw, schol, schelvis en tong. Lichte en frisse witte wijnen zijn hierbij de perfecte smaakmaker. 

Denk aan een witte Bourgogne wijn, Pinot Grigio, droge Rieslings of Chardonnays of een Picpoul de Pinet. Ook een glas droge rosé is een prima keuze. De zachte subtiele smaken van deze wijnen combineren perfect met de delicate smaken van de vis zonder deze te overheersen. 

Wijn bij vlezige en roze vis

Als je wijn combineert met een vis met een meer vlezige structuur (zoals zwaardvis of zeeduivel) en met roze vis (zoals tonijn en zalm) wordt het aantal stijlen waar je uit kunt kiezen groter. Je kunt in dit geval bijvoorbeeld ook voor rode wijn of rosé gaan in plaats van witte wijn. 

Een gekoelde Pinot Noir past bijvoorbeeld even goed bij gebakken tonijn als bij gebakken zalm. Droge rosés passen bijzonder goed bij alle soorten zalm gerechten. Kies ook eens een mousserende rosé bij gerookte zalm. De textuur van de bubbels vormt een mooi contrast met de vettigheid van de vis. Een fruitige rosé bubbel kan zelfs tegen de gegrilde smaken van gebarbecuede zalm. 

Vlezige vissoorten komen vaak voor in de gekruide Indiase keuken en in Caribische en Thaise curry’s. Hier is de combinatie van de kruiden even belangrijk als de textuur en smaak van de vis. Kies in dit geval voor een wijn die goed samengaat met pittig eten. 

Wijn bij vis met sterke smaken

Vette vis zoals makreel, haring en sardines vraagt om een verfrissende wijn die past bij de intense smaak van de vis. Vis met een sterke smaak wordt vaak geserveerd zonder al teveel poespas. Een kneepje citroen en wat kruiden en je bent klaar. Probeer eens sardines van de barbecue met een frisse Sauvignon Blanc of Albariño. 

Gepekelde ansjovis, vaak gebruikt op pizza’s of bij pastasauzen op basis van tomaat, vraagt om een lichte, sappige rode wijn. Denk aan de Italiaanse Bardolino of Valpolicella. 

Photo by Kamil Kalbarczyk on Unsplash

Wijn bij zeevruchten

Een goed gevulde pan mosselen, een perfect bereide kreeft en in knoflook gebakken garnalen. Stuk voor stuk nog lekkerder met een goed glas wijn ernaast. Om te beginnen de mosselen. De vlezige en zoute smaak vraagt om een glas wijn die deze smaken kan accentueren. Een droge Pinot Grigio, Gewürztraminer of pittige Sauvignon Blanc is heerlijk bij een bord vol vers gestoomde mosselen. 

Dan oesters, de heerlijke delicatesse uit de zee. Oesters zijn zout en zitten boordevol mineralen. Een wijn met een hoge zuurgraad en een vleugje kruidigheid combineert perfect met deze delicatesse. Denk aan een jonge Sauvignon Blanc of een droge mousserende wijn zoals Champagne Brut. 

Tot slot wijn bij garnalen. Gekookt in boter en knoflook past dit gerecht perfect bij Sauvignon Blanc. De pittige citrustonen passen perfect bij knoflookgarnalen aan een spiesje. Wil je gewoon genieten van de smaken van garnaal? Een verfrissende witte wijn als Pinot Grigio is dan perfect. 


Volg It’s a Food Life op Facebook | Instagram | Bloglovin’ | Pinterest

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply