advertorial

Vlees: kies je voor kwaliteit of kwantiteit?

Vlees: kies je voor kwaliteit of kwantiteit?

Advertorial – Alhoewel er nog steeds vele kilo’s vlees per persoon per jaar worden gegeten, zijn er wel steeds meer mensen die bewuster met hun vleesconsumptie omgaan. Zij kiezen ervoor om niet iedere dag meer vlees te eten. Dat lijkt iets minimaals, één of twee dagen in de week geen vlees, maar als iedereen dit zou doen zijn de effecten natuurlijk behoorlijk groot te noemen.

Een opvallende trend: steeds meer mensen die minder vlees gaan eten, kiezen ervoor om op de momenten waarop ze wel voor vlees kiezen, ook echt voor iets goeds te gaan. De kiloknaller raakt langzaam maar zeker uit de mode, we gaan steeds vaker voor kwaliteit dan voor kwantiteit.

Mag het een onsje minder zijn?

Alhoewel je er bij liefhebbers van de traditionele Nederlandse keuken, aardappels, groente vlees, niet mee hoeft aan te komen, en ook andere grote vleeseters zich er niet in zullen herkennen, gaan we wel steeds bewuster met vlees om. Steeds meer wordt er ingezien dat het op hele grote schaal consumeren van vlees misschien niet de aller duurzaamste keuze is. Zeker tegen de zogenaamde kiloknallers, vlees dat in grote hoeveelheden voor dumpprijzen wordt verkocht, komt steeds meer verzet. Vlees eten is prima, maar meer, meer, meer en tegen bijna onrealistisch lage prijzen, dat is steeds vaker niet wat we willen.

Hoewel er op de gemiddelde barbecue nog steeds aardige hoeveelheden vlees doorheen gaan, duiken er in de gemiddelde keuken steeds vaker momenten op waarop we eerder een onsje minder dan een onsje meer vlees nuttigen. Een pasta of maaltijdsalade blijkt ook zonder vlees prima te werken, en zo leren we steeds meer gerechten kennen waarin we het vlees helemaal niet missen.

Als we het eten, dan moet het goed zijn

Dat we minder vlees gaan eten, betekent niet dat we minder dol zijn erop. Misschien juist wel het tegenovergestelde. We zien steeds meer mensen vlees kopen op een heel bewuste manier. Specifiek kiezen voor vlees van dieren dat een goed leven heeft gehad. Deels omdat dierenwelzijn steeds meer op de agenda komt te staan, deels omdat dit goede leven vaak duidelijk terugkomt in de smaak.

Opvallend is dat veel vleesliefhebbers liever Wagyu vlees kopen dan de zoveelste hamburger. Wagye komt oorspronkelijk uit Japan, al kun je de runderen die het leveren inmiddels ook in Australië en Amerika vinden. Het vlees is van de allerhoogste kwaliteit, en wordt geroemd door fijnproevers. En alhoewel de prijs flink hoger ligt dan we in de supermarkt gewend zijn, krijgt het vlees ook in Nederland steeds meer fans. Liever zo nu en dan heel goed vlees consumeren, dan iedere dag een kiloknaller, zo luidt steeds meer het devies.

Lees meer over advertenties in de disclaimer.

Volg It’s a Food Life op Facebook | Instagram 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply